Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu cu ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash

Interviu cu ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash

Interviu cu ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash
Ambasadoarea israeliană la Bucureşti, Tamar Samash. FOTO: Agerpres.

Articol de Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel, 15 August 2018, 07:49

România a avut mereu relaţii cordiale cu Israelul şi, în pofida unui trecut foarte dificil al evreilor în România în timpul celui de-al doilea război mondial, România încă mai este un loc foarte special în inima evreilor originari de aici - a declarat ambasadoarea israeliană la Bucureşti, Tamar Samash.

Ea a mai spus că guvernul României a fost mereu pro-Israel şi a susţinut mereu Israelul, iar relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte bune.

Un interviu în exclusivitate realizat de Dragoş Ciocîrlan.

Reporter: Sunteţi pentru a doua oară la post în Bucureşti. Cum definiţi, mai bine zis cum caracterizaţi, cele două perioade?


Tamar Samash: Când am solicitat acest post la Ierusalim răspunsul a fost: "Nu trimitem aceeaşi persoană de două ori în acelaşi loc". Vizitasem România cu câteva săptămâni înainte, pentru a mă asigura că vreau postul, şi i-am spus directorului că nu mai este acelaşi loc. România, astăzi, mereu a avut un potenţial enorm, dar acum acest potenţial se poate vedea. La vremea respectivă, România era o ţară unde oamenii erau trişti, nu vedeam niciodată oameni zâmbind în România, nu vedeam niciodată oamenii să fie entuziaşti cu privire la ceea ce făceau. Pur şi simplu trăiau zi de zi, supravieţuiau. Ţara este frumoasă, întotdeauna a fost. Mi-a plăcut să călatoresc în ţară, dar era şi un pic deprimant, pentru că puteai vedea potenţialul dar nu se întâmpla nimic. Acum, când m-am întors, la aproape 30 de ani, am avut senzaţia că intru într-o oglindă şi că totul este diferit. Ca Alice în Ţara Minunilor, care intră în oglindă dar totul este diferit. Cunoşteam locurile, dar totul arăta diferit. Nu este doar faptul că ţara este foarte europenizată, în sensul occidental, faptul că dispuneţi acum de toate posibilităţile care atunci nu existau. Mi-aduc aminte cum stăteam la coadă pentru a cumpăra pâine şi ouă. Acum te duci la mall şi e plin de oameni şi de magazine frumoase. Aşadar, aveţi tot ce vă trebuie în România. Am observat că ţara s-a dezvoltat, însă sunt încă multe lucruri de făcut şi sunt sigură că România va reuşi acest lucru.


Reporter: Cum apreciaţi că a evoluat relaţia bilaterală?


Tamar Samash: Este unul din aspectele care au fost mereu interesante: Relaţia dintre România şi Israel. Multă lume nu ştie că relaţiile dintre cele ţările noastre sunt neîntrerupte de 70 de ani. Aşadar, România a avut mereu relaţii cordiale cu Israelul şi, în ciuda unui trecut foarte dificil al evreilor din România în timpul celui de-al doilea război mondial, România încă mai este un loc foarte special în inima evreilor originari de aici. Iar acest lucru constituie o punte între cele două ţări. Guvernul României a fost mereu pro-Israel şi a susţinut mereu Israelul. Relaţiile dintre cele două ţări sunt foarte bune. Trebuie să recunosc că sunt uimită de mesajele de susţinere pe care le primesc din partea guvernului, aproape în orice privinţă. România ştie să medieze dialogul între Israel şi lumea arabă. Este o situaţie foarte echilibrată şi încerc să construiesc atât cât pot în toate domeniile, fără a exista limite. Există o decizie de a organiza o sesiune interguvernamentală România-Israel. Ultima a avut loc în 2014 şi, din diferite motive, următoarea întâlnire a fost programată mai întâi în România, apoi în Israel, şi am hotărât în cele din urmă că ea va avea loc anul acesta. Sperăm că va fi în noiembrie, deşi cu guvernele nu se ştie niciodată. Primul ministru va veni împreună cu miniştrii pentru această sesiune mixtă, când vor fi semnate un număr de acorduri între cele două ţări. Cred că vizita primului ministru aici în România este foarte importantă. Am făcut mari eforturi pentru a facilita această vizită şi sunt foarte bucuroasă că ea va avea loc. Sper că ea va intensifica relaţiile dintre cele două ţări.


