Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

26 Martie 2019
Vizualizari: 323
Comentează add

Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară.

Întânire Petre Daea cu Vytenis Andriukaitis

radu-dobritoiu

Situaţia pestei porcine africane (PPA) în România şi cea a neonicotinoidelor au fost temele principale abordate marţi în cadrul întâlnirii ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, informează ministerul de resort.

Petre Daea a anunţat în cadrul întâlnirii că intenţionează să înfiinţeze în România un Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane în România, detaliile legate de această iniţiativă urmând să fie discutate la reuniunea privind PPA care va avea loc în luna iunie, la Bucureşti.

Conform MADR, ministrul român al Agriculturii i-a mulţumit comisarului Andriukaitis pentru sprijinul acordat României în ultimii doi ani de când pesta porcină africană a apărut în ţara noastră, punând accent pe ajutorul tehnic, dar mai ales pe suportul financiar oferit de Comisia Europeană.

'Ministrul Agriculturii a realizat un raport succint al activităţii derulate de autorităţile române cu privire la evoluţia epidemiei de pesta porcină africană în România: de la apariţia în 31 iulie 2017 a primului focar confirmat într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu-Mare, cu punctul culminant al epidemiei atins în anul 2018 şi până la momentul prezent, când se remarcă tendinţa de scădere a PPA în ţara noastră. Petre Daea a subliniat că, încă de la apariţa primului focar, au fost imediat puse în aplicare măsurile cuprinse în Planul de Contingenţă, realizându-se un cuplaj instituţional al tuturor celor implicaţi în combaterea PPA. De asemenea, i-a fost prezentată Comisarului Andriukaitis şi situaţia închiderii celor 355 de focare', precizează MADR.

Totodată, ministrul Daea a anunţat acţiunile întreprinse pentru îmbunătăţirea măsurilor de biosecuritate, în contextul evoluţiei PPA, prin PNDR 2014-2020, făcând referire la Măsura 5.1, prin care se acordă sprijin pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile şi ale evenimentelor catastrofale probabile, precum şi la Măsura 7.4, prin care se pot finanţa investiţiile în crearea, îmbunătăţirea sau extinderea serviciilor locale de bază destinate populaţiei rurale, inclusiv a celor de agrement şi culturale, şi a infrastructurii aferente, ce vor fi lansate la data de 1 aprilie 2019.

Nu în ultimul rând, şeful MADR i-a prezentat comisarului european iniţiativa de organizare a unui Centru de cercetare pentru combaterea si eradicarea pestei porcine africane în România, iar acesta l-a sfătuit ca la reuniunea din luna iunie 2019, ce va avea ca tema PPA şi se va desfăşura la Bucureşti în contextul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, să fie prezentat un plan detaliat cu termene şi paşi concreţi de execuţie.

În ceea ce priveşte neonicotinoidele, Daea a explicat că în România, deocamdată, nu există nici o alternativă viabilă pentru tratamentul cu produse de protecţie a plantelor din grupa neonicotinoidelor a seminţelor de porumb şi floarea soarelui, care să împiedice pierderile de producţie cauzate de atacul organismelor dăunătoare, aceştia afectând o suprafaţă de aproximativ două milioane de hectare, informează Agerpres.

Totodată, ministrul a precizat că rezultatele analizelor pentru determinarea nivelului de reziduuri de imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam (neonicotinoide), demonstrează faptul că nivelul de reziduuri a fost sub limita cuantificabilă, ceea ce presupune că acestea nu afectează siguranţa alimentară şi a mediului.

La rândul său, comisarul european Vytenis Andriukaitis a susţinut că înţelege eforturile făcute de România la nivelul cooperării interinstituţionale, punând însă accent pe importanţa respectării măsurilor de biosecuritate de către toate statele membre. De asemenea, comisarul s-a referit la obligativitatea eliminării neonicotinoidelor.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, se află în vizită oficială la Bucureşti în 26 - 27 martie 2019.
 


Etichete Petre DaeaPolitici securitate alimentaraVytenis Andriukaitis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live