Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Întrunire panortodoxă istorică în 2016

După 1173 de ani de la un sinod ortodox, Patriarhul ecumenic va convoca un Mare Sinod în iunie 2016, au hotărât capii Bisercilor Ortodoxe la Sinaxa de la Istanbul.

Întrunire panortodoxă istorică în 2016
Foto: Arhivă.

Articol de Remus Rădulescu, 11 Martie 2014, 13:38

Iunie 2016, este termenul până la care pregătirile pentru Marele sinod panortodox ar trebui să fie încheiate. Şi asta pentru că Patriarhul ecumenic Bartolomeu va convoca Sinodul în preajma Rusaliilor din 2016.


Termenul a fost convenit de patriarhii şi arhiepiscopii Bisericilor Ortodoxe Autocefale întruniţi la Istanbul în zilele de 6-9 martie 2014.


Marea Adunare Bisericească va fi un eveniment foarte important pentru Biserica Ortodoxă, întrucât ultimul mare sinod a avut loc în anul 843 când au fost condamnate toate ereziile de până atunci.

La Marele Sinod din 2016 fiecare Biserică Ortodoxă autocefală va avea câte 24 de reprezentanţi, ceea ce înseamnă că numărul sinodalilor va fi în jur de 250.

Sinodul se va ţine în Biserica Sfânta Irina din Istanbul acolo unde a avut loc şi al doilea sinod ecumenic în anul 381, una dintre puţinele basilici bizantine din vechiul Constantinopol care nu au fost transformate în moschee după cucerirea cetăţii de către turci.


Participanţii la Sinaxa de la Fanar au convenit să die constituit un Comitet interortodox care să lucreze până la Paştele din 2015 la pregătirea unei Conferinţe presinodale care să se întrunească până la jumătatea anului viitor. Aceste etape pregătitoare vor definitiva agenda sinodului.

Deciziile vor fi luate prin consensul tuturor Bisericilor. Iniţial Patriarhul ecumenic Bartolomeu susţinut de Bisericile greceşti a propus ca mod de decizie votul majorităţii.

Ceilalţi patriarhi, însă, au fost pentru consens, aşa că deciziile la Marele Sinod vor fi luate prin votul unanim. Deşi Bisericile Ortodoxe autocefale vor avea mai mulţi reprezentanţi, fiecare delegaţie va avea un singur vot.

Principalele teme conturate până acum care vor fi discutate în sinodul panortodox sunt : statutul canonic al diasporei ortodoxe, unificarea calendarului, reforma postului creştin, felul în care se acordă autocefalie şi autonomie unei Biserici, ordinea ierarhică a Bisericilor, relaţiile cu alte confesiuni şi cu mişcarea ecumenică.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezntată la Sinaxa Panortodoxă de o delegaţie condusă de Patriarhul Daniel. La întoarcerea în ţară, Prea Fericitul Daniel şi-a exprimat satisfacţia că după zeci de ani de pregătiri s-a reuşit fixarea unei date pentru Marele Sinod Paortodox.

Patriarhul român a subliniat că "Viitorul Sinod Panortodox nu va dezbate probleme dogmatice, dar va scoate în evidenţă necesitatea cooperării pentru o mai intensă misiune ortodoxă în lume, ţinând seama şi de contextul în care ne aflăm."

Document final al Sinaxei semnat de doar 12 Întâistătători din 14.

Documentul final al întrunirii a fost semnat de toţi capii Bisericilor Ortodoxe mai puţin de Patriarhul Antiohiei şi de Arhiepiscopul Cehiei şi Slovaciei.

Delegaţia Patriarhiei din Antiohia s-a retras de la întrunire în semn de protest faţă de intenţia Patriarhului de Ierusalim de a numi un episcop în Qatar, zonă considerată sub jurisdicţia Patriarhului Antiohiei.

Biserica Ortodoxă a Cehiei şi Slovaciei nu a fost reprezantată la Istanbul din cauza unor neînţelegeri interne. Patriarhul Daniel şi-a exprimat speranţa ca aceste diferende interortodoxe să fie rezolvate, astfel încât la Sinodul din 2016 toate Bisericile Ortodoxe să fie reprezentate.

Atenţie specială pentru creştinii ortodocşi din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Mesajul final al Sinaxei de la Fanar din 6-9 martie 2014, conţine două paragrafe dedicate creştinilor persecutaţi în Orientul Mijlociu şi Africa şi situaţiei incerte din Ucraina.

"Exprimăm sprijinul pentru martirajul şi admiraţia pentru mărturisirea credinţei creştinilor în Orientul Mijlociu, Africa şi în alte părţi ale lumii... Denunţăm lipsa păcii şi stabilităţii care îi determină pe creştini să părăsească pământul unde Domnul iisus Hristos s-a născut şi de unde Evanghelia a fost răspândită în întreaga lume.", se precizează în mesajul final al Sinaxei.

Întâistătorii Bisericilor ortodoxe Autocefale condamnă în acelaşi mesaj orice formă de terorism şi defăimare religioasă, cerând eliberarea imediată a Mitropolitului Paul şi Ioan de mai multe luni.

Ei fac un apel către toţi cei implicaţi pentru încetarea imediată a acţiunilor mulitare, eliberarea captivilor şi restaurarea păcii în Siria.

Sinaxa a îndemnat şi la rugăciune pentru negocieri paşnice şi reconciliere în ceea ce priveşte criza din Ucraina.

Mesajul conţine şi referiri la criza economică globală, subliniind că originile crizei nu sunt doar financiare, ci în profunzime sunt morale şi spirituale.

Liderii ortodocşi accentuează vocaţia transformării lumii prin îmbrăţişarea principiilor dreptăţii , păcii şi iubirii, în locul urmăririi idolilor lumeşti ai puterii, lăcomiei şi hedonismului.

Mesajul Sinaxei de la Istanbul din 6-9 martie 2014 este semnat de Patriarhii Bartolomeu al Constantinopolului, Teodor al Alexandriei, Teofil al Ierusalimului, Chiril al Moscovei, Irineu al Serbiei, Daniel al României, Neofit al Bulgariei, Ilie al Georgiei şi de Arhiepiscopii Hrisostom al Ciprului, Ieronim al Atenei, Sava al Varşoviei şi Anastasie al Tiranei.

Apeluri creştine la rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu
Lumina credinţei 05 Septembrie 2013, 16:07

Apeluri creştine la rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu

Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române face apel la rugăciune pentru pace în Siria şi Egipt, iar papa Francisc cheamă...

Apeluri creştine la rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu
Papa Francisc în România
Lumina credinţei 27 Martie 2019, 11:26

Papa Francisc în România

În perioada 31 mai-2 iunie 2019, papa Francisc va face o vizită pastorală şi ecumenică în România.

Papa Francisc în România
Catedrala Naţională a fost consacrată pentru cult
Lumina credinţei 26 Noiembrie 2018, 11:25

Catedrala Naţională a fost consacrată pentru cult

Catedrala Naţională din Bucureşti a fost sfinţită duminică, 25 noiembrie 2018, în prezenţa a zeci de mii de credincioşi...

Catedrala Naţională a fost consacrată pentru cult
Lumina credinţei 22 Noiembrie 2018, 08:13

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Patriarhul Daniel al BOR vor sfinți duminică, 25 noiembrie, altarul noii Catedrale...

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 25 noiembrie 2018
Sfânta Marie Mare
Lumina credinţei 15 August 2018, 00:16

Sfânta Marie Mare

Creştinii sărbătoresc la 15 august Adormirea Maicii Domnului, zi care poartă numele popular de Sfântă Mărie Mare.

Sfânta Marie Mare
Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită
Lumina credinţei 14 August 2018, 23:44

Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită

Coroana reconstituită în ateliere din București a fost adusă la Mănăstirea Putna în ajunul hramului Mănăstirii, Adormirea...

Coroana lui Ștefan cel Mare a fost reconstituită
Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor
Lumina credinţei 17 Mai 2018, 08:18

Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor

La 40 de zile după Paşti este sărbătorită Înălţarea Domnului la cer de pe Muntele Măslinilor. În România, Joia Înălţării este...

Ziua Înălţării Domnului şi a Eroilor
Biserica Ortodoxă celebrează centenarul Unirii Basabiei cu România
Lumina credinţei 27 Martie 2018, 08:02

Biserica Ortodoxă celebrează centenarul Unirii Basabiei cu România

În Catedrala Patriarhială din București va fi oficiat un Te Deum în cinstea membrilor Sfatului ţării care au votat Unirea...

Biserica Ortodoxă celebrează centenarul Unirii Basabiei cu România