Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

8 Decembrie 2019
Vizualizari: 819
Comentează add

Andreea Păstârnac susţine că trebuie să se vorbească mai mult despre menţinerea identităţii culturale şi lingvistice, dar şi despre integrarea profesională.

INTERVIU Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Belgia

luminita-voinea

Andreea Păstârnac, ambasadorul României în Regatul Belgiei. Sursa: MAE

Limba română este cel mai important lucru ce trebuie promovat peste hotare pentru păstrarea identităţii naţionale, este de părere ambasadorul României în Belgia, Andreea Păstârnac.

În regiunea Bruxelles, comunitatea de români este pe locul doi ca mărime şi beneficiază de numeroase proiecte, însă acestea trebuie continuate şi în marile oraşe din Belgia.

Andreea Păstârnac susţine că trebuie să se vorbească mai mult despre menţinerea identităţii culturale şi lingvistice, dar şi despre integrarea profesională.

Amalia Bojescu (corespondent RRA în Belgia): Doamna ambasador Andreea Păstârnac aţi preluat recent funcţia aici, la Bruxelles, cu ce proiecte pentru comunitatea românească?

Andreea Păstârnac: Am ajuns acum câteva luni, beneficiind de unul din cele mai frumoase proiecte ale României în Belgia, din ultima perioadă, care este Europalia şi vreau să vă spun că în marja acestui mare festival am găsit extrem de multe proiecte realizate de organizaţiile culturale ale românilor aflaţi deja în Belgia şi cred că cel mai important lucru este să continuăm aceste proiecte, în special în marile oraşe din Belgia, acolo unde trebuie să vorbim mai mult despre menţinerea identităţii culturale, despre menţinerea identităţii lingvistice, în acelaşi timp despre integrare, despre integrare socială, profesională, dar şi despre legătura cu România. Un mandat extraordinar, pentru că avem una din comunităţile mari. De altfel, un studiu recent publicat în luna septembrie, a arătat că, în regiunea capitalei Bruxelles, românii se găsesc pe locul al doilea ca şi comunitate de străini şi cred că împreună cu toate aceste organizaţii, împreună cu foarte mulţi voluntari care vor să vină să facă ceva pentru legătura bilaterală, cred că ne vom regăsi în multe, multe proiecte.

Reporter: Aţi fost ministru al românilor de pretutindeni, de ce anume au nevoie românii din diaspora?

Andreea Păstârnac: Cred unul din cele mai importante lucruri pe care le ducem cu noi este limba română şi cred că este nevoie să sprijinim tot mai mult păstrarea limbii materne. Este poate singurul drum prin care ne vom asigura că generaţia viitoare poate să spună României de Ziua naţională "La mulţi ani!" şi "Te iubim, România!". Trebuie să spunem asta în limba română.

Reporter: Aţi reuşit de când sunteţi aici să intraţi în contact cu asociaţiile de români din Belgia?

Andreea Păstârnac: Un prim contact extraordinar a fost pregătirea alegerilor prezidenţiale. Am organizat de data aceasta 23 de secţii de votare, nu doar în Bruxelles, atât în Flandra, cât şi în Valonia, şi trebuie să vă spunem că peste tot am avut sprijinul multor voluntari, atât din organizaţiile românilor de aici, din enoriaşii de la bisericile româneşti, peste 17 biserici româneşti care se afla in Belgia şi am început deja o cooperare cu ei.

Reporter: Doamna Andreea Păstârnac, un mesaj de aici de la Bruxelles pentru românii de acasă şi de ce nu, pentru românii de pretutindeni.

Andreea Păstârnac: Poate că într-adevăr suntem în capitala Europei, dar cred că trebuie să ne gândim mereu că România este capitala noastră.


Etichete Andreea PăstârnacRomânii de pretutindenicomunitățidiasporacomunitatea de români din Belgialimba română

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live