Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Fotbal, Liga Europa, play-off Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gabriel Bassarabescu

10 Mai 2015
Vizualizari: 1732
Comentează add

Majestatea Sa Regele Mihai a vorbit, într-un interviu difuzat la Radio România Actualități, despre Ziua de 10 Mai, dar și despre momente cruciale din istoria României.

Interviu cu Majestatea Sa Regele Mihai

gabriel-bassarabescu

Regele Mihai. Foto: Arhiva Agerpres.

Într-un interviu difuzat la Radio România Actualități, cu ocazia Zilei de 10 Mai, Majestatea Sa Regele Mihai a rememorat cele mai impresionante clipe din timpul sărbătorilor de 10 Mai, așa cum le-a văzut, încă din timpul copilăriei sale.

"Asta cam merge mult în urmă, adică în anii '20, spr '30, drept să spun, nu-mi mai aduc aminte mare lucru pentru că eram prea mic atunci.

"Eu ce ştiu, dintotdeauna îmi aduc aminte foarte bine, toată ceremonia de 10 mai începea cu o slujbă religioasă, dusă de către episcopul militar.

"Asta dura cât dura, o jumătate de oră, trei sferturi de oră şi după aceea începea defilarea.

"La început să făcea puţin mai fastuos, adică eram, toată lumea şi cu mine eram călare şi erau şi alţi câţiva, chiar toţi ataşaţii militarii străini erau şi ei tot călare.

"Defilarea asta, bine, în fiecare an varia puţin fiindcă erau mai multe trupe, mai puţine trupe, pe urmă a venit şi aviaţia", a declarat Regele Mihai.

23 august 1944 - Un act de voință comună

Regele Mihai a vorbit și de actul istoric de la 23 august 1944. Majestatea Sa a subliniat că întoarcerea armelor nu ar fi putut fi făcută fără voința populației, a întregii clase politice și fără hotărârea armatei române.

"Ce s-a întâmplat în al doilea război ştie toată lumea.

"Şi mai pot să adaug un mic lucru  cu 23 august.

"Faptul că s-a putut face cum s-a putut, foarte, foarte multă lume ori uită ori nu vrea să-şi dea seama.

"Aveam sprijin în spatele meu partidele politice istorice, cum se chemau atunci, aveam toată populaţia ţării în spatele meu şi armata.

"Or, fără aceste trei lucruri cred că nu ar fi fost posibil.

"Şi aşa cred că oamenii noştri şi tinerii noştri să înţeleagă ce a fost atunci, nu că s-a făcut doar o schimbare, a fost un întreg mecanism în spatele meu şi fără asta nu s-ar fi făcut nimic", a afirmat Majestatea Sa Regele Mihai. 

Interviul cu Majestatea Sa Regele Mihai a fost realizat în anul 2007.


Etichete Interviu cu Majestatea Sa Regele Mihai10 Mai

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live