Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Simina Botar

26 Februarie 2020
Vizualizari: 2410
Comentează add

Interviu cu Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balş #coronavirus

simina-botar

  

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 februarie, ora 22:25) - "Agenda globală" - Realizator: Simina Botar
Realizator: În România nu există până în acest moment niciun caz confirmat de îmbolnăvire cu noul coronavirus din China, Covid 19. Dar, ca și în celelalte state europene, în condițiile circulației relativ intense a oamenilor, există riscul de a fi expuși la persoane purtătoare ale acestui nou coronavirus. Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat în cursul serii că un bărbat italian de 71 de ani depistat cu coronavirus a fost în România în perioada 18 - 22 februarie. Cetățeanul italian este internat acum într-un spital din Italia. În perioada în care s-a aflat în România, acesta a vizitat rudele soției sale, care este cetățean român, și avut mai multe întâlniri de afaceri. Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz. În cursul zilei, în Bihor o femeie de 52 de ani întoarsă duminică din Veneția a solicitat ajutorul medicilor, acuzând simptome de gripă cu febră, tuse, răgușeală. Ea a fost internată în Secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Oradea. Rezultatele testelor sunt așteptate peste două zile. Am stat de vorbă în seara aceasta cu doctor Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase "Profesor Matei Balș" din București. Am început cu niște clarificări de termeni, pentru că se vorbește de izolare sau în unele țări autoizolare benevolă, de carantină sau de internare.
Adrian Marinescu: Practic există trei planuri: este planul de izolare la domiciliu, când riscul este minim, dar vrem, totuşi, să ne asigurăm. Este varianta de mijloc, când vorbim de carantină, cum e cazul celor care au venit de pe vapor, dar în cazul cărora riscul oricum e mic - după cum ştiţi, ei sunt asimptomatici şi în momentul ăsta. Şi este a treia variantă, a celor care au un risc mare şi în cazul lor e vorba de testare. Tratamentul, că şi aici trebuie stabilit, nu există decât pentru formele severe şi nu este un tratament care să fie dovedit sau standardizat. Sunt nişte încercări care s-au făcut şi în alte părţi în lume, le facem şi noi, cu nişte medicamene care au legătură cu medicaţia de la infecţia HIV. E de fapt o combinaţie. Practic, acele medicamente se folosesc pentru formele ălea de 5%  severe de complicaţii respiratorii, cu risc major. Acele persoane care au formele severe trebuie să ajungă să fie şi într-o terapie intensivă, cum e de exemplu la Institutul "Matei Balş". Noi avem practic şi camerele speciale, unde ei pot să stea, cei care sunt pozitivi. Nu vorbim deocamdată de aceste cazuri, dar dacă şi când vor veni, sunt nişte camere speciale, se numesc camere presurizate - mă rog, e o discuţie, e o presiune negativă acolo - şi în plus ei vor fi testaţi. Cei care după testare vor ieși pozitivi, vor ajunge inclusiv la terapie intensivă, care e practic la îndemână.
Realizator: Şi în perioada aceasta de carantină ei sunt tratați? Primesc medicamente? Medicii au acces la ei?
Adrian Marinescu: Da, medicii de la direcţiile de sănătate au acces, categoric. Bineînțeles, păstrând toate măsurile respective, și nu numai medicii. Există... Până la urmă, cu ajutorul armatei, or să fie niște lucruri stabilite și presetate, depinde acum şi de situație.
Realizator: Există teste care se pot cumpăra de la farmacie pentru depistarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus?
Adrian Marinescu: Cu siguranţă că nu. Ştiu că e o precizare importantă. Testarea, lăsând la o parte faptul că presupune o analiză complexă, analiză care se face în laboratorul de genetică, acea analiză, conform regulamentului în vigoare și lucrurilor stabilite, este făcută doar în cazul celor care vin din acele zone cu risc și au o simptomatologie. Acele persoane îşi vor face testarea, cu siguranță, în Spitalul de Boli Infecțioase. De ce? Pentru că în situaţia în care ies pozitivi, categoric atunci ei vor merge în locurile speciale din spitalele de boli infecţioase. Adică acolo nu mai vorbim de carantină.
