Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (continuare) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

13 Iunie 2017
Vizualizari: 1141
Comentează add

Presa rusă continuă să publice declaraţii ale preşedintelui Federaţiei Ruse, extrase din filmul documentar "Interviu cu Vladimir Putin".

Interviu Vladimir Putin: Rusia a vrut să adere la NATO

alexandru-beleavski-moscova

Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru.

Presa rusă continuă să publice declaraţii ale preşedintelui Federaţiei Ruse, extrase din filmul documentar "Interviu cu Vladimir Putin", realizat de regiozorul şi producătorul american, Oliver Stone, al cărui prim episod a fost difuzat, ieri, de reţeaua americană Showtime.

Realizat pe parcursul a doi ani, filmul - în care Putin vorbeşte inclusiv despre activitatea sa ca şef al serviciilor secrete ruse - a stârnit reacţii negative în Statele Unite, mulţi critici considerând că Oliver Stone l-ar fi ajutat pe Putin să facă un exerciţiu de imagine. 

În interviul pentru Oliver Stone, preşedintele Vladimir Putin a afirmat între altele că în timpul unei vizite a preşedintelui Bill Clinton la Moscova i-a vorbit despre posibilitatea aderării Rusiei la NATO.

Aceasta - a spus Vladimir Putin - a provocat nervozitate în rândul delegaţiei americane, deoarece Rusia ar fi avut întotdeauna o voce în cadrul alianţei şi nu ar fi permis să fie manipulată, ceea ce Statele Unite nu pot nici măcar să conceapă, a spus Putin.

Pentru Rusia - a declarat acesta - intrarea în NATO nu prezenta atunci nici un pericol, întrucât după destrămarea URSS, ea nu a mai avut secrete faţă de Statele Unite, care aveau observatori permanenţi chiar şi la uzinele de armament nuclear.

În acelaşi timp, preşedintele rus a numit o greşeală faptul că în cadrul negocierilor privind reunificarea Germaniei şi retragerea trupelor sovietice din Europa de Est, fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov nu a oficializat pe hârtie asigurările verbale primite din partea Statelor Unite şi NATO că graniţa alianţei nu va avansa mai departe de frontiera răsăriteană de atunci a Germaniei de Est.

Liderul de la Kremlin a numit o mare greşeală şi retorica antirusească din campaniile electorale din Statele Unite, afirmând totodată că nu exclude ca strategia americană să urmărească distrugerea economiei ruseşti şi schimbarea conducerii ei politice şi în ultimă instanţă să o deposedeze de arsenalul nuclear şi să o transforme într-un vasal.


Etichete Presa rusăfilmul documentar "Interviu cu Vladimir Putin"oliver stonebill clintonmoscovanatomihail gorbaciov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live