Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Intervenţia armatei în sprijinul populaţiei afectate de ninsori

Invitaţi în această ediţie sunt generalul de brigadă Lucian Foca, comandantul Diviziei II Getica de la Buzău şi şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt-col Cristian Radu.

Intervenţia armatei în sprijinul populaţiei afectate de ninsori
Foto: MApN.

31 Ianuarie 2014, 08:06

Ediţie dedicată situaţiilor speciale impuse de condiţiile meteo dificile din ultimele zile, cu implicarea principalelor instituţii cu atribuţii în acest domeniu. Vom discuta despre aceste dezvoltări şi din perspectiva UE. Subiectul este impus de căderile masive de zăpadă. Codul roşu pe timp de iarnă pentru prima dată în România, cu declararea stării de alertă în mai multe judeţe şi solicitarea sprijinului armatei. Invitaţi în această ediţie vor fi generalul de brigadă Lucian Foca, comandantul Diviziei II Getica de la Buzău şi şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, lt-col Cristian Radu.

Avem şi două interviuri în această ediţie cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu, interviu realizat la Bruxelles de colega mea Cerasela Rădulescu, şi un interviu pe care l-am obţinut în această după-amiază de la şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul Nicolae Ciucă, desemnat de ministrul apărării, Mircea Duşa, să coordoneze acţiunile armatei în sprjinul populaţiei afectate de condiţiile meteo dificile din ultimele zile. Pentru început, să ascultăm un fragment din interviul pe care l-am realizat astăzi cu comandantul forţelor terestre, generalul-maior Nicolae Ciucă.

Ediţia din 30.01.2014 poate fi ascultată și descărcată din secţiunea Podcast.

Pagina oficială de facebook a emisiunii: www.facebook.com/euroatlantica.

Realizator: Dle general, care sunt zonele cele mai afectate în care acţionează armata?

Nicolae Ciucă: Judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea, acolo unde de altfel a fost şi decretat codul roşu, iar acum se menţine starea de alertă.

Realizator: Cum au primit localnicii ajutorul militarilor?

Nicolae Ciucă: Au fost primiţi cu mare bucurie, mai ales că în astfel de situaţii nu pot fi priviţi altfel decât ca un salvator.

Realizator: Dle general Nicolae Ciucă, câţi militari acţionează în acest moment în sprijinul populaţiei afectate de condiţiile meteo severe?

Nicolae Ciucă: 420 de militari care acţionează în cele trei judeţe. La aceştia putem să mai adăugăm încă 50 de militari şi, iacătă, un al patrulea judeţ care este afectat de căderile masive de zăpadă, este vorba de judeţul Călăraşi, care nu are nici un fel de garnizoană militară pe teritoriul său şi atunci s-a dispus trimiterea de efective militare din municipiul Bucureşti, iar numărul total de mijloace care acţionează este mai mare de 40 şi, în acelaşi timp, am desfăşurat misiuni de salvare în sprijinul populaţiei locale.

Realizator: Aceste subunităţi ale armatei sunt însoţite şi de subofiţeri sanitari sau chiar de medici militari.

Nicolae Ciucă: Mai mult decât atât, avem echipaje ale spitalelor militare de urgenţă din Galaţi şi Focşani, facem tot ceea ce depinde de noi să ajungem cât mai repede să deschidem căile de acces. Este vorba de asigurarea transporturilor cu alimente de primă necesitate, cu apă şi, de asemenea, serviciile medicale de care este nevoie. Chiar pot să vă relatez o chestiune care nouă ne-a plăcut foarte tare: a fost o intervenţie cu o doamnă însărcinată care urma să nască. Tânăra respectivă, din păcate, a născut acasă, dar militarii au reuşit să ajungă, să o transporte la salvare, să o transporte până la spital şi când au ieşit din schimb au luat un buchet de flori şi s-au dus să o vadă pe tânăra mămică şi pe fiul ei la spital.

