Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu preşedintele PSD, Victor Ponta

Interviu acordat postului Radio România de preşedintele PSD, Victor Ponta.

Interviu cu preşedintele PSD, Victor Ponta
Preşedintele PSD, Victor Ponta.

Articol de Alexandra Andon, 02 Martie 2010, 18:02

Realizator: Preşedinte al PSD, ales în urmă cu doar 10 zile, confruntat în prima săptămână de mandat cu plecările a şase parlamentari şi aflat în situaţia, posibilă şi chiar probabilă, de a mai trebui să poarte haina grea a opoziţiei încă doi ani şi jumătate. Invitatul nostru de astăzi este domnul Victor Ponta, preşedintele PSD. Bună ziua. Bine aţi venit.

Victor Ponta: Bună ziua. Mulţumesc de invitaţie. Îmi face mare plăcere să mă reîntâlnesc cu ascultătorii Radio România Actualităţi.

Realizator: Au fost mai grele zilele dinaintea congresului la care aţi fost ales preşedinte sau zilele care au trecut de la congres şi până acum?

Victor Ponta: Vreau să vă spun, foarte deschis, nu e vorba de greutate. Ştiam la ce sarcină mă înham. Să conduci cel mai puternic partid al opoziţiei, dar, atenţie, în opoziţie, în niciun caz nu putea să fie o sarcină uşoară şi nu va fi nici în continuare.

Nu cred că vor fi momente în care să zic că nu vor fi probleme, pentru că trăim într-o ţară cu foarte multe probleme, într-o ţară în care politica are problemele ei şi foarte rar se ocupă de problemele oamenilor, aşa încât, dacă reuşesc, prin funcţia pe care o ocup în acest moment, prin poziţia partidului meu, să ne ocupăm mai puţin de problemele noastre interne, că a plecat x şi a venit y, şi să vedem dacă am răspunsuri şi soluţii pentru problemele oamenilor, o să fiu foarte mulţumit.

Realizator: La congresul PSD nu am văzut un bilanţ al fostei conduceri. Programele sau propunerile celor care au candidat la funcţia de preşedinte au fost cumva în planul doi şi prezente, cel puţin pentru public, numai prin discursurile pe care le-aţi rostit. Dvs. propuneţi un proiect care se numeşte "România corectă". Sub ce formă şi-l va asuma partidul pe care îl conduceţi?


Victor Ponta: Vă mulţumesc că aţi precizat acest lucru. Eu am lansat un proiect social-democrat, dar pentru o societate românească condusă după un model social-democrat; se numeşte "România corectă". Sunt 22 de puncte extrem de concrete, care însă au nevoie de timp pentru a fi puse în practică. Primul lucru sau primul vot de încredere a fost dat de colegii mei în momentul în care m-au votat în funcţie de preşedinte cu acest proiect sau cu acest mandat.

Vom avea mai departe structurile noastre statutare. Dar ceea ce este important pentru cei care ne ascultă este că un nou model social-economic pentru România, un model de stânga - în acest moment suntem guvernaţi după un model de dreapta, pe care îl critic nu doar ideologic, îl critic pentru ceea ce se întâmplă zi de zi şi ceea ce simţim fiecare - e un mod nou de a gândi viaţa economică, viaţa socială şi poziţia cetăţeanului faţă de stat.

Cred că oamenii au auzit multe vorbe frumoase până acum, cred că au auzit de multe proiecte - foarte puţine s-au dus până la capăt - aşa încât obiectivul meu nu a fost să câştig funcţia de preşedinte al PSD, acela a fost doar începutul, obiectivul meu este să pun în practică aceste obiective şi pe măsură ce avem timp şi mai ales pe măsură ce începem să le punem în practică, le voi explica de fiecare dată.

Realizator: S-a decis ieri să nu existe schimbări la nivelul filialelor. Existau tensiuni în partid?

