Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 22 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

1 Octombrie 2017
Vizualizari: 952
Comentează add

Senatorul Titus Corlăţean i-a vorbit corespondentului nostru Alexandr Beleavschi despre nivelul relaţiilor româno-ruse.

Interviu cu senatorul Titus Corlățean

alexandru-beleavski-moscova

Senatorul Titus Corlăţean. Foto: Arhivă.

Senatorul Titus Corlăţean i-a vorbit corespondentului nostru Alexandr Beleavschi despre nivelul relaţiilor româno-ruse.

Reporter: Prezent vineri la ceremonia de reînhumare a rămăşiţelor a 345 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad, desfăşurată la Cimitirul Militarilor Români  de la Rossoşka, lângă Volgograd, senatorul Titus Corlăţean a comentat, pentru Radio România, perspectrivele relaţiilor româno-ruse.

Titus Corlățean: Noi ne-am asumat de o manieră foarte clară orientarea euroatlantică. Este bine pentru noi că suntem membri în NATO şi ai Uniunii Europene. Este bine că avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, dar asta nu înseamnă că nu putem dezvolta un dialog funcţional şi cu alţi actori internaţionali. Ar fi ridicol să facem abstracţie, să credem că Federaţia Rusă nu există pe acest pământ. Este unul din marii actori internaţionali şi trebuie să avem inteligenţă în acest joc al relaţiilor internaţionale. Asta nu încalcă orientarea noastră strategică, ba dimpotrivă, fiind la frontiera estică, pe flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, trebuie să ne asumăm responsabilităţi într-un sens mai larg şi mai inteligent. De-asta, un dialog ceva mai funcţional politic este necesar. Nici pe departe nu vom fi capabili să-l avem la modul în care, de exemplu, aliaţii vestici importanţi, europeni, ca să dau un singur exemplu, îl au cu Moscova, dar măcar să avem un dialog funcţional care ne-ar permite, între altele, să putem aborda cu ceva mai mult succes subiectele care sunt importante pentru statul român. Unele ţin de o anumită simbolistică şi chiar mai mult, dacă ar fi să mă refer doar la tema Tezaurului României de la Moscova, sau la modul în care, iată, dorim să ducem până la capăt un proces complicat, dificil al acestor cimitire în care sunt înhumaţi soldaţii români pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. Lucrurile astea nu le poţi discuta cu succes, dacă râmânem în tranşee unii şi ceilalţi, deci e nevoie de inteligenţă politică şi diplomatie, pentru a avansa şi pe acest tip de subiecte importante pentru noi.

Realizator: Senatorul PSD Titus Corlăţean, intervievat la Volgograd de Alexandr Beleavschi.


Etichete titus corlateanrelatii romano ruseceremonie de reinhumareluptele de la stalingradcimitirul militarilor romaninato

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live