Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu Vladimir Epstein, manager general al Gaudeamus

Managerul general al Gaudeamus, Vladimir Epstein, a ofrti detalii din culisele târgului de carte organizat de Societatea Română de Radiodifuziune.

Interviu cu Vladimir Epstein, manager general al Gaudeamus
Vladimir Epstein, directorul executiv al Târgului Gaudeamus. Foto: Agerpres.

Articol de George Popescu, 17 Noiembrie 2010, 21:00

Realizator: Bună seara. Mâine, după ora 16:00, orice cititor pasionat sau admirator al unui spaţiu cultural îşi poate începe o mică excursie la Romexpo.


Târgul de Carte de învăţătură, a XVII-ea ediţie, "Gaudeamus", şi internaţională, vă propune nu doar să cumpăraţi cărţi, ci şi să fiţi martori ai evenimentelor de cultură vizuală. Participă peste 300 de edituri, ce organizează 500 de evenimente.


Media de 100 de evenimente pe zi e copleşitoare şi bate până şi condiţia fizică cea mai exersată. Târgul "Gaudeamus" este organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, programul de vizitare fiind destul de flexibil.


Să pătrundem pentru câteva minute în culisele organizării acestui târg, cu dl Vladimir Epstein, manager general. Bună seara, dle Epstein!

Vladimir Epstein: Bună seara dumneavoastră, bună seara publicului RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, care, din câte ştiu, este un public numeros şi extrem de atent la ceea ce facem şi spunem pe post.

Realizator: Mâine începe târgul.

Vladimir Epstein: Mâine începe târgul.

Realizator: Mai devreme decât în alţi ani. Ne putem aştepta la surprize?

Vladimir Epstein: Într-adevăr, târgul a început un pic mai devreme faţă de perioada în care era, dar totuşi, ne aflăm în a doua jumătate a lunii noiembrie, deci, suntem pe acolo pe undeva. Pe de altă parte, marele pariu al ediţiei din acest an a târgului a fost dacă se va ţine sau nu se va ţine.

De ce? Pentru că, într-adevăr, există o grămadă de motive care ţin de conjunctură care puteau îndrepta către concluzia: nu, nu trebuie să se ţină anul ăsta, anul ăsta e un an de austeritate, e un an în care bugetul de timp şi bugetul propriu zis financiar al publicului este lovit din toate părţile şi practic, nu e momentul unui târg.

Ca un semn de constanţă, de tenacitate al instituţiei pe care o reprezentăm împreună, am decis să ţinem acest târg şi în acest an şi am constatat că sunt şi semnale interesante, care vorbesc despre un optimism. E vorba de un public care aşteaptă evenimentul deja. Evenimentul are o notorietate, Târgul "Gaudeamus" are 17 ediţii şi...

Realizator: Este o marcă a Radioului public.

Vladimir Epstein: Vorbim deja de al 60-lea - iată, o cifră rotundă - al 60-lea târg "Gaudeamus" din seria târgurilor "Gaudeamus". Există un public fidel, din sondajele pe care le face o firmă specializată rezultă că peste 60% din public revine a doua, a treia, a cincea, uneori, a 17-a oară, la eveniment.

Deci, există o stare de aşteptare, există editori, se scot cărţi, titlurile sunt numeroase, evenimentele pe care le propun expozanţii sunt şi mai numeroase ca de obicei, am numărat până la 525, până acum două ore, dar nu se ştie ce urmează, 525 de evenimente editoriale în cinci zile mi se pare excelent.

Şi atunci am spus: da, facem târgul, fiecare optează în funcţie de interesul lui, în funcţie de personalităţile pe care vrea să le cunoască, să respire acelaşi aer cu ele, în funcţie de autografele pe care şi le doreşte...

Realizator: De întâlnirile cu autorii.

Vladimir Epstein: Exact. De lecturi în citirea, în rostirea autorilor. Iată, o paletă diversă întotdeauna îndeamnă. Şi după ce îndeamnă, urmează selecţia.


Realizator: Aţi amintit de a şaizeci de ediţii ale Târgului "Gaudeamus". Ascultătorii ar putea crede că au fost 60 de ani. Nu, cred că vorbiţi de 60 de ediţii luându-le în calcul şi pe cele din ţară.


Vladimir Epstein: Da.

Realizator: Practic, Bucureştiul ar fi ultimul Târg "Gaudeamus" al anului.

Vladimir Epstein: Sunt 17 ani de când există programul "Lectura". Sunt dator cu aceste precizări. 17 ani de când a fost lansat şi funcţionează programul "Lectura", iniţiat şi susţinut de RADIO ROMÂNIA, deci din anul 1994. Târgurile din Bucureşti sunt la a 17-a ediţie, Târgul Internaţionale "Gaudeamus - Carte de învăţătură", la care s-a adăugat în timp şi o alonjă extrem de bine primită de publicul din ţară, e vorba de Caravana "Gaudeamus", care însumează, iată, 11 ediţii la Cluj, 10 ediţii la Craiova şi aşa mai departe, şi aşa mai departe.

Realizator: Nu vă mai întreb cum aţi reuşit să organizaţi anul acesta târgul, dar observ că el, fiind şi internaţional, vă bucuraţi de participarea unor invitaţi de onoare. Anul acesta v-aţi oprit la Belgia, Valonia - Bruxelles.

Vladimir Epstein: De obicei lucruri care prevestesc un succes se nasc adesea spontan. Dna Fabienne Reuter, şefa Delegaţiei Valoniei Bruxelles, apreciază foarte mult Târgul "Gaudeamus", într-o prezenţă constantă şi susţinută la târgurile "Gaudeamus" din ultimii ani.

Pe de altă parte, s-a născut ideea ca Belgia să fie invitatul de onoare al ediţiei din acest an. Luând puţin lucrurile mai aprofundat, am constatat, sunt sute de titluri ale unor autori belgieni traduse în limba română şi înainte, şi după '89.

Conlucrarea cu delegaţia Valoniei este, aş zice, perfectă, avem în faţă o echipă de profesionişti foarte bine puşi la punct, lucrurile au curs foarte bine şi sper că prezenţa dumnealor va fi remarcată şi gustată din plin de public.

Realizator: Dle Vladimir Epstein, Jacques Dubois este romanist, profesor la Universitatea din Liége şi unul dintre invitaţii importanţi, invitaţii de marcă ai târgului.

Vladimir Epstein: Ştiu că este cel mai cunoscut exeget al operelor, al cărţilor lui Georges Simenon. Ştiu de asemenea că a fost preşedinte de onoare al unui târg de carte la Montréal. De obicei preşedintele de onoare este patronul spiritual al târgului şi această personalitate şi-a luat foarte în serios rolul şi va fi, ipotetic vorbind, dar poate chiar şi practic, omul care va strânge mâna tuturor vizitatorilor Târgului "Gaudeamus" în acest an. El este amfitrionul, patronul, cum spuneam, spiritual al târgului.

Realizator: Pentru ascultătorii care vor să afle mai mult le putem spune că mâine seară, la aceeaşi oră, se pot întâlni cu domnul Jacques Dubois la "Interviul serii".

Vladimir Epstein: Şi vor fi fermecaţi.

Realizator: La ce s-ar putea aştepta vizitatorul? Sunt nişte etape clasice pe care le parcurge un vizitator de Gaudeamus. Se păstrează şi anul acesta Salonul de Carte pentru Copii, Salonul Naţional de Inventică, Carte-Film văd că aţi propus...


Vladimir Epstein: E o noutate.

Realizator: Da, ce conţine Carte-Film?

Vladimir Epstein: Este o secţiune nouă, care să sperăm că va creşte foarte bine. E vorba de cărţi care au fost ecranizate sau invers. Cui nu i-ar plăcea să citească o carte după ce a văzut filmul şi i-a plăcut sau invers, a citit cartea, şi-a imaginat-o într-un anumit fel şi apoi o vede reflectată de un regizor şi nişte actori potriviţi sau nu?

Realizator: Aţi avut în vedere şi ecranizări după lucrări clasice?

Vladimir Epstein: Selecţia însă aş vrea să o lăsăm pentru public.

Realizator: E o surpriză?

Vladimir Epstein: Da. Deci, publicul probabil că va sta mult timp în faţa acestui stand, care probabil că va deveni din ce în ce mai mare, de la o ediţie la alta. Apoi, vreau să mai atrag atenţia asupra unei secţiuni extrem de interesante. E vorba de un stand care cuprinde referiri şi imbolduri apropo de gândirea strategiilor Dunării. E o temă de excelentă actualitate, un proiect în care UE s-a implicat major, inclusiv financiar, se pare că sunt alocate sume ameţitoare. Iată-l acum, pentru prima oară, făcând ca publicul să se falimiarizeze cu ideea.

Realizator: Avem machete, avem proiect şi avem cărţi...