Victor Ponta: Nu. Ieri am decis ca viaţa noastră internă de partid să meargă pe drumul pe care merge orice partid care a pierdut alegerile, care se află în opoziţie, şi anume modernizare, restructurare şi o ofertă nouă, pentru că pe noi, spuneaţi şi dvs. la început, ne aşteaptă doi ani şi jumătate de opoziţie, în mod normal, sigur că da.

Sunt pregătit şi eu şi sunt pregătiţi şi colegii mei pentru asta. Trebuie să folosim aceşti doi ani şi jumătate pentru a readuce PSD-ul ca adevărat, nu doar în mod politic, dar ca adevărat reprezentant al ideilor de stânga. Eu nu cred că în Romania toţi românii, la un moment dat, vor crede în social-democraţie, nici nu îmi propun lucrul ăsta. Într-o democraţie e normal ca fiecare să meargă pe propriile idei.

Însă un model de societate în care să vorbim de lucruri foarte concrete, să vorbim de faptul că impozitarea diferită, aşa cum o gândeşte un partid de stânga, ţine de solidaritate - cel care are venituri mai mari sau pensii mai mari, apropo de vestita discuţie cu pensiile foarte mari, trebuie să plătească, să contribuie mai mult la efortul social; cei care au venituri mici sau pensii mai mici nu trebuie să contribuie deloc, ci, dimpotrivă, trebuie să fie ajutaţi -, să vorbim de faptul că de la extremismul de dinainte de '89, în care toată economia era de stat, până la extremismul în care statul nu mai are absolut niciun rol şi niciun control, nu numai în Romania, în restul Europei şi al lumii, s-a ajuns la o criză financiar-economică uriaşă care afectează omul de zi cu zi...


Si că trebuie să vorbim de un model economic în care statul să nu-l renaţionalizeze, dar să aibă grijă totuşi ca băncile, ca societăţile comerciale să respecte nişte reguli şi să nu spună "astăzi facem profit un miliard de euro, mâine închidem fabrica şi plecaţi acasă, vă trimit în şomaj". Să spui şi să te baţi pentru ideea că scopul unui guvern, aşa cum face Guvernul Boc, de a face mai mulţi şomeri - dăm afară oameni, dăm afară oameni -, nu e ăsta scopul.

Ca să-i treci de la cheltuieli de personal la cheltuieli sociale, de fapt îţi furi dintr-un buzunar şi treci în celălalt. Ci scopul unui guvern este de a asigura un climat economic în care să faci locuri de muncă. Dacă vorbim de românii care au plecat în străinătate şi care acum se gândesc că nu se pot întoarce în România pentru că nu au locuri de muncă şi nu au respectul în faţa autorităţilor, sunt probleme foarte mari, dar avem doi ani şi jumătate în care ne pregătim să avem răspunsuri pentru toate aceste probleme.

Realizator: Vor fi de acord colegii dumneavoastră cu ideea de a face o alianţă sau a nu o face, o dată pentru un ciclu electoral şi la nivel central? Se va mai pune problema intrării la guvernare? Ce credeţi până la următoarele realegeri?

Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, ca preşedinte de data asta al PSD, cred că experienţa de anul trecut, a unei colaborări între noi şi PD-L a fost o experienţă negativă, proastă, rea, nu numai pentru noi ca partid, ci pentru oameni. Oamenii au zis: bun, acceptăm această, până la urmă, imoralitate a faptului că v-aţi bătut în campanie şi după aceea vreţi să staţi la aceeaşi masă.

Rezultatele au fost foarte proaste. Şi nu mai dau acum eu vina pe cei de la PD-L; probabil că ei ar da pe noi. Cred foarte mult în lucrurile clare. Cred că PD-L, în acest moment, are sarcina guvernării.

Din punctul nostru de vedere, o face foarte prost, dar asta oamenii trebuie să aprecieze. Şi că noi, dacă vrem să guvernăm, guvernăm după proiectul nostru, ştiut dinainte, prezentat oamenilor.

Pentru că nimic nu mi se pare, până la urmă, mai imoral, decâ tsă le spui oamenilor că vei face un lucru în campanie şi după aceea să zici uite, m-am răzgândit şi accept cota unică. Sau e la fel de imoral şi o înşelăciune în modul cel mai clar, pe înţelesul oamenilor, să te duci să candidezi, să spui "alegeţi-mă deputat pentru PSD, cred în valori de stânga" şi, deodată, după trei luni, să-ţi dai seama că de fapt vrei la putere, cu guvernul domnului Boc, cu PD-L, să te numeşti aşa-zis "independent" şi, de fapt, să vinzi tot ceea ce ai obţinut de la oameni prin vot, pentru un avantaj personal şi o funcţie personală.

Lucrurile astea trebuie lămurite. Am spus şi poate că la asta se referea şi întrebarea dumneavoastră, că mie îmi plac lucrurile foarte clare şi consecvente, inclusiv la modificarea constituţională, cred şi o să mă bat pentru asta şi partidul nostru o să se bată, că aşa cum un primar sau un consilier judeţean care candidează pentru un partid, îşi schimbă partidul, trebuie să-şi piardă funcţia - să candideze din nou, dacă e aşa de iubit de oameni -, la fel trebuie să se întâmple şi cu parlamentarii. Modul ăsta în care...

Realizator: Susţineţi votul imperativ, din punctul dumneavoastră de vedere...

Victor Ponta: Da, modul în care parlamentarii...

Realizator: Din alte puncte de vedere?

Victor Ponta: Şi din alte puncte de vedere, dar vreau să explic. Modul în care un parlamentar, odată ales de un segment de electorat, cei care te-au votat că eşti social democrat sau liberal sau orice altceva, constată că, de fapt, votul care ţi l-au dat nu mai are nicio importanţă pentru tine, singurul lucru care contează este să nu mai fii în opoziţie să fii la putere, duce exact la dezgustul faţă de politică şi la neîncredere: "Domnule, de ce îl mai votez eu pe parlamentarul X, dacă, oricum, iată peste trei luni m-a înşelat şi se duce în altă parte".

Or, eu cred foarte mult, poate că şi formaţia mea juridică, dacă nu ai şi nişte sancţiuni foarte clare... Când spun în programul meu "România corectă" spun "corectitudinea se educă", se şi impune. Cred că toţi romnii care au fost în Occident, au văzut că şi acolo regulile se impun şi se respectă, cel mai bine de bunăvoie, dacă nu, de nevoie.

Faptul că la noi, până la urmă, nicio regulă nu se aplică până la capăt, cred că e marea problemă a societăţii noastre.

Realizator: Am avut un exemplu de opoziţie zilele acestea, ieri şi astăzi, în Camera Deputaţilor, pe marginea legii privind funcţionarii publici. PSD şi PNL s-au retras şi chiar au fost schimburi de replici destul de dure. A fost o chestiune de principiu sau o chestiune procedurală în legătură cu această lege?

Victor Ponta: Nu. A fost un lucru care afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor din întreaga ţară şi sunt la România Actualităţi, că iar cred că pot să mă adresez tuturor, oamenii trebuie să înţeleagă despre ce e vorba.

Guvernul Boc a dat o ordonanţă de urgenţă prin care putea să-i schimbe pe toţi şefii, şeful de la Direcţia Agricolă, şeful de la Casa de Sănătate, deci cei care... din teritoriu, cei la care oamenii se duc zi de zi pentru problemele lor şi i-au schimbat nu pe principiul care a fost respectat de toată guvernele până acum, să fie funcţionari publici, adică să aibă o anumită carieră în administraţie, o anumită pregătire, ci pe principiul să fie de la mine din partid, să fie oamenii mei.

Presa a prezentat de multe ori cazuri de şefi de direcţii, de asemenea direcţii importante, oameni care nu au lucrat niciodată în nicio altă parte, primul lor loc în cartea de muncă era şef la Direcţia Sanitar Veterinară şi dacă îi căutai în CV - "Dar ce ai făcut până acum?" "Am fost militant al PD-L".

