Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a dorit să asiste la inaugurarea oficială a Consulatului General de la Bari.

Interviu cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu
Ministrul de externe Teodor Mlelșcanu. Arhivă foto.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Noiembrie 2017, 20:53

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a dorit să asiste la inaugurarea oficială a Consulatului General de la Bari, reprezentanță care va oferi servicii a peste 100.000 de români din regiunile Puglia, Calabria, Basilicata și Molise.

Rep: Prima dvs. vizită ca ministrul al Afacerilor Externe în Italia are loc la inaugurarea oficială a Consulatului general de la Bari. Această misiune românească din sudul Italiei este foarte importantă/utilă pentru conaționalii noștri din sudul Italiei. Este importantă și pentru București?

Teodor Meleșcanu: Este foarte importantă. Și inaugurarea oficială a Consulatului General al României de la Bari reprezintă, de fapt, o primă etapă într-un proces de extindere a rețelei noastre consulare, proces care va include în cursul anului 2018 și operaționalizarea unor alte Consulate Generale, la Manchester, Stuttgart, Miami și Salzburg. Pentru noi extinderea acestei rețele în zona centrală și de sud a Italiei este un punct cheie; avem o populație importantă, o comunitate românească destul de importantă și doi: avem foarte multe probleme datorită faptului că, pe lângă comunitatea propriu-zisă, avem mulți muncitori sezonieri în agricultură, care se duc pe undeva la peste 100.000 de oameni în această regiune. Evident că sprijinul pentru ei, facilitățile de a-și obține toate documentale, colaborarea cu autoritățile locale în problemele care ridică anumite dificultăți pentru români, vizitarea și consilierea celor care se află în penitenciare, participarea și implicarea la toate accidentele, care au loc, sunt din punctul nostru de vedere o formă de asigurare pentru toți românii care trăiesc aici, fie că sunt permanenți, fie că sunt sezonieri, astfel încât să știe că au sprijin pe care se pot baza în orice situație, sigur în limitele competențelor pe care le are Consulatul.

Rep: În această scurtă vizita aici, la Bari, ați vrut să vă întâlniți și să stați de vorbă și cu reprezentanții comunității de români. Cum ați vrea să-i ajutați?

Teodor Meleșcanu: Vreau să vă spun că am fost foarte impresionat de faptul că la această deschidere oficială să-i spunem, a Consulatului, autoritățile locale au fost extrem de bine reprezentate. L-am avut ca invitat și a participat primarul orașului Bari, și viceprimarul orașului Bari, a fost subprefectul din această regiune și reprezentantul consiliului regional din provincia Puglia. Deci din acest punct de vedere a fost evident că există un interes foarte mare și din partea autorităților italiene de a sprijini activitatea comunităților românești din această zonă. Sunt foarte mulțumit că într-adevăr s-a ajuns la o asemenea conlucrare și vreau să spun foarte direct că întâlnirea noastră cu comunitățile românești, diversele asociații care s-au desfășurat astăzi, au urmărit în mod foarte direct și informarea lor în legătură cu cu posibilitățile care le oferă deschiderea acestui consulat, în afară de avantajele de a avea un serviciu la nivel european, de fapt cam ca primul serviciu de calitate care există la nivelul Uniunii Europene, în comparație cu toate țările, și în al doilea rând am dorit să subliniez foarte mult că acest Consulat General nu se va ocupa doar exclusiv de probleme de pașapoarte, de vize, de acte de căsătorie, de certificate de naștere, ci va avea ca activitate și promovarea colaborării economice și culturale dintre România și Italia. Din acest punct de vedere, comunitățile românești și-au manifestat un interes foarte mare, diversele asociații, chiar au venit cu propuneri concrete în legătură cu modul în care să se desfășoare în viitor colaborarea lor și mai ales promovarea ideilor, păstrării tradiției, a moștenirii culturale pe care o avem noi ca români și toate celelalte lucruri care țin de fibra națiunii.

Rep: Italia are cea mai mare comunitate de români din străinătate, peste 1.200.0000 de rezidenți; de aceea aici sunt și cele mai multe consulate. Se are în vedere deschiderea unei alte misuni consulare?

Teodor Meleșcanu: Pentru moment noi considerăm că prin deschiderea Consulatului de la Bari, reușim să acoperim tot. Vreau să vă spun că în rețeaua Uniunii Eeuropene de consulate, România este pe locul doi, după Spania, în ceea ce privește numărul de consulate, însă va deveni mai mare decât rețeua spaniolă și vom fi pe locul întâi, începând din 2018 pe ideea punerii în funcțiune și a altor consulate, a celor 4 cosnulate despre care v-am vorbit: Manchester și Stuttgart, Miami și Salzburg. Din punctul nostru de vedere, cred că avem acum o bună acoperire și am discutat astăzi cu asociațiile de români și despre faptul că acest consulat va organiza și misiuni în afara consulatului, va oferi pentru cei care sunt la distanțe foarte mari - de peste 300 de km - , posibilitatea de a face un fel de consulat itinerant, care să vină în întâmpinarea intereselor oamenilor și să le permită lor să economisească foarte mult din timpul care l-ar avea pentru a merge pe drum, a se intoarce și a accepta serviciile consulare. Deci există foarte clar dorința și aș spune și competența și specialitatea oamenilor de aici, în frunte cu doamna consul general Lucreția Tănase și sunt convins că vor fi într-adevar posibilități reale de îmbunătățire a prezenței consulare a României în toată această zonă din centru sud al Italiei.

Rep: Acum suntem la Bari. Vor urma - în alte vizite - întâlniri cu oficialitățile de la Roma - în condițiile în care Italia este și una dintre țările care susține aderarea României la spațiul Schengen?

Teodor Meleșcanu: Da, avem programată o vizită de principiu pentru începutul anului viitor, cu ministrul afacerilor externe al Italiei, care și-a exprimat acceptul de a face acestă vizită în România. Avem în vedere, pe lângă consultările care vor avea loc pe teme politice, pe teme economice, să discutăm cu colegii italieni și posibilitatea de a marca printr-o serie de evenimente, unele dintre ele care le putem face chiar împreună, centenarul României, dar și faptul că în 2018 misiunile noastre vor marca și în Italia prin diverse acțiuni, centenarul, care a condus la desăvârșirea statului modern al României. Cu ocazia sărbatorii naționale a României, de asemenea vom avea, prin grija Ambasadei României de la Roma și a domnului Ambasador George Bologan și un concert care va fi susținut de Fanfara Forțelor Armate Române și Fanfara Carabinierilor din Italia, un spectacol cu totul și cu totul deosebit și chiar dacă nu va fi transmis pe televiziuni, il puteți viziona în direct pe Facebook.

Rep: Suntem în Italia, una dintre primele țări în care ajung lună de lună mii de migranți. Care este poziția României față de criza refugiaților?

Teodor Meleșcanu: Vreau să vă spun foarte direct că România a decis să participe în spirit de solidaritate cu cele mai afectate state membre prin criza migranților și să fie un contribuitor la toate măsurile care se adoptă la nivelul Uniunii Europene în spirit de solidarietate cu partenerii europeni, cum ar fi relocarea de solicitanți de azil, mai ales din Italia și Grecia, în baza deciziilor adoptate în 2015 și mai ales implicarea foarte intensă a României în activitățile agențiilor Uniunii Europene de profil, care se ocupă de migranți și mă refer la colaborarea noastră cu Poliția de frontieră, cu Paza de Coastă, cu Biroul de sprijin în domeniul azilului, precum și procesul de relocare extra Uniunii Europene, respectiv în facilitatea Turcia și în alte zone a unor refugiați, a unor migranți care altfel ar veni spre Europa. În discuțiile cu partea italiană am constatat aprecierea pe care o are Italia față de activitatea României în acest domeniu, față de spiritul de solidarietate pe care îl manifestă, mai ales că România a susținut în paralel și o altă temă foarte importantă pe care și Italia o are în vedere. Sigur că trebuie să ne ocupăm cu prioritae de ceea ce se întâmplă, de acest val migrator care a ajuns în Europa și să vedem cum putem să-i sprijinim, dar cea mai importantă chestiune din punctul nostru de vedere este de a aborda cauzele profunde ale acestui fenomen al migrației pentru a ajunge la o soluție durabilă față de acest fenomen, care nu se va termina într-o zi sau două. Aceeași abordare este și abordarea Spaniei și lucrăm împreună în Consiliul europen, în alte organisme, pentru dezvoltarea unei relații mult mai strânse între Uniunea Europeană și țările din Africa și din zona Orientului Mijlociu, de sprijinire a acestora, asfel încât să nu mai existe presiunea atât de mare de a emigra înspre Europa. Întotdeauna am pledat pentru soluții eficiente și consensuale, niciodată nu am fost o țară care să ne dăm la o parte, dar în același timp am încercat pe măsura puterilor noastre să contribuim la rezolvarea acestei probleme a crizei migranților.

Rep: O gravă problemă a prezentului este lupta antiterorism în Uniunea Europeană. România se implică?

Teodor Meleșcanu: Sigur că problema terorismului reprezintă și pentru noi o temă majoră. România este solidară cu toate țările membre ale Uniunii Europene, care au avut de suferit în urma unor acte teroriste și deși nu am avut, din fericire, pe teritoriul nostru, momente foarte grele și acte teroriste de fapt duse până la capăt, suntem foarte conștienți de necesitatea unei solidarități efective în lupta împotriva terorismului și la nivel european, și la nivel mondial. Primul și cel mai important instrument pe care îl folosim în lupta împotriva terorismului este folosirea strategiei globale a Uniunii Europene, de securitate, care are deja un an. România este implicată, avem în vedere să devenim și membri la Cooperarea permanentă dintre țările membre ale Uniunii Europene pe teme de securitate, care includ și terorismul; deci România este unul din actorii implicați în politica globală de securitate a UE, inclusiv în probleme teroriste. Noi suntem foarte conștienți de faptul că terorismul și extremismul violent au un caracter transfrontalier, de aceea este absolut necesară și implicarea statelor partenere în combaterea acestui fenomen. De exemplu, UE inclusiv noi, acordăm susținere dezvoltării unor programe eficiente și crearea unor instituții puternice pe această tema și mai ales utilizarea unei abordări integrate care să asigure conexiunea dintre securitate și dezvoltare pentru că terorismul este unul din actele care pot fi combătute prin radicalizare, educație și oferirea unor perspective tinerilor în toate țările care sunt confruntate cu acest fenomen. La acestea vreau să adaug faptul că România, în cadrul european susține promovarea unor măsuri specifice pentru combaterea fenomenului radicalizării on-line, precum și a extremismului violent și a finanțării terorismului, în principal prin schimbul de informație între statele membre, la care participam și noi. Sigur vreau să spun că lipsa unor amenințări teroriste acasă, nu înseamnă însă că România nu este implicată în lupta împotriva terorismului sau - mai mult - că nu se pot întâmpla asemenea acțiuni și în România. De aceea, ca stat membru al UE si al NATO suntem complet integrați în eforturile internaționale de combatere a terorismului, într-o abordare mult mai comprensivă care să impună, să asigure însă și respectarea drepturilor fundamentale în toate acțiunile pe care le inteprinde, drepturile fundamentale ale cetățenilor în toate acțiunile pe care le derulăm.

Rep: Revenind la românii din străinătate, se spune că fiecare conațional din Diaspora - fie el din Italia, Spania, Franța...- este un ambasador al țării. Aveți în vedere ca ministrul de externe eventuale campanii de promovare a României?

Teodor Meleșcanu: Avem un program extrem de important care este programul Centenarului creării statului român modern și al Unirii României, a provinciilor românești. Deci acesta va fi principalul program pe care îl vom promova anul viitor și c-am toate activitățile noastre de tip de promovare a imaginii a României, vor fi legate și se vor desfasura în contextul acestui program. Vreau să spun că avem printre altele o foarte bună colaborare cu Franța, avem un sezon încrucișat care se va desfășura pe perioada 2018-2019 cu acțiuni comune franco-române și la Paris, și la Bucuresti, și în alte orașe din cele două țări. Dorim să facem același tip de acțiuni de promovare și împreună cu Austria, Germania; am făcut chiar niște propuneri colegilor din Ungaria; să vedem în ce măsură am putea să avem anumite acțiuni comune, eventual întâlnire la nivel de istorie și pentru a discuta problemele care s-au întâmplat cu mulți ani în urmă, preocuparea noastră nefiind aceea de a scoate la iveală tot ce s-a întâmplat în istoria, care nu întotdeauna a fost o istorie favorabilă României, ci mai ales să privim asupra viitorului pe care România îl are în Uniunea Europeană și în lumea globalizzata, și modul în care noi putem să colaboram cu statele vecine, care indiferent ce se întâmplă, tot vecinii noștri rămân, astfel încât să avem o contribuție serioasă la stabilitatea în regiune și la dezvoltarea economică accelerată a țărilor din Europa Centrală și de Est.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul