Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

19 August 2018
Vizualizari: 393
Comentează add

Principalele teme ale convorbirilor dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin.

Întâlnire cu rezultat incert între Putin și Merkel

catalin-gombos

  Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și cancelarul german Angela Merkel. Foto arhivă Reuters.

Principalele teme ale convorbirilor dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  (19 august, ora 7:12) - "Radiojurnal" 
Realizator:

Conflictele din Ucraina şi Siria, acordul nuclear cu Iranul şi proiectul conductei de gaz Nord Stream 2 au fost principalele teme ale convorbirilor dintre cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Vladimir Putin.

Întâlnirea, care a avut loc în apropiere de Berlin, s-a încheiat fără ca cei doi să fi făcut vreun progres semnificativ. 

Întâlnirea - a doua dintre cei doi anul acesta, după cea din mai de la Sochi - a avut loc în contextul în care relaţiile ruso-germane continuă să fie afectate de tensiunile generate de intervenţia Rusiei în Ucraina, în urmă cu patru ani.

Disputele dintre Moscova şi Occident au fost marcate de atunci de noi crize: amestecul rusesc în procesele electorale din mai multe ţări sau cazul Skripal, spionul otrăvit cu un agent neuro-toxic în Marea Britanie, fiind doar două dintre exemple.

Un al treilea ar fi propaganda anti-imigranţi sprijinită de canale apropiate Kremlinului, în condiţiile în care Angela Merkel a fost principala exponentă a politicii uşilor deschise.

De altfel, "The Atlantic" observă că nu poate fi întâmplător faptul că Putin a ales ca, înainte de întâlnirea cu Merkel, să participe la nunta şefei diplomaţiei austriece, o reprezentantă a curentului european anti-migraţionist de dreapta.

Dincolo de tensiuni, însă, Germania şi Rusia au şi interese comune, între care conducta Nord Stream 2, puternic criticată de preşedintele american Donald Trump, dar şi de Kiev, care se teme că aceasta îi va permite Rusiei să ocolească Ucraina, ţară de tranzit pentru o mare parte din gazul exportat în Europa.

De altfel, înaintea întâlnirii Merkel a spus că se aşteaptă ca Ucraina să joace în continuare un rol ca ţară de tranzit.

Dincolo de Nord Stream, Rusia şi Germania sunt ambele interesate de menţirea acordului nuclear cu Iranul, care a fost denunţat anul acesta de Washington.


Etichete convorbiricancelarul germanAngela Merkelpreşedintele rusVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live