Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! (Continuare) Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

8 Mai 2021
Vizualizari: 4460
Comentează add

Interviu cu Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, despre lansarea oficială a conferinței privind viitorul Europei.

Interviu cu Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană

carmen-gavrila

Ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu. Arhivă Foto: Agerpres.

Ziua Europei este anul acesta prilejul pentru lansarea oficială a conferinței privind viitorul Europei, o platformă care include cetățenii din blocul comunitar și care ar urma să ducă la o reformare a construcției europene.


Ambasadorul României la Uniunea Europeană, doamna Luminița Odobescu, a explicat într-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualități că pandemia a arătat încă odată cât de importantă, chiar salvatoare, este apartenența României la Uniunea Europeană.


Luminița Odobescu: România a beneficiat pe deplin de faptul că este membră în Uniunea Europeană, dacă ne gândim doar la subiectul zilei, vaccinurile. În primul rând faptul că aceste vaccinuri există se datorează într-o foarte mare măsură Uniunii Europene. Trebuie să spunem foarte clar că Uniunea Europeană a investit masiv miliarde de euro în cercetarea în companiile care au produs acest vaccinuri şi faptul că în mai puțin de un an de zile, de la începutul pandemie, există un vaccin la care avem acces cu toții, inclusiv România, se datorează și implicării Uniunii Europene. Vedem cu toții cât de greu accesibile sunt vaccinurile pentru majoritatea statelor lumii, inclusiv pentru ţări aflate în imediata noastră vecinătate. România, pe picior de egalitate cu alte state membre ale Uniunii, a beneficiat și beneficiază deja de luni bune de mai multe tipuri de vaccinuri, în cantități rezonabile, obținute prin intermediul unui mecanic comun de procurare și distribuție, implementat la nivelul UE. Campania de vaccinare din ţara noastră este foarte apreciată, e considerată de succes la nivelul Uniunii Europene, atât ca număr, cât și ca strategie. Şi, sigur, putem să facem un mic exerciţiu de imaginaţie şi să ne închipuim cum ne-am fi descurcat pe cont propriu în această situaţie. Deja procesul de vaccinare este din ce în ce mai accelerat şi sperăm că până în vară vom reuşi să atingem pragul de 70% din populația adultă vaccinată la nivel european și la nivel național.


Reporter: Ce aşteptări să avem de la Conferința pentru viitorul Europei? Vom avea o Uniune care se inspire cetățenilor mai mult patriotism european?


Luminița Odobescu: Conferinţa este un proces fără precedent de implicare a cetăţenilor în legătură cu modul în care ne dorim să arate viitorul Europei şi mai ales cum să arate viitorul Europei după această criză pandelică. Nu este deloc o consultare publică sau un eurobarometru. Practic, implicarea cetățenilor este și rămâne fundamentală pentru reușita acestui exercițiu și de aceea încurajez pe toți românii să participe la acest demers. Ea va dura circa un an de zile, până în primăvara anului viitor. Iniţial era programată să dureze mai mult, însă pandemia a schimbat puţin lucrurile. Punctul focal al conferinţei îl reprezintă o platformă digitală multilingvă, inclusiv în limba română, unde cetăţenii europeni pot să participe la evenimente, pot să prezinte idei, propuneri sau pot să organizeze ei dezbatere. Ceea ce este interesant este că platforma nu are funcţie de geoblocare, deci poate să fie accesată de orice cetăţean european, de orice român de pe glob. Au fost decise nouă teme principale, unde cetăţenii pot să contribuie cu idei, dar lista nu e închisă, pot fi dezbătute şi alte subiecte. Subiectele de discuție, de dezbatere, sunt subiecte care ne ating și ne afectează viața noastră de zi cu zi. Vorbim aici de schimbările climatice, de sănătate, despre valori și drepturi fundamentale, despre transformarea digitală, migrație, educația nu este uitată, cultură, tineretul, sportul, rolul UE în lume. România va participa la această conferință privind viitorul Europei. Conferința este deschisă tuturor entităților, ONG-urilor, instituțiilor, centrale, locale, universităților, școlilor, inclusiv persoanelor fizice.


Realizator: Ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu intervievată de Carmen Gavrilă.


Etichete exclusiv radioluminita odobescuinterviuue(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live