Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

29 Mai 2020
Vizualizari: 822
Comentează add

Întrevedere a miniştrilor de Externe din Ucraina și Ungaria

sergiu-stet

 Ministrul de externe ungar Péter Szijjártó.         Foto: Arhivă.

Ungaria și Ucraina doresc să pună capăt disputelor într-un mod liniștitor, a declarat vineri, 29 mai, la Budapesta, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, care a purtat discuții cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, transmite agenția MTI.

La o conferință de presă organizată după această întâlnire, șeful diplomației de la Budapesta a subliniat: "În relațiile bilaterale sunt anumite chestiuni importante, apreciate diferit în Ucraina. Este vorba despre problematica privind învățământul minorităților maghiare și dreptul lor la folosirea limbii materne. În momentul în care comunitatea maghiară din Transcarpatia va spune că toate aceste chestiuni sunt în ordine, Ungaria va renunța la blocarea desfășurării lucrărilor Comisiei comune NATO-Ucraina".

Péter Szijjártó a mai precizat că împreună cu ministrul ucrainean de externe au stabilit un calendar, în condițiile în care Ungaria a primit un proiect de propunere din partea Ucrainei cu privire la adoptarea unei declarații comune, care va stabili calea privind viitorul, iar această propunere cuprinde un capitol privind economia, învâțământul și folosirea limbii.

În luna iunie a acestui an vor fi convocate toate cele trei comisii mixte interguvernamentale și grupul de lucru, ale căror sarcini vor fi elaborarea unui acord privind chestiunile controversate, conform calendarului propus, acord despre care maghiarii din Transcarpatia pot spune că este în ordine și care este acceptabil și din punctul de vedere al Guvernului ucrainean, a subliniat oficialul ungar, care a adăugat: "Scopul nu este menținerea blocării, ci încheierea unei înțelegeri".

Péter Szijjártó a mai afirmat că până atunci, părţile vor încerca să identifice posibilitatea pentru a obține performanțe comune, deoarece și în alte relații s-a dovedit că pe baza unor succese, chestiunile grele pot fi reglemenate mai ușor. O asemenea performanță ar putea fi Transcarpatia şi este bine că președintele și Guvernul ucrainean planifică realizarea unor dezvoltări serioase în domeniul infrastructurii în această regiune, a mai spus șeful diplomaței ungare, menționând: "La acest proiect va contribui și Ungaria cu un credit de 50 de milioane de dolari".

Péter Szijjártó s-a referit și la posibilitatea de deschidere a unor noi puncte de trecere ale frontierei comune, precum și la reabilitarea podului de peste Tisa, de la Záhony. Ungaria manifestă disponibilitate pentru continuarea programului de dezvoltare economică în Transcarpatia, până în prezent acordând subvenții pentru 33.000 de proiecte, a mai explicat Péter Szijjártó.

Referitor la economie, ministrul ungar a spus: Ucraina reprezintă o piață tot mai importantă pentru unele firme mari din Ungaria, cum ar fi banca OTP și grupul farmaceutic Gedeon Richter. Volumul schimburilor comerciale bilaterale a depășit anul trecut 4 miliarde de dolari, iar pentru dezvoltarea cooperării la Eximbank a fost deschisă o linie de credit în valoare de 66 de milioane de dolari, a precizat Péter Szijjártó.

El a mai declarat: "Epidemia de coronavirus a demonstrat că în Europa Centrală trăim într-o strânsă relație de reciprocitate. În această situație grea, solidaritatea a căpătat o importanță majoră. Ungaria a ajutat la reîntoarcerea în țară a cetățenilor ucraineni care din cauza restricțiilor au rămas blocați în Europa de Vest și a donat 8,5 tone de echipamente sanitare instituțiilor sanitare din Transcarpatia".

Oficiaul ungar a  mai menționat că Guvernul de la Budapesta apreciază mult că Dmitro Kuleba a efectuat prima sa vizită oficială, în calitate de ministru de externe, la Budapesta, ceea ce este un semnal important din punctul de vedere al viitorului relațiilor dintre cele două țări.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe a subliniat că a venit timpul pentru a deschide un nou capitol în relațiile bilaterale, pentru a identifica soluțiile reciproc avantajoase în chestiunile deschise și pentru a se spijini reciproc în continuare. Dmitro Kuleba a mai spus că Europa este dominată în continuare de epidemia de coronavirus și că Ungaria s-a apărat eficient împotriva epidemiei.

Protecția impune decizii grele și ne arată cât de importantă este dezvoltarea sistemului sanitar, a adăugat oficiaul ucrainean. Dmitro Kuleba a mulțumit pentru ajutorul acordat de Ungaria în vederea reîntoarcerii acasă a cetățenilor ucraineni. Răspunzând la o întrebare, Péter Szijjártó a afirmat că la izbucnirea epidemiei, Ucraina a luat o decizie potrivit căreia doar propriii cetățeni pot intra pe teritoriul țării.

În următoarele săptămâni vor fi aplicate, probabil, pas cu pas, măsuri de relaxare la granița ungaro-ucraineană. Ministrul ungar de externe a propus Ucrainei ca în prima etapă să creeze facilităţi pentru navetiști, menționând că o asemenea înțelegere funcționează foarte bine în cazul altor granițe comune. Înainte de conferința de presă, cei doi miniștri au semnat un protocol cu privire la modificarea acordului privind programul-cadru pentru cooperare în domeniul financiar, precum și o  declarație de intenție privind cooperarea în sectorul eficienței energetice.

 

Etichete UngariaUcrainaTranscarpatiaPéter SzijjártóDmitro KulebaTrianon

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live