Reporter: Israelul este lider mondial în cercetare, inovaţie, tehnologie. Care sunt domeniile cu aplicabilitate în România?


Tamar Samash: În mod curios, unul din domeniile de cooperare cu grad ridicat de dezvoltare între cele două ţări este cel al apei. Nu că România nu ar avea suficientă apă, spre deosebire de Israel, care a avut mereu probleme în acest sens, dar managementul inteligent al apei este o problemă în multe ţări, aşa că, pe de o parte, cooperăm în domeniul sistemelor de irigaţii cu picăura, pentru a asigura aportul necesar de apă al plantelor, dar şi în mnagementul sistemelor de apă, pentru a preveni risipa de apă şi folosirea optimă a acesteia. Tocmai am avut o întâlnire a principalelor trei companii de administrare a apelor din Israel, care au venit în România şi s-au întâlnit cu peste 120 de fermieri români pentru a le arăta care sunt alternativele. Acesta este un aspect la care lucrăm acum, în domeniul agriculturii. Desigur, avem o cooperare foarte bună şi la nivel militar, în IT, în securitatea cibernetică. Există multe domenii în care conlucrăm cu România.


Reporter: Waze, populara aplicaţie de navigaţie rutieră, a fost creată în Israel.


Tamar Samash: Nu numai Waze, multe alte invenţii, care sunt folosite în toată lumea. Am menţionat instalaţiile de irigaţie prin picurare, modalităţi de a avea oraşe curate pe care le dezvoltăm la ora actuală în Israel. Folosirea energiei solare, o inovaţie tot a Israelului. O mare parte din ICQ, este realizată tot în Israel, precum şi multe dispozitive medicale şi împărtăşim această experienţă cu România, cu foarte mult drag.


Reporter: Ce ne puteţi spune despre cooperarea în turism şi în domeniul militar?


Tamar Samash: OK, să începem cu domeniul militar. În primul rând, avem o cooperare foarte bună în domeniul forţelor aeriene. Avem elicoptere şi alte tipuri de aeronave pe care încercăm să le vindem în România. Sunt aeronave din România pe care noi le reabilităm, astfel încât creăm locuri de muncă pentru români, în industrii în curs de dezvoltare aici, în ţară. Aceasta este latura militară. Ştim că România a alocat 2% din PIB domeniului militar, iar în Israel cred că este o idee bună să colaborăm în acest domeniu, deoarece banii vor fi investiţi în România, în locuri de muncă. Cu privire la turism, acesta este în plină dezvoltare. Aşa cum mai spus, mulţi israelieni de origine română vin cu plăcere în România. Aceasta este o componentă a turismului din Israel. România este foarte aproape de Israel, este un zbor de numai 2 ore şi jumătate şi este foarte ieftin pentru israelieni. Sunt mulţi care doresc să vină aici şi dacă te plimbi pe străzi în Bucureşti îi vezi, îi auzi vorbind peste tot. Uneori lumea mă întreabă dacă au mai rămas evrei în Israel. Cred că sunt a două cea mai numeroasă naţionalitate, după germani, care vizitează România. Pe de altă parte, există un număr foarte mare de români care merg în Israel. La început au fost mai ales pelerini, dar acum Ministerul Turismului din Israel a investit foarte mult în promovarea Israelului nu doar ca loc de pelerinaj, ca Ţară Sfântă, ci şi ca o ţară unde turiştii se pot bucura de mare şi de viaţa animată din Tel Aviv şi de lăcaşurile sfinte din Ierusalim. Aşadar, acest lucru oferă turiştilor români posibilitatea de a descoperi Israelul şi cred că sunt foarte uimiţi să descopere cât de multă lume vorbeşte limba română în Israel.


Realizator: Dacă în prima parte a interviului, ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Excelenţa Sa doamna Tamar Samash s-a referit la relaţiile Israelului cu România, a doua parte vizează poziţia ţării sale pe scena internaţională. Excelenţa Sa vorbeşte despre relaţiile complicate cu Uniunea Europeană, prietenia istorică cu SUA, tensiunile cu palestinienii, dar şi despre cum îşi petrece timpul liber în capitala României. Un interviu în exclusivitate realizat de Dragoş Ciocîrlan.


