Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

11 Ianuarie 2016
Vizualizari: 818
Comentează add

Despre lupta împotrvia terorismului se va vorbi astăzi la sediul Europolului, unde este programată o întâlnire la nivel înalt la iniţiativa Olandei.

Întâlnire la nivel înalt la Europol cu tema luptei împotriva terorismului

claudia-marcu

Foto: europol.europa.eu.

Preocupările legate de combaterea activităţilor teroriste sunt şi la acest început de an în prim-planul factorilor de decizie din ţările Europei.

Potrivit ultimelor studii date publicităţii la finele anului trecut, numărul luptătorilor fundamentalişti s-a dublat în 2015, în ciuda bombardamentelor intense ale forţelor aliate occidentale şi ruseşti.

Estimările arată că ISIS se bazează acum pe 31 mii de luptători, iar 5 mii dintre aceştia provin din ţări europene.

Despre lupta împotrvia terorismului se va vorbi astăzi la sediul Europolului, unde este programată o întâlnire la nivel înalt.

Iniţiativa îi aparţine Olandei, în calitate de copreşedinte al forumului global antiterorism şi are loc în contextul preşedinţiei olanedeze a Uniunii Europene.

Ministrul olandez de externe, care va prezida evenimentul de la Europol, consideră că este foarte important ca organizaţiile internaţionale care lupă împotriva terorismului să se coordoneze, să împartă eficient şi rapid informaţiile pe care le deţin pentru a preveni atacurile teroriste.

Ministrul olandez consideră că în această luptă prevenirea şi deradicalizarea sunt două elemente esenţiale.

"Stop and secure!" - Stopează şi protejează! - sunt alte două teme importante atunci când vorbim de aşa-numiţii luptători străini care se alătură grupărilor teroriste.

Conform datelor Europol, între 3 şi 5 mii de tineri din ţările europene s-au alăturat grupării teroriste Stat Islamic în Siria şi Irak.

Altfel spus, tinerii care vor să plece trebuie opriţi, iar, pe de altă parte, populaţia trebuie protejată de violenţa terorismului, o situaţie extrem de complexă, pe care nu ne permitem să o neglijăm, terorismul are astăzi filiale în toate ţările noastre, este ca un virus care se adaptează constant - spune ministrul Bert Koenders.

La conferinţă vor participa membri ai Forumului Global Antiterorism şi ai Coaliţiei Internaţionale Împotriva Grupării Teroriste Stat Islamic.

Vor fi prezenţi şi miniştrii celor mai afectate ţări de fenomenul terorismului, cum sunt Nigeria, Beglia, Franţa; li se alătură reprezentanţi ai Europol, Interpol, ai Naţiunilor Unite şi ai Uniunii Europene. 


Etichete Europolcombaterea terorismuluiOlandaISISprevenirea atacurilor jihadisteInterpolONUUE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live