Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITĂTII Vineri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

23 Ianuarie 2020
Vizualizari: 924
Comentează add

Interviu cu doamna Colette Avital, preşedintă a Centrului pentru Organizaţiile Supravieţuitorilor Holocaustului.

Interviu cu doamna Colette Avital

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

 

Realizator: Simina Botar - Momentul central al unei ceremonii programate mâine în Israel se va desfăşura la Memorialul Yad Vashem, în prezenţa celor 49 de delegaţii din lumea întreagă. Colette Avital, supravieţuitoare a Holocaustului, originară din România, va aprinde flacăra comemorativă.

Într-un interviu acordat corespondentului nostru la Ierusalim, Dragoş Ciocîrlan, doamna Avital, în prezent, preşedintelui Centrului pentru Organizaţiile Supravieţuitorilor Holocaustului, a vorbit despre semnificaţia şi mesajul acestui eveniment.

Reporter: Se vorbeşte tot mai mult de combaterea tuturor formelor antisemitismului, vechi şi noi. Care este mesajul Isrelului la acest forum?

Colette Avital: Acest forum se întruneşte pe ziua de 23 ianuarie, pentru că pe ziua de 27 ianuarie 1945 a fost eliberat Auschwitz, şi asta este cel mai important. Bineînţeles este o legătură foarte intimă între ceea ce vorbim despre Holocaust şi antisemitism, pentru că fără antisemitism, care a fost dus până la extrem, nu ar fi fost posibil Holocaustul. Şi, de aceea, în primul rând se va vorbi despre ceea ce s-a întâmplat în Holocaust, dar, în acelaşi timp, toţi cei care sunt prezenţi îşi iau angajamentul să lupte contrasemitismului. Bineînţeles ăsta este şi mesajul Statului Israel, care este patria poporului evreu.

Reporter: Problema restituirilor pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în ce stadiu ne aflăm?

Colette Avital: Din păcate, lucrurile merg foarte încet, mai încet ca înainte. Avem destul de multe probleme şi cu restituirea proprietăţilor comunităţii. Din o sută de cereri care au fost făcute în ultimul timp, cred că numai o cerere sau două au fost aprobate. Se pun multe obstacole, cu unele documente care sunt foarte greu de găsit, pentru că nu putem avea acces la unele arhive, care poate ar avea aceste documente, aşa că în minutul de faţă încercăm cât mai mult, şi asta, de fapt, a fost şi promisiunea guvernului precedent, că va face totul pentru a ne facilita, pentru a ne da posibilitatea să căutăm aceste documente, care lipsesc câteodată în arhive. Mai sunt şi alte probleme, pentru că la ANRP, adică Autoritatea Naţională a Restituirii Proprietăţilor, sunt oameni care cer bineînţeles documente exacte, şi noi înţelegem asta, dar de multe ori se întâmplă că o stradă şi-a schimbat denumirea şi o stradă, chiar dacă există acest nume, s-au schimbat şi numerele, şi pe probleme de genul ăsta câteodată nu sunt aprobate dosare, şi asta ne forţează pe noi să mergem în instanţă, aşa că lucrurile merg, dar merg foarte, foarte încet. În ce priveşte proprietăţile private, e şi mai greu. În primul rând, noi totuşi am convenit şi a trecut un amendament la lege ca supravieţuitorii Holocaustului să aibă prioritate şi am trimis mii de scrisori şi foarte mulţi oameni care sunt supravieţuitori israelieni şi care într-adevăr au depus actele la timp au căpătat de la noi un document care dovedeşte că sunt supravieţuitori, şi în ultimul timp am foarte multe plângeri de la foarte mulţi oameni care au depus actele şi sunt supravieţuitori şi nu au răspunsuri, aşa că în zilele următoare va trebui totuşi să iau contact cu ANRP, cu toate că nu ar trebui în mod personal să mă ocup de dosare personale, pentru că nu este ăsta rolul meu, totuşi vreau să ajut oamenii cât pot şi am să mă adresez la ANRP. Şi mai este încă un lucru. Foarte mulţi oameni au trecut de 88 de ani, sunt oameni care au peste 90 de ani, şi li s-a răspuns că li s-a aprobat dosarul şi vor primi despăgubiri în timp de cinci ani, în mod treptat. Or, cineva care are 94 de ani, îmi scrie foarte frumos, "nu sunt sigur că pot să aştept cinci ani", aşa că am cerut la ANRP şi, după câte am înţeles, răspunsul lor era favorabil că vor face ceva pentru ca oamenii mai în vârstă să nu aştepte cinci ani.

Reporter: Încă există solicitări pentru redobândirea cetăţeniei române, care a fost luată în mod abuziv în timpul regimului comunist. Credeţi că România ar putea adopta modelul Portugaliei?

Colette Avital: Nu ştiu. Nu reprezint guvernul român şi, în tot cazul, după câte ştiţi, s-au schimbat multe guverne în ultimul timp. Nu pot să răspund. Bineînţeles, ar fi foarte frumos. După câte ţin minte, doamna prim-ministru Dăncilă a fost la Washington, când era întrunirea, Lobby-ul AIPAC, şi a făcut declaraţii acolo că a propus o lege prin care toţi cei care au plecat din România şi li s-a luat abuziv cetăţenia să o capete înapoi în mod automat. Nu ştiu dacă această lege a fost sau nu a fost depusă. Acum e un guvern nou şi asta este unul din subiectele pe care le vom aborda cu acest nou guvern.

Realizator: Doamna Colette Avital, intervievată, la Ierusalim, de Dragoş Ciocîrlan, s-a născut în România, în 1940 şi a emigrat în Israel la vârsta de 10 ani, este un poliglot, este ambasador, diplomat de carieră, până la poziţia de director general adjunct în Ministerul israelian de Externe. Ca politician a fost membru al Knessetului, în mai multe legislaturi, inclusiv vicepreşedinte al Parlamentului israelian.


Etichete Colette Avitalpreşedintă a Centrului pentru Organizaţiile Supravieţuitorilor Holocaustului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live