Realizator: Există medicație preventivă?
Adrian Marinescu: Nu numai ca nu există medicaţie preventivă. Nu există nici măsuri preventive. Nu e vaccin, nu e nimic standardizat la nivelul tratamentului. Singurul lucru pe care îl poţi face preventiv e să izolezi focarul și persoanele respective, exact ceea ce se face acum, începând de la graniţă, continuând cu tot ce înseamnă măsuri de prevenţie, chiar şi cele uzuale. Chiar şi regulile de igienă, purtarea măştii şi evitarea zonelor aglomerate înseamnă măsurile pe care fiecare dintre noi le poate lua tocmai ca să se izoleze şi de coronavirus. Există două tipuri de medicamente: sunt medicamentele simptomatice, pentru formele uşoare şi medii, exact aceleaşi medicamente care se dau şi în caz de gripă sau în alte situaţii, strict pentru simptome, iar medicamentele de care vă spun şi care nu sunt standardizate, dar au nişte baze științifice, în intervalul ăsta scurt, de când vorbim de coronavirus, sunt strict pentru cazurile severe.
Realizator: La "Matei Balș" aveți medicamentele acestea?
Adrian Marinescu: Da, bine, medicamentele acestea înseamnă o combinație care e uşor de obţinut. Nu sunt medicamente deosebite. E o combinaţie între medicamente care țin de infecția HIV și medicamente care ţin de gripă.
Realizator: Cum vă feriţi dumneavoastră de acest coronavirus în institut și când nu sunteți în institut?
Adrian Marinescu: Când suntem în institut, categoric că sunt regulile de cea mai înaltă precauție, să numim în felul ăsta, adică avem costumele standardizate, tot felul de proceduri. Costumele se folosesc o singură dată, măşti şi aşa mai departe, adică sunt echipamente care se consumă pentru orice suspiciune reală de coronavirus. Chiar dacă nu am avut până acum, fiecare pacient, mă refer la suspiciune reală, cei care vin din regiunile pe care le ştim, în toate aceste cazuri noi luăm măsuri ca şi cum ar fi un pacient cu coronavirus. Pacientul nu ajunge în gardă. Pacientul ajunge într-un circuit separat, care e special pentru suspiciune de coronavirus şi în situaţia în care se va confirma, din păcate, dacă vom avea astfel de situaţii, v-am spus, sunt acele camere speciale, există terapie intensivă, există tot ce e nevoie. Să sperăm că sunt cazuri izolate şi că nu o să vorbim de un focar în adevăratul sens al cuvântului. În exterior, regulile clare de igienă, cu spălatul mâinilor cu apă şi săpun ori de câte ori e nevoie. Evit cât pot de mult aglomerarea, iar în plus ar trebui să evităm şi camerele de gardă. Sfatul ar fi următorul: ajungem în camera de gardă în momentul în care avem musai nevoie, în momentul în care ne trimite medicul de familie după o selecţie foarte clară şi, dacă avem o suspiciune cât de mică de coronavirus, categoric că vom suna 112, direcţiile de sănătate publică, va fi şi un telefon verde foarte curând, în aşa fel încât să fim orientaţi şi pentru fiecare caz în parte să se aleagă cea mai bună variantă. Dacă avem o suspiciune mare de coronavirus, atunci categoric va exista un circuit separat, există o ambulanţă de un anumit fel, se merge pe un anumit circuit, se merge direct în zona din spital care deserveşte aceste infecţii.
Realizator: Deci să privim totuşi constructiv înainte.
Adrian Marinescu: Constructiv, dar cu multă atenţie. Vor fi foarte probabil cazuri de coronavirus în România. Este logic, pentru că se întâmplă în Europa și până la urmă este aproape imposibil să nu avem cazuri de coronavirus, dar e important să nu avem un focar, să avem cazuri izolate, aşa cum se întâmplă în cele mai multe dintre ţările europene. Important este să păstrăm în mod constant aceste lucruri de care vă spuneam şi asta nu pentru o săptămână, două. E posibil să fie vorba de luni de zile.


Etichete Adrian MarinescuInstitutul Matei Balşcoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live