Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

6 Iulie 2018
Vizualizari: 892
Comentează add

Întrevederea are loc pe fondul unui schimb de replici dure între Teheran şi Washington.

Întrevedere pentru păstrarea acordului nuclear cu Iranul

catalin-gombos

Eforturile privind păstrarea acordului nuclear cu Iranul continuă astăzi, la Viena, unde miniştrii de externe ai puterilor semnatare - Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Federaţia Rusă - se întâlnesc cu omologul lor iranian, Javad Zarif.

Întrevederea are loc pe fondul unui schimb de replici dure între Teheran şi Washington.

Iranul îşi doreşte de la cele cinci mari puteri măsuri care să compenseze pierderile cauzate de retragerea Statelor Unite din acest acord, la începutul lunii mai.

Teheranul s-a arătat nemulţumit de propunerile care i s-au făcut până în prezent şi a ameninţat că ar putea relua îmbogăţirea Iranului, ceea ce ar anula, practic, acordul, care prevede limitarea activităţilor nucleare iraniene, în schimbul ridicării sancţiunilor economice care i-au fost impuse ţării.

Statele Unite au reinstituit, însă, sancţiunile la adresa Iranului, iar acest lucru înseamnă că sunt vizate toate companiile care au activităţi în această ţară.

O serie de corporaţii europene au decis, deja, să îşi reducă prezenţa pe piaţa iraniană, întrucât o preferă pe cea americană.

Între timp, Teheranul a ameninţat că, dacă nu va mai putea să vândă petrol din cauza sancţiunilor americane, va bloca strâmtoarea Hormuz, principala rută de export pentru petrolul produs de Arabia Saudită, Irak, Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Iran, dar şi pentru gazele naturale din Qatar.

Armata americană a reacţionat, ieri, la ameninţările iraniene şi a transmis că marina sa de război din zona Golfului este gata să asigure libertatea navigaţiei prin Hormuz.


Etichete Întrevedereacord nuclearIran

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live