Reporter: La 1 ianuarie, România va prelua preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Care sunt aşteptările statului Israel?


Tamar Samash: Relaţiile noastre cu Uniunea Europeană sunt complicate. Avem relaţii bilaterale bune cu aproape toate ţările membre, dar când vine vorba despre Europa în ansamblul ei, politica Uniunii cu privire la Israel este foarte dificilă. Sperăm însă ca România, având o înţelegere foarte bună a situaţiei din Orientul Mijlociu şi relaţii strânse cu Israelul şi lumea arabă, să poată face situaţia mai bine înţeleasă la nivelul Uniunii Europene şi să promoveze anumite abordări, care până în prezent au fost blocate de către Uniunea Europeană. Acum este momentul ca România să demonstreze că poate fi un lider al Europei.


Reporter: Ştim ce s-a întâmplat la Sighet, oraş românesc din nordul Transilvaniei, unde a fost vandalizată casa lui Elie Wiesel. Ce răspuns aţi primit de la autorităţile române?


Tamar Samash: Reacţia a fost promptă. Îndată ce incidentul a fost semnalat, autorităţile din Sighet au reacţionat imediat. Ştiu că persoana care a comis acel act regretabil de vandalism a fost deja prinsă. Casa a fost imediat curăţată şi aranjată. Au existat reacţii şi din partea politicienilor. Am primit multe telefoane şi scrisori de susţinere din partea oamenilor şi ne face mare plăcere să putem spune că în România de azi nu există loc pentru antisemitism. Există şi anumite persoane ignorante. Dacă citiţi ce s-a scris acolo, nu are nici un sens. A fost pur şi simplu o prostie. Colaborăm îndeaproape cu Ministerul Educaţiei şi cu comunitatea evreiască, pentru a preda istoria poporului evreu, pentru a aduce aminte românilor că suntem împreună de sute de ani, că în România mereu a existat o comunitate puternică de evrei, să aducem aminte de tragediile petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi că ura şi antisemitismul sunt comportamente total nefondate. Vrem ca oamenii să ştie că astfel de sentimente pot da naştere unor tragedii.


Reporter: Campania de incitare, de delegitimare a statului, plata indemnizaţiilor pentru cei condamnaţi pentru delicte de securitate şi pentru familiile lor de către conducerea de la Ramallah, credeţi că sunt chestiuni pe care Uniunea Europeană le poate aborda cu fermitate în viitor?


Tamar Samash: Aşa ar trebui. Uniunea Europeană trebuie să deschidă bine ochii şi să realizeze că la 70 de ani de la înfiinţarea Statului Israel nu există nici un motiv să spui că Statul Israel nu are dreptul să existe şi ar trebui să reacţioneze cu fermitate împotriva celor care încearcă să delegitimeze statul Israel, fie că este vorba de Iran, pe de o parte, un grup din interiorul Europei sau din lumea palestiniană. Uniunea Europeană nu are nici un motiv să continue să ignore ce se întâmplă în Autoritatea Palestiniană, faptul că această continuă să sprijine financiar terorismul, faptul că manualele şcolare în Palestina sunt total antisemite şi antievreeşti. Astfel de comportamente nu trebuie sprijinite de către Uniunea Europeană. În momentul în care Europa va decide că s-a depăşit orice limită, sunt convinsă că o vor putea face.
Reporter: În sudul Israelului continuă incendiile, incendiile provocate de grupuri de tineri palestinieni din zona Gaza, care atacă atât gardul de frontieră, dar folosesc de câteva luni zmee şi baloane incendiare.