Vladimir Epstein: Exact. Inclusiv repere arheologice. Un alt segment asupra căruia ţin să atrag atenţia, în afara de cele pe care le-aţi menţionat şi care întotdeauna au tras lozul câştigător înfaţa publicului, vorbim despre două expoziţii care se vor întâlni într-un mod chiar fizic, la modul concret.

E vorba de o expoziţie de istorie a tiparului, în care vom vedea o evoluţie a tiparului, aşa cum a făcut el să sprijine sau să permită existenţa culturii scrise, care se va întâlni cu o expoziţie intitulată "Pagini din istoria radioului". Întâlnirea cred că va produce şi sentimente plăcute şi reflecţii plăcute publicului.

Realizator: Observ din ce-mi povestiţi că Târgul Gaudeamus încearcă, cel puţin pentru România, să dezvolte un spaţiu multicultural sau pluridisciplinar. Ne-aţi vorbit de cărţi, de expoziţii, de proiecţii, ceea ce ne este mai greu să întâlnim la târguri similare care se consumă în România. N-aş putea spune că e o idee originală, dar în spatele acestei intenţii se află un efort destul de mare, de lucru şi de coordonare.


Vladimir Epstein: Da, ne întoarcem la prima întrebare pe care aţi pus-o în legătură cu cum ne-am mişcat în condiţiile dificile ale momentului pe care îl parcurgem, criza. Am căutat ca prin efortul nostru, care s-a înmulţit cu doi, cu trei şi al instituţiei care susţine, practic, acest efort, să oferim puncte de atracţie din cele mai diverse,plăcute, neaşteptate pentru public. Publicul va fi marele semn de întrebare al târgului. Dacă editorii, expozanţii în general îşi fac datoria, noi, ca şi promotori ai evenimentului, ne facem datoria, să vedem necunoscuta rămâne reacţia publicului, reacţie pe care noi am încercat să o stimulăm din toate puterile. Pe lângă asta, vreau să vă mai spun că discutând cu nume de mare rezonanţă - am avut acest noroc - din industria de carte, am constatat că există această tendinţă şi ea se manifestă în lume, la targurile importante de carte din lume, şi anume târgurile de carte să se ducă spre un festival, deci să nu aibă exclusiv componenta de marketing, să nu fie doar vânzare-cumpărare, ci să îmbrace tot mai multe haine vesele, incitante...

Realizator: Trebuie să recunoaştem că e o formulă de a salva cititorii, fiindcă citititorii sunt în descreştere, şi nu în creştere, internetul fiind marea vedeta a zilelor noastre. Despre premii - au rămas premiile ca şi anul trecut: Premiul pentru editură, Premiul din partea publicului?

Vladimir Epstein: Toate sunt pe votul publicului, mai puţin...

Realizator: Deci pe vot popular.

Vladimir Epstein: Da, da, pentru că publicul este, în definitiv, regele nostru al tuturor. Publicul decide, în urma unui vot aplicat... Cei care fac sondajul de trafic, deci o instituţie profesionistă va asigura acurateţea unui vot al publicului pentru editori, pentru cartea cea mai râvnită a târgului sau ca mai dorită.

Publicul decide în urma unui vot aplicat, cei care fac sondajul de trafic, deci o instituţie profesionistă va asigura acurateţea unui vot al publicului pentru editori, pentru cartea cea mai râvnită a târgului sau cea mai dorită. Sunt câteva premii pe care le acordă echipa sau, în sfârşit, instituţia Radio România, de genul noutăţi, cum ar fi, şi sunt bine de menţionat, cum ar fi premiul traducătorilor.

Deci, e extrem de important pentru literatura noastră şi pentru publicul nostru ca traducătorii, care sunt de obicei lăsaţi în umbră faţă de autorul operei ş.a.m.d. - ei sunt, de fapt, pârghia care scoate literatura română în afara graniţelor sau pârghia care aduce o literatură de calitate în faţa publicului românesc.

Sunt nişte actori extrem de importanţi ai piesei de carte şi, iată, am convenit, începând cu acest an, să dăm şi un astfel de premiu. Premiul se va chema după numele celei mai reputate traducătoare din câte cunoaştem noi şi anume, Antoneta Ralian. Va mai fi şi un premiu de excelenţă acordat de SRR, care, de asemenea, va premia.

Realizator: Cine îl va primi?

Vladimir Epstein: Nu ştiu.

Realizator: Nu ca persoană, ci cui se adresează.

Vladimir Epstein: O editură care va fi susţinută din punct de vedere financiar pentru a traduce un proiect editorial într-o limbă de circulaţie internaţională.

Realizator: Cum a fost anul trecut? Ştim foarte bine.