Bun, această ordonanţă, aşa cum era normal, de altfel, Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională şi a spus: nu puteţi voi, prin guvern, practic, să întoarceţi tot sistemul administraţiei româneşti pe principiul "aduc eu oamenii mei şi ei să conducă, nu contează că nu se pricep, nu contează că nu au pregătirea necesară, important e că sunt credincioşi partidului".

Cam cum se făcea, dacă am citit eu bine în cărţile de istorie, prin anii '50, când dacă erai muncitor, puteai să fii şeful Tribunalului sau... Bun, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională această ordonanţă, au trecut cele 45 de zile prevăzute de Constituţie, în aşa fel încât ordonanţa şi-a încetat efectele.

Practic, de ieri, în România nu mai există şefi de servicii deconcentrate numiţi legal şi constituţional. Ce a încercat doamna Roberta Anastase, un om din generaţia mea, dar care văd că totuşi gândeşte tot pe modelul "să executăm ordinul, nu contează dacă e corect sau nu", a încercat în Parlament astăzi să acopere ilegalitatea făcută de guvern.

Opoziţia noastră a fost foarte clară, e o poziţie de principiu, avem dreptate să ne batem pentru asta şi oamenii trebuie să ştie că de fapt, astăzi am încercat şi o să încercăm în continuare să oprim transformarea tuturor serviciilor deconcentrate din România într-o simplă anexă a unui partid, că acel partid acum se numeşte PD-L, că se va numi din 2012 PSD, e acelaşi lucru.

Realizator: Pe de altă parte, vi se aduce contraargumentul că atunci când eraţi în coaliţie cu PD-L aţi achiesat la această practică.

Victor Ponta: Da, a fost o primă Ordonanţă 37, eu eram ministru pentru relaţia cu Parlamentul atunci şi mi-am exprimat avizul negativ în ceea ce priveşte procedura, dar foarte clar atunci, Curtea Constituţională ne-a spus: "Nu este bine cum procedaţi".

Faptul că după ieşirea noastră de la guvernare, domnul Boc, care e şi profesor de drept constituţional, a venit cu o ordonanţă identică, ceea ce orice elev în anul I la Facultatea de Drept ştie că este anormal: când Curtea Constituţională îţi declară o ordonanţă... O dată poţi să greşeşti şi ţi se spune: "domnule, ai greşit, fă lucrurile bine".

Să vii a două oară cu aceeaşi greşeală reflectă rea-voinţă, iar a treia oară astăzi să-i ceri doamnei Anastase, şefa Camerei Deputaţilor, să treacă peste proceduri, să treacă peste respectarea regulii constituţionale, doar ca să-ţi acopere, a posteriori - atenţie, deci a expirat de duminică acel termen dat de Curtea Constituţională - după ce s-a întâmplat fapta, e, până la urmă, o complicitate la încălcarea legii şi a Constituţiei şi lucrurile astea trebuie plătite.

Realizator: Revenind la situaţia Partidului Social Democrat, presa de astăzi scrie că aţi cerut un audit financiar al cheltuielilor făcute de predecesorul dumneavoastră. Cum aţi ajuns la acest lucru? Este corectă informaţia?

Victor Ponta: Sunt un om dintr-o nouă generaţie şi vreau să arăt că am învăţat foarte mult. Eu eram... nu aveam 18 ani în 1989, am avut ocazia, e o şansă, să merg să văd cum funcţionează partidele politice din America, din Europa. Acolo lucrurile privind finanţarea campaniilor electorale şi finanţarea partidelor sunt foarte transparente.

În România ultimilor 20 de ani, ştiţi cum: se declară nişte bani, de fapt se cheltuie alţi bani şi asta împietează asupra încrederii şi a puterii pe care o ai de a-i convinge pe oameni că eşti corect. Am vrut să... De când am fost ales preşedinte, în urmă cu o săptămână, am spus: Aceste practici, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze, eu vreau să ştiu exact, cu un audit extern, ce bani a cheltuit partidul nostru.

