Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă, Iran

2 Martie 2016
Vizualizari: 1393
Comentează add

Aflat în vizită în Iran, şeful diplomaţiei române a declarat, în exclusivitate pentru RRA că deja mai mulţi reprezentanţi economici români au stabilit contacte cu firme iraniene.

Interviu cu ministrul de externe, Lazăr Comănescu, aflat în vizită în Iran

carmen-gavrila-iran

România poate fi o poartă de intrare a Iranului spre Europa, declară la Teheran ministrul de externe, Lazăr Comănescu.

Aflat în vizită în Iran, şeful diplomaţiei române a declarat, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi că deja mai mulţi reprezentanţi economici români au stabilit contacte cu firme iraniene.

Sunt vizate domeniile energiei, explorării şi prelucrării petrolului, industriei constructoare de maşini, agriculturii şi managementului resurselor de apă.

Totodată, Lazăr Comănescu spune că Iranul are un rol esenţial în rezolvarea crizei din Siria, care nu poate fi încheiată prin măsuri militare, ci numai prin negociere politică pentru a se ajunge la o soluţie în conformitate cu dreptul internaţional. 

Lazăr Comănescu: Dorinţa şi interesul de a vedea revenirea României ca partener important economic al Iranului a fost cu tărie subliniată atât de preşedintele Rohani, cât şi de ministrul de externe.

Am identificat, pornind şi de la experienţa trecută a cooperării noastre economice, dar ţinând seama şi de dezvoltările intervenite între timp, că sunt domenii unde potenţialul este deosebit de mare, în zona energiei, exploatarea şi prelucrarea petrolului, a gazelor, industria constructoare de maşini.

În Iran se fabrică autoturisme licenţă Renault şi o bună parte din componentele acestor autoturisme vin din România.

Există, de asemenea, potenţial deosebit în privinţa dezvoltării cooperării în agricultură, în domeniul industriei alimentare, în domeniul îmbunătăţirilor funciare şi managementului resurselor de apă, şi, extrem de important mi se pare mie, şi faptul acesta a fost subliniat de interlocutorii mei de astăzi, oportunităţile pe care le oferă România ca poartă de intrare pentru Iran în Europa, Europa Centrală şi Răsăriteană, dar şi în UE, în ansamblul său.

Şi aici am discutat pe larg cu omologul meu iranian despre oportunităţile care derivă din construirea unei infrastructuri de transport care să lege Iran via Azerdbaidjan, Georgia, Marea Neagră, direct Iranul de România, şi mai departe prin Dunăre o rută de transport de care să beneficieze companiile iraniene în transportul produselor lor înspre Europa Occidentală.

Aş mai adăuga zona IT-ului. Pe fiecare dintre aceste domenii, reprezentanţii comunităţii de afaceri româneşti care au fost prezenţi aici au stabilit deja sau sunt în curs de stabilire de contacte directe cu partenerii lor iranieni.

Şi am convenit deja cu partea iraniană, cu omologul meu, să reluăm deja în cursul acestui an lucrările Comisiei mixte de cooperare economică româno-iraniene cât mai repede. 

Redactor: Este un val de delegaţii străine economice care vin în Iran deja de câteva luni. Ce ne face pe noi mai competitivi? Ce i-ar face pe iranieni să ne aleagă pe noi şi în ce domenii? 

Lazăr Comănescu: Există o tradiţie a unor relaţii deosebit de intense de cooperare între România şi Iran şi această tradiţie şi relaţiile de amiciţie între cele două popoare sunt înrădăcinate bine, am constatat aici, în Iran, şi există un interes dacă vreţi care introduce şi o componentă culturală, o componentă sentimentală, de real respect şi preţuire reciprocă.

Mai este ceva, poziţionarea greografică a celor două ţări, care la rândul ei se transformă şi poate să fie valorificată ca un avantaj pentru ambele părţi.

Este evident că rolul regional al Iranului nu cred este greu de demonstrat, după cum situarea României în zona central sud-est europeană cu deschidere spre Marea Neagră, spre Asia Centrală - toate acestea sunt avantaje. 

Reporter: Aţi stabilit cu omologul dvs inclusiv o menţinere a comunicării cu accent pe Siria, dar şi în ce priveşte contracararea Daesh(ISIS), Daesh care este considerat de iranieni un inamic direct. 

Lazăr Comănescu: Situaţia din Siria, este evident că ea a fost generată de factorii interni care ţin de Siria însăşi, dar, în acelaşi timp, nu poate să fie ignorată existenţa unor actori inclusiv regionali, din păcate cu abordări divergente, cu rivalităţi şi cu competiţie, ori pentru a găsi o soluţie care nu poate să fie militară în Siria, ci doar pe cale politică, este absolută nevoie ca toţi actorii din regiune, indiferent de interese specifice să le spunem aşa, este nevoie să se ajungă la un numitor comun pentru a se putea rezolva criza din Siria care nu poate să fie bine gestionată decât dacă abordăm şi dacă se atacă lucrurile la rădăcina lor.

Sunt de salutat dezvoltările recente şi noi sperăm ca acest acord privind încetarea ostilităţilor sau de încetare a focului cum spun alţii să poată să dureze, astfel încât să se creeze acel mediu care să conducă la negocieri politice şi la găsirea unei soluţii politice.

Desigur, Iranul poate să aibă o contribuţie deosebită şi, de altfel, a fost unul dintre mesajele pe care le-am transmis atât ca ministru de externe al României, dar şi ca ministru de externe a unei ţări membre a UE.
 


Etichete interviu cu ministrul de externeLazăr Comănescuvizită în Iranfirme iraniene

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live