Realizator: Reamintesc: generalul Nicolae Ciucă a fost desemnat să coordoneze operaţiunile armatei în zonele afectate de căderile masive de zăpadă din ultimele zile. Adaug la informaţiile furnizate de şeful Statului Major al Forţelor Terestre un comunicat pe care l-am primit cu puţin timp în urmă de la MAPN. Până în acest moment, 1970 de militari cu 203 mijloace tehnice au intervenit la solicitările autorităţilor locale şi continuă să acţioneze în zonele afectate de căderile masive de zăpadă. La această oră, sunt în derulare 22 de misiuni pentru deszăpezirea, deblocarea căilor de acces rutier, evacuarea şi salvarea persoanelor aflate în zone izolate sau cu afecţiuni medicale deosebite. În judeţul Ialomiţa, patru militari cu un autovehicul şenilat ai Regimentului 51 Artilerie Mixtă intervin în localitatea Miloşeşti pentru evacuarea unui copil cu probleme medicale. La finalizarea acestei misiuni, militarii se vor deplasa în localitatea Griviţa pentru preluarea şi transportarea unei alte persoane bolnave. Alţi 18 militari cu un autocamion din cadrul aceluiaşi regiment desfăşoară o misiune de deszăpezire a căilor de comunicaţii din localitatea Fundata, 15 militari cu un autocamion din cadrul Batalionului 113 Artilerie au intervenit în satul Hagieni în vederea deblocării căilor de acces, în judeţul Tulcea 50 de infanterişti marini ai Batalionului 307 au acţionat la solicitarea şefului ISU Tulcea pentru deszăpezirea accesului spre Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială şi Azilul de Bătrâni din localitatea Babadag. Colegii din regia de emisie, Costin Iorgulescu şi Ileana Băjenaru, îmi confirmă că avem legătura cu generalul Lucian Foca, comandantul Diviziei II Getica. Bună seara, domnule general! Aşteptăm această legătură. Bună seara, domnule general!

Lucian Foca: ... şi ascultătorilor dvs.

Realizator: Bună seara, domnule general. Da, bine, vă mulţumesc, vă aud acum, a fost o sincopă datorată legăturii telefonice. Mă bucur că sunteţi alături de noi. Ştiu că sunteţi în linia întâi acolo, vă luptaţi cu zăpezile. Avem legătura şi cu locotenent colonelul Crisitan Radu, şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, bună seara, domnule colonel.

Cristian Radu: Bună seara dvs. şi ascultătorilor dvs.

Realizator: Domnule general Lucian Foca, v-am surprins în linia întâi a luptei cu generalul iarnă. Sunteţi cu militarii într-o zonă afectată de căderile masive de zăpadă; vă rog să ne daţi mai multe informaţii despre această acţiune pe care o comandaţi în acest moment.

Lucian Foca: Confirm, domnule Dobriţoiu. Aşa cum se cunoaşte, aşa cum se ştie foarte bine, Armata României confirmă şi în aceste zile încrederea acordată de populaţia ţării dând dovadă de solidaritate şi profesionalism.

Realizator: Se pare că a căzut legătura telefonică. Am amintit că domnul general Foca este în linia întâi într-o zonă afectată de căderile masive de zăpadă, ajută, din ce am înţeles, nişte bătrâni să iasă din locuinţe. Ne îndreptăm spre locotenentul colonel Cristian Radu, şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU. Domnule colonel, care sunt cele mai noi informaţii despre situaţia provocată de căderile masive de zăpadă?

Cristian Radu: Da, cu privire la situaţia operativă existentă în momentul în care vorbim, vă pot spune că avem o veste bună că am ieşit de sub incidenţa codurilor institute de Administraţia Naţională de Meteorologie, că vremea se îmbunătăţeşte, este în îmbunătăţire, că ninsorile abundente care s-au înregistat zilele acestea vor scădea în intensitate, însă avem în continuare efecte ale situaţiilor de urgenţă produse zilele trecute, traduse prin 120 de unităţi administrativ-teritoriale care sunt încă afectate în principal ca urmare a blocării căilor de comunicaţie rutieră.

Realizator: Unde sunt situaţiile cele mai dificile în acest moment, în această seară, şi bineînţeles ce anticipaţi că se va întâmpla până dimineaţă?

Cristian Radu: Cele mai deosebite situaţii pe care le-am avut în judeţele Buzău, Brăila, Călăraşi şi Vrancea. De altfel...

Realizator: Vă rog să continuaţi.

Cristian Radu: Judeţele în care de altfel este încă institută starea de alertă; după cum ştiţi, prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu acordul primului-ministru, a fost institută această măsură care a permis angrenarea în acţiunile de intervenţie a tuturor autorităţilor statului şi o coordonare unitară a tuturor forţelor de intervenţie dislocate în teren.

Realizator: Da, domnule colonel, vă rog să ne spuneţi peste zi unde aţi acţionat cu intensitate şi cu efective mai mari?

Cristian Radu: Da. Am efectuat un număr de 102 misiuni de asistenţă medicală de urgenţă în care au fost angrenate 15 autospeciale cu capacitate mărită de trecere, şenilatele, 65 de ambulanţe SMURD şi 22 de aeronave aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne cu care cooperăm pentru îndeplinirea unor astfel de misiuni. În total, au fost salvate numai în cursul zilei de astăzi 116 persoane, încă sunt angrenate în intervenţie şi la ora la care vorbim, avem în curs de desfăşurare câteva misiuni deosebite. Vă pot aminti aici o misiune pentru deblocarea a 12 persoane rămase blocate în trafic în cinci autoturisme pe raza judeţului Constanţa, între localităţile Capidava şi Dunărea, pe DJ 223, unde se acţionează cu mijloace specializate ale administratorilor de drumuri pentru deblocarea acestor persoane. Mai avem în curs de desfăşurare, pe raza judeţului Buzău, localitatea Codurleanca, o şenilată acţionează pentru salvarea şi transportul până la ambulanţa SMURD a unui bărbat cu hipertensiune arterială, pe raza judeţului Brăila, în două localităţi, avem două intervenţii în curs desfăşurare; la fel, este angrenată o autospecială şenilată şi o ambulanţă SMURD pentru transportul unei femei cu dureri abdominale, respectiv în acelaşi judeţ, localitatea Jilău, se acţionează pentru salvarea unui copil de doi ani, cu o autospecială şenilată şi o ambulanţă SMURD. La acestea se adaugă acţiunile în care suntem angrenaţi pe raza judeţelor Buzău, Vrancea şi Călăraşi, pentru deblocarea căilor de acces. Vom continua acţiunile de intervenţie pe parcursul nopţii. Repet, vestea bună este că ninsorile nu mai sunt atât de însemnate cantitativ, iar viteza vântului nu mai are forţa pentru a disloca mari cantităţi de zăpadă care să ducă la blocarea căilor de comunicaţie rutieră.

Realizator: Am stabilit din nou legătura cu dl general Lucian Foca. Cum spuneam, domnia sa se află în linia întâi. Vă rog frumos dle general să-mi confirmaţi că sunteţi în legătură cu noi.

Lucian Foca: Da, confirm; s-a întrerupt. Noi tocmai suntem într-o acţiune de deszăpezire la est de localitatea Bobocu Sat, din comuna Cochirleanca, judeţul Buzău. Ne îndreptăm către o localitatea izolată, se numeşte Târlele, unde există /.../ şi 50 de persoane în vârstă, neajutorate, care au nevoie de acces la alimente, la asistenţă medicală şi, din ordinul dlui ministru Mircea Duşa, noi executăm această misiune. În misiune am utilizat peste 90 de militari, 17 mijloace tehnice. Mai avem încă trei kilometri până la această localitate; acţionăm la lumina farurilor; zăpada este pe alocuri de 3-4 chiar 5 metri şi încercăm să ajungem în această seară să putem să vedem care este situaţia în zonă şi mâine dimineaţă, împreună cu autorităţile locale, să încercăm să venim şi să acordăm tot sprijinul necesar.

Realizator: Aveţi o legătură stabilită cu cineva din acea localitate izolată prin mijloace de comunicare?

Lucian Foca: Legătura noastră se organizează prin grupa noastră de sprijin. Am ţinut legătura permanent cu şeful de post, cu primarul comunei şi cunoaştem toată situaţia din această zonă. Noi încercăm să deschidem calea de acces. Ulterior identificăm absolut toate problemele, cine sunt persoanele care au probleme medicale, ce nevoi materiale au cetăţenii din această localitate izolată şi în cursul dimineţii de mâine, la prima oră, un convoi militar va veni cu toate cele care sunt necesare acestor cetăţeni, cu salvarea, cu o echipă de paramedici, ca să ne asigurăm că toate lucrurile intră în normalitate.

Realizator: Sunteţi însoţit numai de luptători sau şi de medici militari? L

Lucian Foca: Suntem însoţiţi de două echipaje de salvare. Una a fost redislocată de la Focşani, una este din garnizoana Buzău. În momentul în care o să ajungem o să vedem dacă sunt cazuri urgente să putem să le rezolvăm operativ.

Realizator: Dle general, aţi fost foarte implicat în ultima perioadă în astfel de misiuni în sprijinul populaţiei civile. Dvs. sunteţi comandantul Diviziei II Getica. Practic din Bucovina şi până la Cobadin în sudul ţării sunt garnizoanele în subordinea dvs. Ce acţiune v-a solicitat mai mult?

Lucian Foca: Sigur, au fost multe misiuni. Vă spuneam că până în prezent am executat 98 de misiuni, la care au fost implicaţi 1.426 de militari, 100 de mijloace tehnice. Au fost misiuni, unele executate în noapte, în viscol, în condiţii extrem de grele. Doresc să vă exemplific. De exemplu, în data de 26 ianuarie, am avut o intervenţie extrem de dificilă pentru evacuarea unei persoane, la fel, dintr-un sat izolat, a unei femei de 27 de ani, gravidă în luna a noua, mai precis în comuna buzoiană Robeasca. Practic, luni dimineaţa, după mai bine de 20 de ore de luptă cu nămeţii, femeia care intrase în durerile facerii a fost salvată de către militarii din cadrul Diviziei 2 infanterie şi Brigada 10 de la Brăila, acţionând pe două direcţii. Dar doresc să vă spun că deşi intervenţia a fost extrem de dificilă, am avut o legătură permanentă cu şeful de post de acolo, agentul Panţuru, căruia doresc să-i mulţumesc pe această cale, care a cooperat cu noi, de asemenea cu şoferii de pe acele mijloace, cu detaşamentul nostru şi am avut, de asemenea, o legătură permanentă cu domnul ministru al apărării şi cu domnul viceprim-ministru Dragnea, care în permanenţă s-au interesat de soarta acestei femei, întrebându-mă permanent ce nevoi de ajutor mai avem, unde suntem, cât mai durează până când ajungem acolo şi abia la ora 3:30, când am putut să raportez că echipele de salvare au ajuns la pacientă, la această doamnă, atunci am putut să respirăm puţin uşuraţi, pentru că, /de/ altfel, a început lupta cu timpul, pentru a o transporta de urgenţă la Spitalul din Făurei, unde, de altfel, la ora cinci a şi născut un băieţel sănătos, ulterior fiind transferată la Spitalul din Brăila şi, sigur, noi, militarii, am vizitat-o şi acolo şi ne-am interesat de starea sănătăţii doamnei şi a copilului. Pot să vă raportez că în aceste zile de urgie şi la maternitatea din Buzău am adus cinci mămici scoase din satele izolate, la acţiuni participând, sigur, militarii şi ceilalţi militari de la ISU, de la jandarmi, astfel încât în echipă, într-o coordonare care s-a executat de la grupa de urgenţă din cadrul Diviziei, din cadrul prefecturii, de asemenea, ne-am conectat la autorităţile publice locale. De altfel, la Buzău, după cum cunoaşteţi, este domnul secretar Matache. Inclusiv misiunea din această seară vreau să vă spun că a fost planificată azi noapte, la miezul nopţii, şi în continuare noi vom coopera eficient, în aşa fel încât să intervenim prompt şi să salvăm vieţi omeneşti şi bunurile materiale.

Realizator: Domnule general, poveşti impresionante care ajung direct la sufletul românilor. Iată, sunt chiar oameni simpli, dar /abnegaţia/ lor a contat foarte mult, cum este cazul acestui agent de poliţie, oameni care mişcă lucrurile şi au un rol esenţial în astfel de momente pentru salvarea unor vieţi sau pentru ajutorarea semenilor care se află într-o perioadă dificilă, /din cauza/ acestor condiţii meteo. Domnule general Lucian Foca, vă mulţumesc pentru că v-aţi făcut timp să intraţi în legătură directă la "Euroatlantica" de acolo, dintre troiene, dintre zăpezi, alături cu militarii dumneavoastră. Nu vă mai reţin. Vă mulţumesc din suflet pentru ceea ce faceţi şi sunt sigur că sunt de acord cu toţi cei care ne ascultă în acest moment la Radio România Actualităţi. Mult succes şi să ne reauzim cu bine!

Lucian Foca: Vă mulţumim! ealizator: Încercăm acum, înainte de a ne întoarce, din nou, la locotenent colonelul Cristian Radu, şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, cu care vom încheia emisiunea, încercăm şi o comparaţie cu Europa. Ce măsuri pot fi luate, pentru a preveni şi anticipa soluţii pentru situaţii dificile generate de căderile masive de zăpadă. Colega mea, Cerasela Rădulescu, a realizat un interviu la Bruxelles cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Redactor: Condiţiile meteo nefavorabile produc în Europa, deseori, mari probleme cetăţenilor. Există însă metode de prevenire, deşi nu există o legislaţie europeană care să oblige la măsuri de prevenţie. Ce există însă sunt fondurile europene, ce pot fi accesate pentru infrastructură, pentru dotarea acesteia cu tehnologii moderne de prevenire - susţine şi eurodeputatul PDL, membru al popularilor europeni din Parlamentul European. Într-un interviu pentru Radio România, Marian Jean Marinescu, membru al Comisiei de transporturi a legislativului european, declara:

Marian Jean Marinescu: Cred că cea mai bună soluţie este cea care începuse să fie pusă la punct în 2012, la început, adică echipamente performante luate din bani europeni, pentru că se putea, se luase aprobare, date cuiva - nu? - CNADR, până la urmă, aceste echipamente, şi atunci să vedeţi că se schimbă lucrurile. Atunci chiar se poate face ceva, iar pentru autorităţile locale, după părerea mea, problemele create prin căderile de zăpadă în oraşe, în oraşele mari mai ales, au efecte atât de mari, încât merită să facă investiţii, chiar dacă e pentru o zăpadă sau poate niciuna, că aşa e la noi, câteodată, iarna, pentru echipamente de intrat pe aleile blocurilor, pentru că un astfel de fenomen creează atât de mari probleme cetăţenilor, probleme, la prima vedere, simple. Îi spui, "Dar ce? Pleci pe jos". Păi, staţi puţin, am copii, îi duc la grădiniţă, sunt bătrâni care trebuie să se ducă... Deci, problemele sunt mari. Trebuie luate echipamente, există la ora aceasta echipamente performante şi moderne cu care să dai zăpada şi de pe alei, nu să faci trei bulevarde şi să laşi restul oamenilor într-o situaţie foarte, foarte grea. Unele sunt fenomene care este evident că e greu de făcut faţă la ele, altele însă sunt fenomene pe care le ştim de multă vreme şi cred că se poate face faţă, prin nişte măsuri de prevenire şi altele chiar în timpul fenomenului. De exemplu, eu am văzut pe autostradă venind luni către Bucureşti exact locurile unde... se vedea clar unde a fost zăpada mai mare, pentru că marea majoritate a lungimii autostrăzii nu a fost nici un fel de problemă, după mine, după cantitatea de zăpadă, dar au fost locuri unde se vedea clar că acolo a fost zăpadă mare şi puteai vedea că existau nişte, să spunem, încercări de perdele naturale, da? Asta spune două lucruri: că se ştia că acolo sunt probleme şi că se ştia şi ce trebuie făcut, cel puţin în primă fază. Perdele naturale, care erau într-o stare, nu vreau să spun. Am citit acum că exact acum o lună guvernul a dat aceste perdele în grija autorităţilor locale. Eu, ce să spun? Decât ce am văzut în altă parte, nu? Am văzut perdele naturale sau locuri unde probabil este mai dificil, chiar maluri de pământ sau nişte baraje făcute din materiale din acestea noi şi cred că în felul acesta poţi preveni. Chestia asta cred că ar fi trebuit făcută din proiect. Hai să nu vorbim de A1, dar A2, nu? Proiectul trebuia, se ştie că acolo există probleme şi să prevadă astfel de... când a fost construită autostrada.

Realizator: Interviu realizat de Cerasela Rădulescu pentru "Euroatlantica" cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Ne îndreptăm, cum anunţam, la final de emisiune, către colonelul Cristian Radu, şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU. Domnule colonel, pentru că suntem, cum am amintit, la final de ediţie, ce le transmiteţi românilor, populaţiei aflate în zone cu cod portocaliu - iată, acum începe să se liniştească vremea - care pot să ne asculte la această oră?

Cristian Radu: Precizez că nu mai suntem sub incidenţa codului portocaliu, vremea începe să se îmbunătăţească. Ceea ce aş dori eu să transmit populaţiei, să îşi ia toate măsurile pentru că urmează o perioadă deosebit de rece, chiar şi pentru această perioadă a anului, cu temperaturi chiar sub -20 de grade Celsius. Ninsorile nu vor mai fi atât de însemnate cum au fost zilele anterioare, însă populaţia trebuie să fie în continuare pregătită, trebuie să-şi ia toate măsurile de a-şi asigura un minimum de alimente neperisabile în locuinţe şi să verifice, mai ales în ceea ce priveşte riscurile conexe care pot apărea, şi aici mă refer îndeosebi la incendii, care se datorează în această perioadă a anului mai ales coşurilor de fum necurăţate corespunzător. În rest, noi vom continua acţiunile de intervenţie până la restabilirea stării de normalitate, astfel încât bunul mers al comunităţilor să fie asigurat.

Realizator: Suntem la final de ediţie. Pentru ascultătorii care sunt alături de noi la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI la această oră o ştire de astăzi, o ştire proaspătă. Nu se întâmplă astfel de lucruri numai la noi; în SUA, peste 200 de elevi au fost blocaţi de viscol şi şi-au petrecut două nopţi în şcoli din Alabama. De asemenea, în Georgia, stat american, un viscol a făcut ravagii de-a lungul sudului SUA, provocând închiderea autostrăzilor, anularea zborurilor şi cel puţin 12 decese în accidente rutiere. "Euroatlantica" la final, ediţie dedicată situaţiilor speciale impuse de condiţiile meteo dificile din ultimele două zile. Invitaţii ediţiei: generalul de brigadă Lucian Foca, comandantul Diviziei II Getica de la Buzău şi şeful Centrului Operaţional Naţional IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica 11 Martie 2022, 10:09

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina

Euroatlantica: Ucraina - Jurnal de război; Radio România Actualități. Invitații emisiunii au fost colegii mei Ilie Pintea și...

Jurnal de război; Corespondenții speciali ai RRA în Ucraina
Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica 11 Februarie 2022, 21:28

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022

Securitatea Europei, între baletul diplomatic și zâmbetele autocrate

Euroatlantica - Ediția din 10 februarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica 21 Ianuarie 2022, 10:20

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022

"Euroatlantica" - "Est-Vest, dialog sau confruntare"

Euroatlantica - Ediția din 20 ianuarie 2022
Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica 07 Ianuarie 2022, 11:53

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022

Euroatlantica - Ediția din 6 ianuarie 2022
Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica 03 Ianuarie 2022, 13:09

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică

Euroatlantica - Ediția din 30 decembrie 2021.

Euroatlantica - Securitatea internațională 2021, deteriorată spre critică
Euroatlantica -  Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica 17 Decembrie 2021, 16:35

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021

Euroatlantica - Ediția din 16 decembrie 2021
Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
Euroatlantica 03 Decembrie 2021, 13:57

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"

Euroatlantica- Ediția din 2 decembrie 2021.

Euroatlantica - "Pericolul vine de la Răsărit!"
"Euroatlantica" - Securitatea naţională
Euroatlantica 26 Noiembrie 2021, 07:09

"Euroatlantica" - Securitatea naţională

Euroatlantica- Ediția din 25 noiembrie 2021.

"Euroatlantica" - Securitatea naţională