Nu e vorba aici de niciun fel de întoarcere în trecut, spre domnul Geoană sau spre altcineva, ci vreau să facem lucrurile clare, transparente, şi un partid de stânga care nu are în orice secundă, în faţa oricărui om, lucrurile foarte clare, 'ăştia sunt banii pe care îi primim de la bugetul de stat, ăştia sunt banii pe care îi primim din cotizaţii şi ăştia sunt banii pe care noi îi cheltuim pentru activităţi politice', e un partid tot timpul atacabil. Eu nu vreau să mai fie aşa ceva PSD-ul şi poate că acest exemplu îl vor urma şi celelalte partide.

Realizator: Dar presa scrie că aţi găsit cam goale conturile partidului, că asta e problema, de fapt. Sau şi asta?

Victor Ponta: Nu, nu e asta. Bun, vă spun sincer, în acest moment nu ştiu, nu mi-a predat nimeni o gestiune, până la urmă, avem un secretar general care se ocupă de cheltuilelile de zi cu zi.


Ceea ce pe mine m-a interesat la nivel de principiu este ca toate veniturile şi mai ales toate cheltuielile partidului nostru să fie foarte clare, foarte transparente şi oamenii să ştie exact câţi bani cheltuim, pentru ce îi cheltuim şi dacă această, până la urmă, investiţie în partide politice este răsplătită de activitatea noastră politică.

Realizator: Vorbind despre situaţia PSD ca partid de opoziţie, cei cu care aţi fost în alianţă la alegeri, Partidul Conservator, spune noul preşedinte că v-a trimis o scrisoare, pe care o comentează, chiar, se pare, la această oră. Cum priviţi gestul în sine? Aveţi cunoştinţă de textul scrisorii?

Victor Ponta: Da, am primit scrisoarea, da.

Realizator: Si despre ce vorbeşte această scrisoare, de fapt?

Victor Ponta: Bun, e o scrisoare de felicitare, pe care i-am şi întors-o, din acest punct de vedere. Mă bucur că şi la conducerea PC este un om tânăr. Partidul Conservator are propria ideologie, de centru-dreapta.

Vom colabora şi cu conservatorii, şi cu PNL, în tot ceea ce ţine de salvarea democraţiei şi principiilor fundamentale, cum s-a întâmplat astăzi vizavi de funcţia publică. În rest, noi suntem - eu ţin foarte mult ca noi să fim mult mai consecvenţi în valorile noastre de stânga. În ultimii ani am vorbit, PSD a vorbit mult de stânga şi a făcut la dreapta, a semnalizat la stânga şi mergea în altă direcţie.

Eu chiar vreau, ceea ce spunem, să şi facem şi atunci, sigur, sunt puţine puncte ideologice în care ne putem întâlni cu ceilalţi parteneri de pe scena politică de dreapta. În acelaşi timp însă, suntem partide de opoziţie şi trebuie să ne facem datoria şi să apărăm societatea românească de abuzurile unei puteri - dacă îmi permiteţi acest joc de cuvinte - o putere prea puternică.

În acest moment, preşedintele ţării, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul ministru, ministrul justiţiei, procurorul general, practic, cam toate puterile statului sunt, se duc într-un singur loc, ceea ce nu cred că e în interesul societăţii româneşti.

Realizator: Sugeraţi că aţi putea rupe această alianţă sau că totul se amână pentru cândva, 2012?

Victor Ponta: Din punct de vedere parlamentar, cei patru parlamentari conservatori sunt în continuare în grupul nostru şi putem să acţionăm împreună. Înţeleg că ei vor merge singuri în alegerile locale şi încă o dată spun, avem punctele esenţiale în care vom colabora, în rest însă, ideologic, lucrurile se despart, sunt... normal, întotdeauna au fost aşa şi revin la ce spuneam la început: cu cât sunt mai clare lucrurile, cu atât mai bine pentru toată lumea.

Realizator: Cum va arăta relaţia dintre PSD şi PNL, ca partide de opoziţie?

Victor Ponta: Cred că tocmai v-am răspuns. Sunt convins că ei sunt capabili să meargă pe ideile lor de partid de dreapta. Noi suntem, categoric, suntem adversar ideologic, chiar dacă în acest moment suntem pe aceeaşi baricadă parlamentară, să zic, suntem în opoziţie.