Tamar Samash: Sunt nu numai tineri. Tinerii sunt provocaţi, dar există şi persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani care sunt incitate de Hamas să facă tot ce le stă în putinţă pentru a distruge Israelul, fără să înţeleagă că acţiunile lor afectează Israelul, dar nu reprezintă o ameninţare reală la adresa Israelului. Desigur, există şi pierderi colaterale, faptul că de patru luni încoace în fiecare zi există incidente la punctele de trecere a graniţei. Că se forţează trecerea pentru a ataca populaţia civilă din Israel este un lucru pe care nu-l vom tolera./ovidiu/ Faptul că aceste persoane dau foc la păduri şi terenuri agrare, omorând animale şi distrugând totul în calea lor, nu este o dovadă de bunăvoinţă, nu dovedeşte că ei vor teritoriul, ci că vor să distrugă. Cred că trebuie să înceteze să mai distrugă şi să înceapă să construiască. Vom reacţiona şi vom împiedica orice fel de acţiuni la adresa noastră. Nu acceptăm nici o ameninţare la adresa societăţii israeliene. În 2005, Israelul s-a retras cu totul din Gaza. Prezenţa statului nostru nu mai există în acel loc. Am lăsat în urma noastră serele. Conform normelor de drept internaţional, când părăseşti un loc, trebuie să îl laşi aşa cum l-ai găsit, aşa că am distrus toate casele. Nu ne-am atins de sinagogi, pentru că nu le distrugem, şi am lăsat intactele serele, ca să poată porni de acolo. Şi ei au distrus sinagogile şi serele. Nu au vrut să aibă nimic de-a face cu noi. În momentul în care Hamas a venit la putere, au început să atace Israelul şi de aproape zece ani continuă să atace Israelul. Distrug în loc să construiască spitale, şcoli, drumuri, case şi sere, să dezvolte litoralul pentru turism. Au primit atât de mulţi bani de la Uniune şi i-au investit pe toţi în săparea de tunele pentru a intra în Israel, ca să poată răpi cetăţeni israelieni. I-au investit în lansarea de rachete şi bombe asupra Israelului. Prin urmare, nu înţeleg de ce să distrugi este mai important decât să construieşti.


Reporter: Cum vedeţi relaţia dintre Europa şi SUA? În prezent, între Ierusalim şi Washington este o legătură mai puternică ca niciodată.


Tamar Samash: În toată perioada de la înfiinţarea Statului Israel, am avut o relaţie privilegiată cu SUA. Uneori mai bună, alteori mai puţin bună. Dar întotdeauna a existat un dialog foarte bun între Statul Israel şi SUA. Atunci când am avut neînţelegeri, le-am rezolvat. În prezent, primul ministru are o relaţie privilegiată cu noul preşedinte al SUA, dar ştim că putem conta pe SUA ca pe un aliat. Împărtăşim aceleaşi valori, avem aproape aceeaşi politică globală şi ştim că putem conta pe SUA. Lucrurile nu au stat întotdeauna la fel în cazul Europei.


Reporter: Pentru dumneavoastră, care este cel mai frumos loc din Bucureşti şi în acelaşi timp, care este cel mai frumos loc din Ierusalim?


Tamar Samash: Încă mai descopăr Bucureştiul. O să vă spun un secret: în fiecare vineri, când ies de la serviciu, caut o cafenea sau un restaurant cu grădină şi beau acolo o cafea. Şi există atât de multe locuri frumoase aici. Cred că cel mai frumos loc este Ateneul. Îmi place foarte mult şi îmi plac împrejurimile. Îmi place Centrul Vechi. Îmi place Bucureştiul. Îmi place să mă plimb în Cişmigiu. Aşa că nu vă pot spune care este locul meu preferat. Ce este minunat în Bucureşti este că există multe zone verzi. Este un lucru extraordinar. Nu îmi plac mallurile, nu îmi place să stau înăuntru. Iar în Ierusalim, locul meu preferat este Muntele Herzl, de unde se poate vedea tot oraşul şi Muzeul Israelului, care este un loc foarte special. Poţi petrece aici o zi întreagă numai în grădină.


Reporter: O întrebare pentru final: ce vă doriţi în 2019?


Tamar Samash: Aş putea fi superficială şi să răspund, pur şi simplu: pace. Voi fi mai realistă şi voi spune: o lume mai liniştită, nu doar pentru Israel, ci pentru toată lumea, deoarece lumea de azi este foarte tulburată şi merge în direcţii greu de înţeles. Diferitele cazuri de ură dintre oameni, care să văd nevoiţi să fugă din ţara lor şi să devină refugiaţi, sunt lucruri pe care nu le pot accepta şi voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru a avea o lume mai liniştită.


Reporter: Vă mulţumesc şi ne revedem la Ierusalim!


Tamar Samash: L'Shana Haba'ah! La anul, la Ierusalim!

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Interviuri 16 Martie 2023, 15:29

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie

Interviu acordat corespondentului RRA la Bruxelles de Tanczos Barna, ministrul mediului.

Ministrul mediului, Tanczos Barna, despre modificarea directivei pentru emisiile din industrie
Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul