Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Invazia româno-bulgară" nu s-a produs

Românii nu s-au bătut pe bilete de avion spre Marea Britanie, după eliminarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă, la 1 ianuarie 2014.

"Invazia româno-bulgară" nu s-a produs
Foto: Arhivă Reuters.

Articol de Carl Josephs, Londra, 02 Ianuarie 2014, 13:16

Românii nu s-au bătut pe bilete de avion spre Marea Britanie, după eliminarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă, iar presa şi politicienii de la Londra au fost nevoiţi să constate că aşa-numita invazie româno-bulgară nu a avut loc în prima zi a lui 2014.

Prima zi a noului an a fost aproape la fel ca oricare alta pe Aeroportul Luton din Londra.

Turişti, oameni de afaceri, studenţi şi, da, români au coborât sau au urcat la bordul avioanelor.

Ce a diferit a fost numărul ziariştilor din holul principal, care căutau să filmeze şi să ia interviuri nou-sosiţilor.

Ei ar fi sperat să găsească "hoardele de români" venind acum, odată cu ridicarea restricţiilor de muncă, după ce, potrivit celor speculate în presă, aşteptaseră cu nerăbdare clopotele vestind începerea noului an.

Hoardele nu au sosit.

Un avion marginal, ce venise de la Târgu Mureş, nici măcar nu a fost plin.

Majoritatea celor de la bord mai stătuseră în Marea Britanie, dar ei au fost întâmpinaţi de doi membri ai Parlamentului britanic.

Niciunul dintre pasageri nu a declarat că ar fi venit să ceară ajutoare sociale sau tratamente gratuite de sănătate.

Toţi au afirmat că au venit să muncească, după care, în viitor, se vor întoarce la ei acasă.

Dar criticii mai serioşi ai ridicării restricţiilor pe piaţa muncii au deja un răspuns la întrebarea de ce acel anticipat număr imens de imigranţi nu a sosit.

Vor veni "în curând"

Andrew Green de la MigrationWatch, care militează pentru un control mai strict al imigraţiei, a lăsat să se înţeleagă că migranţii din România şi Bulgaria vor porni la drum în curând.

"Întâi de toate, nu ne aşteptam la un val imediat. Am estimat că numărul nou-veniţilor va urca în mod constant, urmând să ajungă la aproximativ 50.000 în decurs de un an. Sunt deja un milion de români în Spania, la fel şi în Italia, iar un raport recent arată că aici vor găsi condiţii financiare mult mai prielnice. Deci există o posibilitate certă ca mulţi să se deplaseze în direcţia noastră" susţine Andrew Green.

Este evident faptul că problema liberei circulaţii a forţei de muncă în Uniunea Europeană este una din principalele chestiuni politice în această ţară.

Unii membri ai Partidului Conservator din coaliţia de guvernământ sunt preocupaţi de popularitate de care se bucură Partidul Independent din Marea Britanie.
Acesta afirmă că muncitorii români ar fi dispuşi să lucreze pe salarii mai mici decât cele pretinse de omologii lor britanici.

De asemenea, că mulţi vor cere ajutoare sociale.

Fiecare dintre aceste pretexte a fost combătut.

De exemplu, organizaţiile oamenilor de afaceri au declarat că au nevoie de zeci de mii de muncitori calificaţi şi semicalificaţi, pentru că nu există suficienţi lucrători britanici care să ocupe posturile vacante, dar este greu să schimbi părerea oamenilor.

Marea Britanie se afla printre cele nouă state europene care au menţinut restricţiile pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria timp de înca şapte ani de la aderarea celor doua ţări la Uniunea Europeană.

"Armagheddonul" imigraţiei

Marea Britanie e în plină dispută politică, reflectată şi în presă, legată de ridicarea restricţiei pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru cetăţenii români şi bulgari.

Unele organizaţii au cerut amânarea ridicării restricţiei. Un motiv menţionat de ele este că şomajul în rândul tinerilor este la un nivel considerabil. Alt motiv ar fi că unii imigranţi vor dori să profite de sistemul de asistenţă socială din ţară sau vor recurge şi mai apăsat la "cerşitul agresiv" de care unii britanici spun că s-au săturat.

Guvernul de coaliţie din Marea Britanie a promis reducerea imigraţiei şi luarea unor măsuri care să descurajeze intrarea în ţară a muncitorilor străini, în special cei din estul Europei.

Parlamentarul conservator Philip Hollobone a anticipat că numărul de imigranţi din România şi Bulgaria va ajunge în doi ani la 450.000, triplu faţă de câţi sunt în prezent în Marea Britanie.

Mai rezervat, dar pe aceeaşi linie, secretarul de stat pentru imigraţie Mark Harper spune că "nu are rost să vorbim de un Armaggedon" al imigraţiei, dar că "vor fi noi presiuni".

"Atitudinea Partidului Conservator din Marea Britanie faţă de români şi bulgari este "urâtă şi stupidă", a afirmat, marţi, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Tim Farron Getty, potrivit presei britanice citate de Agerpres.

