Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

17 August 2013
Vizualizari: 1258
Comentează add

Douã televiziuni egiptene au difuzat astãzi imagini, în care forțele de ordine pãreau cã negociazã cu manifestanții pro-Morsi, într-o moschee din centrul orașului Cairo.

Intervenție a militarilor egipteni într-o moschee

constanta-comanici

Proteste în Egipt. Foto: captură Youtube

Soldații egipteni au intrat astãzi, fãrã sã recurgã la forțã, într-o moschee din Cairo, unde s-au retras numeroși susținãtori ai președintelui islamist destituit, Mohammed Morsi.

Intervenția are loc pe fondul apelurilor la calm, lansate de comunitatea internaționalã și cu douã zile înaintea reuniunii speciale a Uniunii Europene, pe tema situației din Egipt . 

Douã televiziuni egiptene au difuzat astãzi imagini, în care forțele de ordine pãreau cã negociazã cu manifestanții pro-Morsi, într-o moschee din centrul orașului Cairo.

O manifestantã din interior a declarat, pentru France Presse, prin telefon, cã protestatarii au cerut sã nu fie arestați sau atacați de cãtre civilii ostili care s-au strâns în fața lãcașului de cult.

Prezența militarilor în moschee survine confruntãrilor de ieri, soldate cu cel puțin 80 de morți și peste 1.000 de persoane arestate.

Starea de urgențã este în continuare în vigoare, în Egipt, iar numãrul victimelor, din violențele care au izbucnit cu trei zile în urmã, a crescut la 700. În timp ce pãrțile implicate în conflict par sã își radicalizeze pozițiile, comunitatea internaționalã și-a intensificat apelurile cãtre autoritãți, sã dezamorseze situația.

De altfel, actuala crizã din Egipt va fi discutatã de ambasadorii țãrilor UE, într-o reuniune specialã programatã peste douã zile, la Bruxelles.

Avertizare MAE privind călătoriile în Egipt

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care se afla in Egipt că situaţia de criză continuă si se poate extinde pe  întreg teritoriul acestui stat.

Începând cu data de 14 august 2013,  autorităţile egiptene au anunţat că s-a instituit starea de urgenţă şi au fost impuse restricţii de circulaţie, care se aplică în 14 guvernorate, respectiv în Cairo, Giza, Alexandria, Suez, Ismailia, Assiut, Sohag, Beni Suef, Minya, Beheira, South Sinai, North Sinai, Fayoum și Qena.

Este interzisă circulaţia în intervalul orar 19.00 şi 06.00. Starea de urgenţă va fi valabilă 30 de zile.

MAE recomandă cetăţenilor  români care au programate sejururi în stațiunile de la Marea Roșie să le reprogrameze, iar celor aflați în stațiunile Hurghada și Sharm el Sheikh să nu părăsească zona hotelurilor și să renunțe la excursiile ce presupun  deplasarea în afara lor. Siturile arheologice și muzeele sunt închise pe o perioadă nedeterminată.

MAE recomandă operatorilor români din turism să manifeste maximum de profesionalism și să nu riște viața cetațenilor români în baza asigurărilor primite de la operatorii egipteni privind siguranța stațiunilor egiptene. Cetăţenii români care se află în aceastăţară sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Etichete Egiptprotestemoscheemilitari egipteni,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live