Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Luni, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

26 Mai 2020
Vizualizari: 603
Comentează add

Bogdan Aurescu a declarat că România dorește revenirea la o relație de parteneriat real cu Ungaria.

Întrevedere a miniştrilor de externe din România și Ungaria

  Bogdan Aurescu. Arhivă Foto: mae.ro

Miniştrii de externe din România și Ungaria, Bogdan Aurescu şi Péter Szijjártó, au stabilit la București ca cele două țări să depășească prin dialog tensiunile care au marcat recent relația bilaterală.

Bogdan Aurescu a declarat că România dorește revenirea la o relație de parteneriat real cu Ungaria.

Cei doi au mai stabilit că în perioada următoare oficialii din Ungaria care ajung în România să nu mai facă declarații care să contrazică în vreun fel Parteneriatul Strategic România.


Reporter: Carmen Gavrilă: Ministrul român de externe a spus că în ce privește Tratatul de la Trianon prin care România are teritoriul de astăzi fiecare dintre cele două țări poate avea ce interpretare istorică dorește, dar - a atras atenția Bogdan Aurescu - trebuie depășită recenta înfruntare a interpretărilor istorice și trebuie privit spre viitor.

În legătură cu planul ungar de dezvoltare economică a Transilvaniei ministrul Péter Szijjártó a declarat că Budapesta a primit un acord verbal de la fostul lider PSD Liviu Dragnea și de la guvernul PSD- ALDE prin ministrul de externe Teodor Meleșcanu în 2017, privind aplicarea acestui program al Budapestei în Ardeal.

Ministrul Bogdan Aurescu a atras însă atenția că doar un acord scris are valoare juridică, iar orice înțelegere verbală din trecut cu vreun lider român nu este valabilă.


Bogdan Aurescu: Am propus să discutăm despre încheierea unui acord cu privire la acest program, care să aibă în vedere gestionarea de o manieră transparentă și nediscriminatorie, nu pe criterii etnice, nu cu încălcarea legislației europene sau românești privind concurența pe piață. Prin urmare vom avea discuţii în perioada următoare cu privire la acest program şi sperăm să ajungem la o înţelegere pe baza acestor parametri.


Reporter: Bogdan Aurescu a explicat că programul ungar nu are acordul actualei părții române.

(RS)


Etichete ungariaromaniabogdan aurescuministrul de externe(RS)Péter Szijjártó

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live