Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Laurenţiu Văduva

28 Iunie 2016
Vizualizari: 387
Comentează add

Întâlnire cu experţi financiari la Bruxelles, în organizarea Centrului comun de cercetări al Comisiei Europene.

Întâlnire cu experţi financiari la Bruxelles, în organizarea CE Întâlnire cu experţi financiari la Bruxelles, în organizarea CE - Conține audio

laurentiu-vaduva

UE implică oameni de ştiinţă în lupta împotriva fraudelor financiare online. O întâlnire cu astfel de experţi va avea loc marţi la Bruxelles, în organizarea Centrului comun de cercetări al Comisiei Europene, Directoratului General pentru Migraţie şi Afaceri Interne şi Europol. 

Consiliul european doreşte să revizuiască decizia cadru din anul 2001 privind combaterea fraudei şi falsificării mijloacelor de plată atele decât numerarul.

Se urmăreşte ca noul document să permită investigarea şi condamnarea mai eficientă a acestor tipuri de activităţi criminale care în ultimii ani s-au intensificat.

AUDIO: Agenda europeana. EuranetPlus.

Reuniunea de marţi urmăreşte să ofere responsabililor europeni un suport ştiinţific de specialitate care să se regăsească în viitorul text al directivei revizuite.

Vor avea cuvântul experţii /Joint Research Center/, centrul comun de cercetări al Comisiei, cei ai poliţiei europene, Europol, dar şi părţi interesate din mediul de afaceri şi academic, alături de reprezentanţi din diverse industrii.

Potrivit ultimului Eurobarometru pe tema securităţii cibernetice publicat anul trecut, 42% dintre cetăţenii europeni se tem pentru securitatea tranzacţiilor lor financiare pe internet, 12% evită operaţiunile bancare online, iar 8% spun că u fost deja victime ale unor fraude bancare sau cu cardul de credit. 7% au spus că s-au confruntat chiar cu furtul de identitate, furtul datelor personale.

Potrivit estimărilor Comisiei, pierderile pentru economia Europei ar fi între 500 şi 1000 de miliarde de euro.

Fraudele asupra mijloacelor de plată altele decât numerarul afectează încrederea publicului în servicii online şi slăbesc piaţa unic digitală.

Fraudatorii îşi însuşesc rapid noile tehnologii şi se folosesc de anumite slăbiciuni legislative pentru a crea adevărate reţele criminale internaţionale. Reamintim că acest tip de fraude şi falsificări poate lua diverse forme.

Enumerăm câteva, folosind termenii din limba engleză: skimming-ul - în care criminalii copiază informaţiile de pe cardul de credit sau de debit cu ajutorul unui aparat special ataşat de bancomat, phishingul, în care un utilizator primeşte un email aparent din partea băncii; acest mail conţine o trimitere către un site internet infectat cu viruşi care îi cer utiilzatorului să divulge datele sale personale, inclusiv cele bancare; cu ajutorul informaţiilor furate criminalii creează adesea carduri false, pe care le folosesc pentru a face cumpărături sau a extrage bani în numele păgubitului.


Etichete euranetplusuniunea europeanacomisia europeanaeuropolbruxellesfraudaeurobarometru

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live