Criticând temerile legate de o "invazie" a românilor şi bulgarilor exprimate de colegii săi de coaliţie, politicianul le-a catalogat drept "rasiste" şi a susţinut că această atitudine este o ameninţare la adresa economiei britanice şi a poziţiei acestei ţări la nivel global.

Un alt liberal democrat a postat pe Twitter o imagine a punctelor de control de la graniţă însoţită de un comentariu ironic privind "haosul" de pe aeroporturi provocat de cele 29 de milioane de imigranţi din România şi Bulgaria.

Chaotic scenes as UK borders struggle to cope with expected influx of 29 million #Bulgarians & #Romanians#NYEpic.twitter.com/Vs1fXGgLlX

— Giles Goodall (@GoodallGiles) January 1, 2014

Drept de muncă fără restricţii în toate statele UE

Peste trei milioane de cetăţeni români şi bulgari trăiesc deja în alte state membre ale UE şi, din acest motiv, este improbabil să existe o creştere majoră a numărului românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor finale pentru lucrătorii din aceste ţări, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, într-un mesaj dat publicităţii de Comisia Europeană în prima zi a lui 2014.

Pe de altă parte, CE admite că ar putea exista probleme locale create de "un aflux mare şi neaşteptat" într-un anumit oraş sau regiune, dar precizează că soluţia este ca acestea să fie abordate punctual şi nu să se ridice bariere împotriva lucrătorilor.

Începând de astăzi, 1 ianuarie 2014, în urma ridicării restricţiilor şi de către Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Malta şi Marea Britanie, cetăţenii români îşi pot exercita pe deplin dreptul de a lucra în toate statele UE fără un permis de muncă, beneficiind astfel de toate drepturile şi libertăţile care le revin în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene.

"Libera circulaţie a persoanelor reprezintă un principiu fundamental al UE şi un element constitutiv al Pieţei Unice", a precizat ministerul de externe de la Bucureşti într-un comunicat.

Ce spun românii care se întorc după sărbători în Marea Britanie

Cristina Bulbescu de la Radio Târgu Mureş a stat de vorbă cu unii dintre pasagerii care s-au îmbarcat astăzi într-una din cursele aeriene spre Londra.

-: Locuiesc de şase ani acolo.

Reporter: Sunt mulţi români în zona unde staţi dumneavoastră? Sunt o problemă românii în Anglia?

-: Nu. Sunt şi personaje care mă deranjează şi pe mine, dar, în principiu, toată lumea îşi vede de treabă. Sunt apreciaţi, lucrează serios. Nu cred că vor mai merge foarte multe persoane acolo. Ăştia care ne fac de minune în niciun caz nu sunt legaţi de dreptul de muncă. Ei sunt deja de mult acolo.

Reporter: Mergeţi prima dată acum în Anglia?

-: Nu. Sunt studentă acolo. Sunt în anul doi, deci merg în fiecare an. Nu, sincer nu văd să fie mai aglomerat aeroportul decât l-am văzut până acum. Deci nu cred că ar pleca mai mulţi acum.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma
În lume 29 Martie 2024, 11:15

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat aseară picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează...

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma
"Orban își scoate iar la înaintare campania anti-Soros"
În lume 29 Martie 2024, 11:05

"Orban își scoate iar la înaintare campania anti-Soros"

FOREIGN POLICY: Europa ar face bine să fie pregătită.

"Orban își scoate iar la înaintare campania anti-Soros"
Explozii raportate în partea de vest a Ucrainei
În lume 29 Martie 2024, 08:32

Explozii raportate în partea de vest a Ucrainei

Mai multe explozii s-au auzit vineri dimineaţă, 29 martie, în regiunea vest-ucraineană Ivano-Frankivsk. Congorm...

Explozii raportate în partea de vest a Ucrainei
Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american
În lume 29 Martie 2024, 07:44

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american

Programul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congresul SUA încă de anul trecut.

Apel insistent al preşedintelui Volodimir Zelenski adresat Congresului american
Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui
În lume 28 Martie 2024, 19:32

Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui

Papa Francisc oficiază liturghia într-o închisoare de femei din Roma.

Credincioșii catolici, protestanți și reformați marcheză Joia Sfântă înaintea Duminicii Paștelui
România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană
În lume 28 Martie 2024, 17:28

România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană

Potrivit datelor Eurostat, ţara noastră este pe locul al doilea, dupa Bulgaria, în timp ce în alte state europene costul...

România are printre cele mai mici costuri cu forţa de muncă din toată Uniunea Europeană
Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean
În lume 28 Martie 2024, 16:22

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean

Planul guvernelor Ucrainei şi Poloniei, de deblocare a graniţei este pus în aplicare, deşi "nu atât de repede pe cât ne-am...

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean
Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"
În lume 28 Martie 2024, 12:33

Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că avioanele de luptă F-16, furnizate de aliaţii din afara ţării,...

Avioanele F-16 "ar urma să ajungă în Ucraina la mijlocul verii"