Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Luni, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

17 Februarie 2013
Vizualizari: 2687
Comentează add

Pe patinoarul din Poiana Braşov se desfăşoară seriile eliminatorii în proba de 1500 de metri, pentru fete şi băieţi, la patinaj viteză.

Întrecerile din concursul de patinaj viteză la FOTE 2013 Întrecerile din concursul de patinaj viteză la FOTE 2013 - Conține audio Întrecerile din concursul de patinaj viteză la FOTE 2013 - Conține galerie foto

catalin-cirnu

Echipa României de short-track la FOTE 2013. Foto: Cătălin Cîrnu.

Prima zi a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) s-a deschis astăzi la prânz cu întrecerile din concursul de patinaj viteză, după ce ieri, în jurul prânzului, au fost sistate toate antrenamentele sportivilor pentru ca bazele de concurs să fie reamenajate şi inspectate de oficialii internaţionali.

Pe patinoarul din Poiana Braşov se vor desfăşura seriile eliminatorii în proba de 1500 de metri, pentru fete şi băieţi, urmate de calificările în concursul de ştafetă pe distanţa de 3.000 de metri.

Reprezentanţii României sunt Bianca Stănică, Teodora Pană, Emil Imre şi Tamaş Antal, toţi fiind antrenaţi de Maria Bogyo.

Ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, prezent la întrecerile din concursul de patinaj viteză, a spus că tinerii din România devin atraşi de sporturile de iarnă, iar organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European în România "este un bun moment de a motiva tinerii să se apuce de sport".

Oficialii CIO sunt încântaţi de organizare şi de bazele sportive care găzduiesc festivalul olimpic, a mai declarat minstrul tineretului şi sportului.

Audio: Interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi cu ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu. Realizator Cătălin Cîrnu.

Programul competiţiilor - duminică 17.02
09.00-17.30  Antrenament Hochei (Rusia, Elveţia, Finlanda, Cehia, Letonia, România)
10.00-13.00  Antrenament Schi Fond Tehnică Liberă (FT)
10.00-14.00  Short Track – 1500 m Fete, 1 500 m Băieţi, 3000 m Calificări ştafetă mixtă
10.30-13.00 Antrenament oficial Sărituri cu schiurile Băieți HS 100 – 3 runde
13.30-16.00 Antrenament oficial Sărituri cu schiurile Fete HS 71- 3 runde
19.30 Ceremonia de deschidere Arena “Ion Ţiriac”, Braşov

Temperatura oscilează între -2 grade Celsius şi + 2 grade Celsius, dar din fericire, avem zăpadă în toate cele patru locuri de concurs: Predeal, Fundata, Râşnov şi Poiana Braşov, pentru că turneul de hochei pe gheaţă se va ţine pe patinoarul din Braşov.

Foto: Concursul de short-track din prima zi (FOTE 2013). Sursa: Cătălin Cîrnu.

Regulament short-track
  • Patinatorii îşi dispută victoria pe o pistă redusă, de dimensiunea terenului de hochei, cu 5 (la 500 și 1000 m) sau 6 (la 1500 m) concurenţi care se întrec unul împotriva celuilalt
  • Tehnica de patinare este caracterizată de o poziţie înclinată a corpului, cu mâna atingând gheaţa

Ţara noastră este reprezentată de 60 de sportivi care vor concura la toate cele 8 discipline: Patinaj viteză şi artistic, hochei pe gheaţă, schi fond şi alpin, biatlon, sărituri cu schiurile şi snowboarding. FOTE se va derula în perioada 15-22 februarie.

Pe toată durata competiţiilor din Poiana Braşov, organizatorii pun la dispoziţia fanilor, gratuit, o linie de autobuz, care face legătură între oraş şi zonele de concurs.

La FOTE sunt acreditaţi şi 360 de jurnalişti, cei mai mulţi fiind din România, apoi urmează Rusia şi ţările nordice unde sporturile de iarnă sunt la mare căutare.

Short-track-ul se practică în România din 1992

Short-trackul este o competiţie derivată din patinajul viteză. În timpul competiţiilor, patinatorii iau startul pe o pistă ovală cu circumferinţa de 111,12 metri, care coincide cu dimensiunea unui patinoar de hockey.

Federaţia Internaţională de Patinaj a adoptat short -track-ul în 1976, însă primele campionate mondiale au fost organizate începând cu anul 1981. În România se practică din 1992.

Este un sport apărut în Canada. În anii '70, au fost fabricate primele patine speciale pentru short-track.

În 1981 s-au desfăşurat Campionatele Mondiale de la Paris.

La JO de la Calgary, în 1988, short-trackul a intrat ca sport demonstrativ în programul Jocurilor, iar peste 4 ani, la JO de la Albertville a devenit în mod oficial sport olimpic.

În acest moment, naţiunile cele mai puternice în această disciplină sunt: Canada, Coreea de Sud, SUA, Japonia şi Italia.


Etichete FOTE 2013short-trackpatinajRomâniasportiviBraşovschibiatloniarnă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live