Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu directorul Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota

EXCLUSIV Radio România Actualități

Interviu cu directorul Institutului Diplomatic Român, Iulian Fota
Iulian Fota. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 12 Iunie 2021, 11:45

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iunie, ora 22:19) - "Agenda globală" - Realizator: În preajma summitului NATO, care începe luni la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a creionat succint situația actuală: principalele amenințări și așteptările de la acest summit.


Jens Stoltenberg: Suntem într-o epocă a competiţiei globale. Amenințarea terorismului este continuă, atacurile cibernetice sunt sofisticate, tehnologiile distructive au adăugat și modificările climatice. Nici o ţară și nici un continent nu fac faţă singure la aceste provocări. Dar Europa și America de Nord nu sunt singure, sunt împreună, în NATO.

Aceasta este formularea situației. Ceea ce am aflat din această conferință de presă este că la summit este așteptată adoptarea Inițiativei 2030 şi o agendă ambițioasă pentru securitate și apărare, la care se lucrează de mai mult timp.

Se speră că se va crea un fond NATO pentru inovare, pentru finanțarea startup-urilor din apărare și securitate. NATO este preocupată de problema modificărilor climatice și nu numai prin prisma efectelor de care trebuie să țină seama - de exemplu: creșterea nivelului oceanelor și cum afectează asta bazele navale - NATO vrea să reducă emisiile militare, să contribuie la ținta zero emisii. Se vor lua niște deciziile la acest summit în legătură cu două domenii operaționale noi, cyber și spațial. Spațial este esențial prin abilitatea de a aduce intelligence, de a naviga și de a detecta lansările de rachete.

Şi agenda încărcată mai cuprinde implicațiile securitare ale dezvoltării Chinei, comportamentul agresiv al Rusiei, susținerea în continuare a Ucrainei și Georgiei, problema Afganistanului. Summitul NATO începe luni.


Despre acestea stăm de vorbă acum cu un specialist în probleme de securitate, directorul general al Institutului Diplomatic Român, domnul Iulian Fota. Bună seara, domnule Fota, și mulțumesc pentru participare!


Iulian Fota: Bună seara! Cu mare plăcere.


Realizator: Ştim că se va adopta Inițiativa 2030, știm că vor mai fi niște decizii care se vor lua: finanțarea startup-urilor. Cum ne afectează acestea pe noi?


Iulian Fota: Ne afectează în bine, pentru că este foarte important pentru România, ținând cont de vremurile tot mai proaste și vedem bine ce se întâmplă, aproape că nu este lună să nu aducă provocări securitare, este foarte bine că NATO este atent, este vigilent, este omogen și coerent politic și este pregătit să își îndeplinească în continuare obiectivele, şi este pregătit să apere statele membre pentru că, până la urmă, dincolo de toate aceste evoluții tehnologice noi și toate aceste provocări pe care NATO le înfruntă, esenţa, liantul alianţei rămâne în continuare Articolul 5 și apărarea colectivă. Deci, este o veste foarte bună pentru România că avem în câteva zile cel mai important summit NATO din ultimii ani şi un summit important şi pentru că are o agendă atât de consistentă.


Realizator: Ce aduce România în această Inițiativă 2030?


Iulian Fota: România aduce în primul rând perspectiva sa regională asupra modului în care NATO trebuie să îşi îndeplinească obiectivele de securitate. România este o ţară membră NATO într-o regiune foarte frământată. Aici în Marea Neagră avem Rusia, în primul rând, una din marile provocări, dacă nu chiar principala provocare de securitate la adresa Alianţei Nord-Atlantice, avem o serie întreagă de evoluții regionale importante, fie că vorbim de state precum Ucraina sau Georgia, fie că vorbim de situații tensionate, delicate, cum este cea din Caucaz, tocmai ce acum câteva luni asistam la un conflict acolo între Armenia și Azerbaidjan. Deci, România vine cu expertiza sa legată de toată această zonă. România vine cu punctele sale de vedere și cu propunerile pe care în mod constant le-a tot dezvoltat în chestiuni legate de securitatea Mării Negre. Şi aici aş vrea să fac o paranteză. Anul trecut am asistat pentru prima dată, atât la nivel aliat, cât și la nivel important american, de exemplu, secretarul apărării la audierile pentru numirea în funcţie, am asistat pentru prima dată la recunoașterea importanţei strategice a Mării Negre. Secretarul general NATO într-un discurs sublinia importanţa strategică a Mării Negre și repet, oficialii americani făceau același lucru. Or, România în momentul ăsta este cea mai activă ţară NATO la Marea Neagră, este ţara care a propus tot timpul ca NATO să acorde atenţie din ce în ce mai mare acestei regiuni. Şi eu cred că lucrurile astea și eforturile astea de câțiva ani în următoarele zile vor căpăta, ca să zic aşa, contur și statele membre vor veni în întâmpinarea propunerilor noastre.


Realizator: Domnule Fota, sunt și probleme, pe unele le-ați menționat dumneavoastră, care nu vor fi ocolite aici: implicațiile dezvoltării Chinei în domeniul securitar, comportamentul agresiv al Rusiei. Ce așteptăm noi de aici, pentru că, de exemplu în privința unei poziții față de comportamentul agresiv al Rusiei se încearcă de mult timp formularea unei poziții comune, şi în cadrul Uniunii Europene, și în cadrul NATO. La ce vă așteptați dumneavoastră, luni, de aici?


Iulian Fota: Mă aştept să înțeleg mai bine cum celelalte state membre NATO văd realitatea internațională actuală și mai ales cum văd viitorul. Pentru că în fața noastră sunt decizii legate de acest viitor şi unele dintre decizii au consecinţe. Avem decizii foarte complicate de ordin geopolitic de luat, avem decizii de ordin economic și tehnologic, apropo de 5G. Deci, este foarte important pentru noi să înţelegem cum privesc celelalte state NATO, aliatele noastre, viitorul, cum văd toate aceste provocări și cum au de gând să se poziționeze față de aceste provocări. Şi în cadrul acestei discuţii, evident, să vedem care e numitorul comun şi ce putem face împreună toți pentru securitatea noastră colectivă. În următorii ani și România individual ca ţară va trebui să-şi, cum să vă spun, să armonizeze politica externă și cea de securitate națională și o serie întreagă de politici sectoriale din zona economică, tehnologică, financiară cu statele aliate. Şi e bine din timp să înţelegem ce înseamnă lucrurile astea şi în ce direcţie se mişcă Occidentul, că summitul ăsta este summitul NATO, dar vedeţi, el vine la pachet cu această reuniune G7 şi de fapt aici avem un moment extrem de important al Occidentului în ansamblul său, ca spaţiu de civilizaţie, de analiză, de scrutare a viitorului şi de pregătire pentru el, pentru că datele din teren ne arată că viitorul ăsta nu are cum să fie simplu, cu atâtea state nemulțumite de ordinea internaţională, cu atâţia factori care amenință statele membre NATO, mulţi dintre ei noi, şi dumneavoastră vorbeaţi de zona spaţială. De ce avem dimensiuni noi ale securității, apropo de cyber sau de spațiu? Pentru că, pe de-o parte asistăm la militarizarea spaţiului și vedem alte state care folosesc din ce în ce mai frecvent arme anti-satelit, deci vedem alte state care se pregătesc ca la o adică să ne perturbe nouă toate aceste sisteme de comunicație de care depindem atât de mult, pe de altă parte apar zone operaţionale noi, cum este zona asta de cyber, unde lucrurile sunt din ce în ce mai complicate și mai periculoase și mai dinamice, mai în mișcare.


Realizator: Iar președintele american va avea după summitul NATO și întâlniri pe linia relațiilor cu Uniunea Europeană. Vă așteptați ca pozițiile să coincidă cu cele din NATO?


Iulian Fota: Mă aştept la o chimie mult mai bună, și asta se produce deja, între preşedintele Biden şi liderii statelor europene. De altfel, președintele Biden mi-e teamă că e ultimul ”președinte european”, cu ghilimelele de rigoare, al Statelor Unite. Cu alte cuvinte, preşedintele Biden pare să fie, ţinând cont de situaţia politică internă din America, ultimul președinte american care iubește Europa, care cunoaște Europa. Simplul fapt că scoate tot timpul în evidenţă că el are rădăcini irlandeze, asta este o modalitate personală a domniei sale de a spune că sunt un american cu rădăcini europene. Ei bine, eu cred că europenii înțeleg lucrurile astea, îl apreciez la adevărata sa valoare pe președintele Biden și asta este o șansă pentru cât mai multe înțelegeri, cât mai multe decizii comune pe chestiuni de importanţă strategică. Nu mă aştept să se înțeleagă pe orice, dar se vor înțelege infinit pe mai multe chestiuni decât ar fi reușit Donald Trump să facă dacă, Doamne ferește, ar fi fost reales preşedinte al Statelor Unite. Probabil că astăzi nu am mai fi avut nici NATO, nici relaţie transatlantică, am fi fost în necunoscut, într-o cu totul altă situaţie strategică.


Realizator: Domnule Fota, vă mulțumesc foarte mult!

(RS)

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul