Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 14 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

18 Octombrie 2019
Vizualizari: 421
Comentează add

Liderii ţărilor membre ale UE nu au căzut de acord asupra începerii negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Integrarea în UE: Albania și Macedonia de Nord mai au de așteptat

amalia-bojescu

Foto arhivă

Şefii de stat sau de guvern nu au reuşit să se pună de acord astăzi în cadrul Consiliului European pentru a deschide negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat dezamăgit de această decizie pe care a calificat-o drept "o mare greşeală istorică". Iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a transmis celor două ţări că sunt pregătite de aderare şi nu sunt vinovate de această amânare. 

Liderii instituțiilor europene au criticat blocarea de către unele state membre a începerii negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord. "O mare greșeală istorică" - a calificat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, această decizie, în timp ce președintele Consiliului European, Donald Tusk, spunea că dacă Uniunea Europeană vrea să fie respectată, atunci trebuie, la rândul său, să-și onoreze angajamentele.

Donald Tusk: Vreau să fiu foarte clar: Macedonia de Nord și Albania nu trebuie învinovățite, pentru că raportul Comisiei arată că cele două țări au făcut ceea ce li s-a cerut. Ele sunt pregătite pentru a începe negocierile; din păcate, anumite state, nu. Personal, cred că a fost o greșeală.

Franța este una din țările care s-au opus extinderii Uniunii Europene, pe motiv că reformarea blocului comunitar este prioritară.

Olanda a cerut deschiderea separată a negocierilor, începând cu Macedonia de Nord, însă Germania și Italia s-au opus.

Discuțiile vor fi reluate înaintea summitului pentru Balcanii de Vest de la Zagreb, din luna mai, anul viitor.


Etichete natoaderare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live