Doresc foarte mult şi sper, e o chestiune pe care am văzut-o în alte ţări, cred că o Românie în care să fie două partide puternice, un partid de stânga şi unul de dreapta, să alterneze la putere în funcţie de decizia electoratului, ar limpezi foarte mult viaţa politică românească şi ar face-o mult mai serioasă pentru cei care ne votează.

Realizator: Vorbiţi aici în principal despre ideologii. Dar spre exemplu, raportându-vă la principala temere a unor lideri ai PNL şi anume că PSD ar putea să susţină votul uninominal pur, ceea ce ar submina foarte tare PNL, care va fi poziţia dumneavoastră?

Victor Ponta: Poziţia noastră este aceea de a avea un vot care să reflecte cu adevărat dorinţa oamenilor. Am avut votul pe listă şi foarte mulţi oameni erau nemulţumiţi, spuneau: "Domnule, eu votez o listă, eu nu ştiu pe cine puneţi voi acolo pe listă".


Am venit cu un sistem uninominal în care, din păcate, cei care au fost pe locul 2, 3, în propriul lor colegiu au ajuns în Parlament şi într-adevăr, oamenii mi-au spus: "Nu e în regulă, noi l-am votat pe Ionescu şi a ajuns Popescu în Parlament". Există mai multe soluţii electorale. Personal - bun, aici e domeniul meu şi nu vreau să fiu foarte tehnic - sistemul german, care alege jumătate pe listă...

Realizator: Acela e foarte complicat.

Victor Ponta: Nu, e simplu, până la urmă, alege jumătate pe listă, jumătate uninominal, poate că e o soluţie. Ceea ce e mai important pentru oameni şi poate îmi daţi ocazia doar un minut să explic, noi credem foarte mult că putem să avem o Cameră a Deputaţilor cu 300 de deputaţi, aşa cum până la urmă cred că oamenii îşi doresc, aleşi direct, printr-un vot uninominal în două tururi, într-un tur, o să vedem care e soluţia cea mai bună.

În acelaşi timp, aşa cum ne cere şi Tratatul de la Lisabona privind UE, dar aşa cum cred că reflectă şi necesităţile ţării, ar trebui să avem o Cameră superioară, o Cameră, Senat putem să îi spunem, care să fie Camera comunităţilor locale, acolo să fie oameni aleşi de către consilierii locali şi judeţeni, care să se ocupe de problemele comunităţilor locale.


Noi, de multe ori, în parlamentul actual plimbăm nişte texte de lege între Senat şi Camera Deputaţilor şi foarte rar ne legăm de ceea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare comună şi în fiecare oraş din această ţară. Dacă recreăm sistemul politic în acest fel, avem şanse mult mai mari să redobândim o credibilitate pentru ceea ce înseamnă politică şi parlament.

Realizator: Veţi susţine, în acest sens, revizuirea Constituţiei?

Victor Ponta: Categoric, da. Sunt mai multe lucruri la care ţinem foarte mult. În mod sigur, o să susţinem ca parlamentarul care îşi înşeală electoratul, care candidează pentru un partid şi după aceea pleacă în altă să-şi piardă mandatul.

Sunt câteva lucruri care ţin de clarificarea raportului între parlament, preşedinte, guvern, de independenţa justiţiei. Aici, eu ţin foarte mult şi faptul că în continuare Parchetul este sub ministrul justiţiei.

Eu cred că s-a dovedit în practică că cel puţin la nivelul marilor cazuri, acestea n-au credibilitatea şi rezultatele pe le aşteaptă toată lumea de la noi. Cred că trebuie să facem o Constituţie pentru încă 10-15 ani de acum încolo. Nu ne mai gândim c o facem pentru o persoană, domnul Băsescu îşi va încheia mandatul, va fi un alt preşedinte şi vraeu să gândim un sistem constituţional nu pentru o persoană în parte, ci pentru ce e mai bun pentru România.

Reporter: Va insista, aşadar, PSD pentru ca atunci când se pune problema revizuirii Constituţiei în sensul referendumului care a fost validat, referendumului din noiembrie, să fie inclus în mandatul Comisiei de revizuire a Constituţiei mai mult decât doar aceste schimbări?

Victor Ponta: categoric da, pentru că totuşi în noiembrie atunci a fost o temă de campanie electorală între un candidat, preşedintele Traian Băsescu, şi celălalt candidat, Mircea Geoană. N-a fost timp de dezbateri şi spuneaţi la noi la congres că nu s-a vorbit mult de programe, s-a vorbit de oameni.


De câte ori se pune problema să alegi oameni, parcă nu mai vezi ideile, te uiţi, le personalizezi foarte mult. Ideea acelui refereundum în care oamenii vor un parlament cu mai puţini membri şi mai eficient este o idee corectă şi tocmai în acest sens vrem să schimbăm, dar nu doar acel lucru, sunt alte puncte în care Constituţia nu ne-a ajutat, ci ne-a blocat - vă reamintesc de crizele constituţionale din perioada domnului Băsescu şi a domnului Tăriceanu.

Vreau să găsim, pe baza experienţei din ultimii ani, să avem în Constituţie lucrurile foarte clare, pentru că atunci când le prevezi clar într-un text de lege, nu m ai apar confuzii, interpretări diferite şi crize constituţionale. Nu vreau să mai aibă România în următorii 10-15 ani o nouă criză constituţională.

Reporter: Dar aţi susţine şi schimbarea tipului de republică sau atribuţiile preşedintelui ar putea să rămână aşa cum sunt?

Victor Ponta: Personal, cred că românii trebuie să-şi aleagă în continuare preşedintele prin vot direct, nu prin votul parlamentului. Atribuţiile preşedintelui trebuie să fie foarte clare, avem această confuzie între preşedinte şi primul ministru sau între preşedintele şi parlament. Cu cât atribuţiile sunt clar delimitate, şi controlul între cele trei puteri este eficient, avem mult mai puţine crize şi avem mult mai multă seriozitate în actul politic.

Reporter: Am vorbit dspre predecesorul dvs la conducerea PSD. Domnul Geoană şi-a pus mandatul a dispoziţia partidului. Se poate întâmpla însă ca domnul Geoană să ia decizii politice în această calitate fără a respecta politica partidului? Care ar fi răspunsul partidului?

Victor Ponta: Nu... A fost o discuţie care s-a închis ieri în Comitetul nostru Executiv. Eu sunt un om care vrea să înveţe din greşelile altora. În 2006, pentru o luptă internă în PSD, am pierdut şefia Camerei Deputaţilor în favoarea liberalilor atunci, în nici un caz în 2010 nu vreau să facem acelaşi lucru.

Funcţia de preşedinte al Senatului a fost obţinută prin votul oamenilor către senatorii noştri, trebuie să rămână a PSD-ului şi este, până la urmă, un bastion, poate unul dintre ultimele bastioane, prin care putem limita excesele puterii actuale.

Discuţia e foarte clară, domnul Geoană are o funcţie extrem de importantă şi un rol important. Acolo la Senat se întmplă lucruri pe care vreau să le controlăm mult mai bine.

Vă dau un singur exemplu: săptămâna trecută, prin aprobare tacită, deci fără să se discute, a trecut de Senat o lege esenţială pentru orice om din această ţară, cea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare. A apărut acolo o regiune Harghita-Covasna-Mureş, a apărut o altă regiune, mă gândesc la judeţul meu, Gorj-Vâlcea - lucruri făcute artificial şi fără o gândire politică sau administrativă în mod serios.

Ei, eu tocmai asta aştept şi de la Mircea Geoană şi de la toţi senatorii, aşa cum aştept de la deputaţi, să tratăm lucrurile acestea foarte serios, nu se poate să treacă prn aprobare tacită, asta înseamnă să n-ai timp să discuţi un lucru atât de important şi, din punctul acesta de vedere, Senatul are un rol esenţial.

Reporter: Mâine este ziua fostului preşedinte, Ion Iliescu. I-aţi oferit cadou deja Istoria Partidului Socialist Spaniol. Ce rol va mai avea domnul preşedinte Iliescu în continuare în partid?

Victor Ponta: Vreau să lămuresc un lucru. Sunt totuşi cred că vreo 42 de ani între domnul Iliescu şi mine ca diferenţă de vârstă. Cu atât mai mult îmi doresc, şi raportul faţă de Ion Iliescu e un raport faţă de toţi oamenii din aceas generaţie - eu cred că aceşti oameni merită respectul nostru, cu bunele şi relele pe care ei le-au făcut în 60, 70-80 de ani de muncă. Îmi respect părinţii, îmi respect bunicii, îmi respect fiecare generaţie a venit la rândul ei cu ceea ce a putut pentru această ţară.

Să porneşti pe orice drum demonizându-i pe cei dinaintea ta mie mi se pare o foarte mare greşeală. Dimpotrivă, vreau ca cei care vin după mine să ia ceea ce am făcut eu bun şi să-şi aducă propria contribuţie.

I-am dus o carte tocmai pentru că avusesem o discuţie cu domnul Iliescu despre Partidul Socialist Spaniol, acolo unde de la un lider, Felipe Gonzales, foarte popular şi foarte eficient, s-a trecut la un moment dat, sărindu-se peste o generaţie, la actualul prim-ministru, la Jose Luis Zapaterro, spunând că o ţară ca România seamănă şi ca mentalitate, şi ca probleme, şi ca organizare cu Spania, de aceea mulţi români au mers în Spania, acolo s-au simţit, cu bune şi rele, ca într-o a doua ţară a lor. Cu atât mai mult, un model de societate de stânga poate să fie eficient şi în România şi poate să ofere soluţii la criza socială şi economică actuală.

Reporter: Fără umor şi autoironie înnebuneşti în politică - aşa spuneţi dvs pe pagina personală. Cum vă aplicaţi acest tratament cu autoironia?


Victor Ponta: Sunt foarte exigent şi cu mine însumi. Cei care se pricep la zodii spun că cei născuţi în Fecioară sunt aşa tot timpul, sunt un om exigent cu mine, sunt exigent cu ceilalţi din jurul meu, încerc să iau toate lucrurile foarte în serios şis ă fac bine ceea ce fac.

În mod sigur, unele lucruri pe care mi-am permis să le spun sau să le fac înainte de a fi preşedinte, am fost mai liber în exprimare, le-am schimbat şi le schimb pentru că în acest moment nu mai vorbesc doar în numele unui tânăr om politic, ci vorbesc în numele principalului partid de opoziţie şi în primul rând a oamenilor care votează PSD şi care aşteaptă de la noi mai puţin detaşare sau relaxare, aşteaptă soluţii concrete, pentru că ei au probleme concrete. E o transformare necesară în manifestarea mea şi publică şi politică.

Reporter: Care e cea mai grea bătălie care urmează?

Victor Ponta: Vor fi o mulţime de bătălii care urmează...

Reporter: Ce mai grea pe care o întrevedeţi...

Victor Ponta: Mă întrebaţi ce este cel mai important pentru mine acum, ca preşedinte. Vreau să găsim soluţii, să impunem un plan post criză pentru societatea noastră. Dacă nu rezolvăm problemele economice şi, implicit, cele sociale, orice altă discuţie despre Constituţie, despre partid, despre relaţii internaţionale, din păcate, nu este la fel de importantă.

Dacă avem soluţii economice şi sociale pentru criza actuală a României, soluţii credibile şi care se pot şi aplica în practică imedait, aia e cea mai grea bătălie, dar e cea mai importantă, din punctul meu de vedere.

Reporter: Vă mulţumim foarte mult, reamintesc ascultătorilor noştri, a fost împreună cu noi preşedintele PSD, domnul Victor Ponta.

Victor Ponta:
Eu mulţumesc.

Reporter: Vă mulţumim, vă mai aşteptăm.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii