Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

18 Iulie 2018
Vizualizari: 832
Comentează add

În zilele Summitului NATO am înregistrat opinia lui Janusz Bugajski, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene de la Washington.

Interviu cu Janusz Bugajski

simina-botar

Janusz Bugajski. Foto: CEPA.

În zilele Summitului NATO am înregistrat opinia lui Janusz Bugajski, de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene de la Washington, autorul unei cărţi amplu citate în urmă cu vreo 15 ani, tradusă la Editura Radioului, "Pacea Rece", o carte care a mirat pe mulţi, pentru că Rusia părea atunci să privească şi să se apropie de Occident.

Previziunile lui, însă, s-au confirmat, iar acum un fost ambasador al SUA la Moscova, McFaul, vorbeşte despre pacea fierbinte.

Pe Janusz Bugajski l-am întrebat ce aşteptări are de la Helsinki.

Janusz Bugajski: Nu e un summit normal. Majoritatea summitelor preşedinţilor americani cu lideri ruşi sau chinezi sunt bine pregătite, cu o agendă stabilită. Ştim ce vor realiza, ştim e rezultate se vor obţine şi aproape că ştim şi ce vor spune la final. În cazul întrevederii lui Trump cu Putin nu există o agendă prestabilită. Ce îi va veni în minte lui Trump? Se pare că nu vor fi prezenţi alţi consilieri la întâlnire. Vor fi numai nişte translatori. Ştim că Putin va încerca să fie mai deştept decât Trump şi să îl facă să îşi ia diverse angajamente. Problema este ce angajamente îşi va lua Trump şi ce va urma? Este un mare neprevăzut. Cred că nimeni nu poate să spună exact ce va spune Trump sau ce va promite. Ţineţi minte când s-a întâlnit utima dată cu Putin, el a spus după aceea că au ajuns la o înţelegere de colaborare în domeniul securităţii cibernetice, dar desigur acest lucru a fost negat de Departamentul de Stat, de Pentagon, aşa că trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă luni.

Realizator: Credeţi că există posibilitatea recunoaşterii anexării Crimeei?

Janusz Bugajski: Mă îndoiesc foarte mult. Cred că aşa ceva ar contraveni nu numai celor spuse de administraţie, dar şi celor spuse de toţi membri Congresului şi, dacă vă amintiţi, acum câteva zile Congresul a dat o declaraţie de susţinere a NATO în termeni foarte puternici, iar acum pregătesc ceva pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Cred că presiunea este prea mare. Cred că în ultimă instanţă pentru Trump contează şi votanţii. O mulţime de oameni din interiorul SUA aparţin comunităţii ucrainenilor sau a est-europenilor, care ar privi cu mâhnire o asemenea declaraţie. Este puţin probabil ca o asemenea declaraţie să se producă.

Realizator: Ce va aduce întâlnirea lui Trump cu Putin?

Janusz Bugajski: Situaţia pe plan intern e mai complicată. Pe plan extern ştim că liderilor ruşi le place să apară cu cei occidentali, ca să arate că sunt egali, deşi Rusia este o putere în declin, astfel că îl va propulsa pe Putin pe plan internaţional întâlnirea cu Trump? Mă îndoiesc că va conta prea mult.

Poate că arată bine pe hârtie, dar problemele rămân. Conflicul cu Occidentul rămâne.

Pe plan intern însă are o contradicţie. Putin acum are Cupa Mondială, ceea ce dă Rusiei un impuls în plan internaţional, pentru că a performat bine, dar oamenii vor uita de mondial într-o săptămână, două, iar popularitatea lui Putin, chiar şi după statisticile oficiale, este în cădere liberă, în special din cauza reformei pensiilor şi a modului arbitrar în care a fost aplicată, ceea ce poate afecta mulţi votanţi, mai ales la vârste apropiate de pensie.

Ce face Putin în asemenea cazuri? De obicei, se întoarce împotriva Occidentului.

Este interesant de observat dacă, după întâlnirea cu Trump, Putin se va întoarce împotriva Occidentului şi acum cu o acţiune concertată. Ce va folosi pentru a-şi creşte popularitatea pe plan intern? Acum câţiva ani, vă amintiţi, a fost Ucraina. Ce va face acum?


Etichete Janusz BugajskiCentrul pentru Analiza Politicilor Europene de la WashingtonPacea ReceDonald TrumpVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live