Vladimir Epstein: Greu.

Realizator: Dar relaţia cu publicul, cum a decurs?

Vladimir Epstein: A fost splendid.

Realizator: Fiindcă oamenii se simt destul de bine la târg, cum se mai cumpără cărţi, în ciuda lipsei de bani? Cartea nefiind tocmai socotită un accesoriu important pentru viaţa fiecăruia, din păcate.

Vladimir Epstein: Parţial, vă contrazic.

Realizator: Vă rog!

Vladimir Epstein: Deci, în primul rând, ediţia de anul trecut a fost o ediţie plină de recorduri, de participare, de vânzări, de evenimente ş.a.m.d. La unele capitole, cum spuneam, cel ca număr de evenimente, ediţia din acest an pare că o va depăşi.

Dar spre mirarea unei viziuni obişnuite, cea care că cei care mai citesc cărţi sunt refulaţi, sunt marginalizaţii societăţii, frustraţii ei ş.a.m.d. Surpriză! Foarte mulţi tineri, iar pe un profil ştiinţific al vizitatorului, o să avem nişte surprize majore, oameni cu venituri foarte bune, persoane dinamice, cu biblioteci consistente, având acasă şi calculator, având maşină sau fiind în curs de formare.

Şaizeci şi ceva la sută din publicul Târgului Gaudeamus este sub 45 de ani. Eu zic că speranţele noastre, ca cei care iubesc cultura scrisă, să rămână, sunt perfect fundamentate.


Realizator: Spuneţi-mi, poate că aţi vorbit până acum cu câţiva editori sau în relaţia dumnevoastră este imposibil să nu fi vorbit, ştiţi ce au de gând în materie de politică de preţuri? Omul, până la urmă, se uită şi la preţ. Dacă e cucerit de carte, sigur, întoarce cartea pe dos şi încearcă să vadă cât costă.

Vladimir Epstein: Aici, sigur că am un dialog permanent, sunt partenerii noştri în definitiv. Dar pot să vă spun aşa, ca un titlu general, editorii care rezistă pe piaţă în anii noştri, pot să spun că sunt dintre cei mai pricepuţi şi mai abili manageri care există în economia românească sau în cultura românească. Şi sunt convins că vor găsi formule suple, atractive de a oferi lucrări de bună calitate, de excelent aspect, a preţului atractiv sau permisiv.

Realizator: Echilibrate cât de cât. Acum, ştiţi şi dumnevoastră, o carte nu poate fi ieftină.

Vladimir Epstein: Nici nu-i bine să fie ieftină. Ceva care e ieftin... Observaţi că eu am spus mai devreme "preţuri permisive", mă feresc de cuvântul ieftin. Tot ceea ce priveşte cultura, şi e bine ca noi toţi să ne obişnuim cu asta, costă.

Realizator: N-aş vrea să fiu plicticos, dar vă mai întreb. Când se deschide târgul, cât durează şi ce program are?

Vladimir Epstein: Târgul are un program deosebit faţă de alţi ani.

Realizator: Aţi spus atipic.


Vladimir Epstein: Da, atipic. Se deschide mâine, la ora 16:00, mâine, joi, la ora 16:00 pentru public. Prima zi durează până la ora 21:00, apoi vineri, sâmbătă, duminică, 10:00-20:00. Iată cum duminică va fi, cum spun irlandezii, full time.

Realizator: Nu se va mai închide la ora 16:00.

Vladimir Epstein: Exact! Luni, intrarea este liberă pentru public şi luni am dedicat-o îndeosebi relaţiilor de tip profesional, lucru la care ţinem foarte mult, pentru că ne dorim ca târgul să nu fie, mă autocitez acum cu modestie, "o mare şi minunată librărie şi atât". Ne dorim să fie ceva mai mult de atât.


Realizator: Deci, ziua specialistului, luni. Domnule Vladimir Epstein, mulţumesc foarte mult că v-aţi rupt din timpul dumneavoastră pentru a oferi ascultătorilor detalii despre Târgul Internaţional de Carte şi Învăţătură "Gaudeamus", ediţia 2010. Vă doresc succes şi sper să ne mai auzim şi la anul.

Vladimir Epstein: Sper şi eu. Oricum, a fost o datorie, o onoare şi o plăcere. Vă mulţumesc!

Realizator: Vladimir Epstein, organizator general, cu o prefaţă a Târgului de Carte de Învăţătură Gaudeamus 2010, licenţiat de SRR. Un spaţiu cultural ce îşi aşteaptă de mâine după-amiază publicul.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii