Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

31 Ianuarie 2020
Vizualizari: 3198
Comentează add

Interviu cu ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Dan Mihalache. Foto: facebook.com/Dan Mihalache

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie, ora 22:20) - Agenda globală -  Realizator: Ianna Ioniţă - Mai e o zi până la momentul istoric al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar părerile locuitorilor din Regat sunt în continuare împărțite. Unii vor ieși în stradă pentru a sărbători, alții vor fi triști. Nu sunt motive de teamă pentru românii care lucrează sau studiază în Marea Britanie - spune ambasadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache. Într-un interviu acordat corespondentului nostru la Londra, Dan Vasiliu, Dan Mihalache a precizat că românii vor putea călători, cel puțin până la finele acestui an, doar cu buletinul de identitate și fără a avea nevoie de vize în Marea Britanie.

Reporter: Dan Vasiliu - Cum credeți că va fi reținut acest moment în istorie, ca o decizie curajoasă sau mai degrabă ca una pripită, cu consecințe nu tocmai fericite?

Dan Mihalache: Acuma, dacă ne uităm la istoricul acestei decizii, vedem că pot să fie ambele variante. Ceea ce a plecat mai degrabă ca un fel de test de verificare s-a transformat într-o realitate care într-un fel sau altul schimbă configurația arhitecturii europene, schimbă și arhitectura geopolitică în general și creează un precedent în ceea ce privește funcționarea Uniunii Europene. Este o provocare, eu cred că din punct de vedere al politicii internaționale, este cea mai mare provocare de până acum, a acestui început de secol.

Reporter: E o provocare şi din perspectiva Regatului Unit ca un tot? Ar putea duce această decizie chiar la destrămarea Regatului Unit, credeţi?

Dan Mihalache: Şi asta este o întrebare cu final deschis. Opiniile sunt foarte împărțite, iar raportul dintre - să spunem așa - puterea de la Londra și diversele părți componente ale Regatului, care acum în virtutea principiului evoluției, au un anumit tip de autonomie între deciziile care se iau la Londra și deciziile pe care le iau guvernele și parlamentele acestor țări care sunt părți constitutive ale Regatului Unit. Vor fi supuse unui test major.

Reporter: Este un test și pentru Uniunea Europeană această ieşire a Marii Britanii? Ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, un semnal că ar trebui să se schimbe ceva, să se reformeze?

Dan Mihalache: UE nu trece nici ea neapărat printr-o perioadă extrem de fericită din punct de vedere al coeziunii interne și al proiectului european, dar, în egală măsură, aş spune că este nu doar o provocare pentru Marea Britanie și pentru viitorul Marii Britanii, este provocare la care şi UE va trebui să dea un răspuns coerent și probabil să inițieze un proces de transformare internă, în acord cu sentimentele publice care există, în momentul de față.

Reporter: Ce înseamnă Brexitul pentru cetățenii europeni, care locuiesc în acest moment în Regatul Unit și în special pentru cetățenii români? Care va fi impactul asupra lor?

Dan Mihalache: Nu sunt motive de teamă. Nu sunt motive de panică. Ştiu că circulă foarte multă zvonistică. Eu vreau să spun câteva lucruri foarte simple. Punctul numărul unu: se va putea circula cu carte de identitate, în continuare, până cel puțin la sfârșitul acestui an sau cu pașaport pentru cei care au pașapoarte. Punctul numărul 2: nu va fi nevoie de vize. Deci cei care vor să plece înapoi în țară, să se întoarcă după aceea în Marea Britanie, nu trebuie să își facă griji că, la întoarcere, vor trebui să vină cu alte documente sau cu vize. Punctul numărul 3: acest statut de rezident sau de prerezident le garantează că se vor bucura de aceleași drepturi, cel puțin într-o o perioadă previzibilă de tip.

Realizator: Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, intervievat de corespondentul nostru Dan Vasiliu.
 


Etichete Brexit 2020Exclusiv radioambasadorul României în Marea BritanieDan Mihalache

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live