Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE MILIOANE DE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Daniela Coman

10 Octombrie 2021
Vizualizari: 211
Comentează add

Institutul Cultural Român din Paris şi-a redeschis stagiunea culturală cu public, după un an şi jumătate.

Institutul Cultural Român din Paris şi-a redeschis stagiunea cu public

daniela-coman

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 octombrie, ora 22:15) - "Românii de pretutindeni" - Realizator: Amalia Bojescu

Institutul Cultural Român din Paris şi-a redeschis stagiunea culturală cu public, după un an şi jumătate, în care toate schimburile culturale şi artistice s-au desfăşurat pe internet din cauza restricţiilor sanitare.

Ansamblul vocal "Crescendo", creat şi condus de dirijorul de origine română Christian Ciucă, le-a oferit celor prezenţi în Sala Bizantină a Ambasadei României de la Paris, o seară de neuitat, despre care ne vorbeşte corespondenta noastră Daniela Coman.

Reporter: Tema concertului a fost pictorul francez Henri Matisse, care a ajuns să cunoască şi să iubească România datorită prietenului său pictorul român Theodor Pallady.

Printre pânzele lui Matisse se află celebra 'Ie românească', "La Blouse Roumaine", inspirată din colecţia de ii, oferită de prietenul său român

Tabloul poate fi admirat la Muzeul de Artă Modernă Centrul Pompidou, din Paris, şi nu este singurul pentru care Matisse a împrumutat elemente din portul popular românesc.

Christian Ciucă, dirijorul Corului "Crescendo", pe care l-a creat acum 15 ani în Franţa din artişti amatori şi cu care va veni anul viitor în România, nu şi-a putut ascunde bucuria reîntâlnirii cu publicul.

Christian Ciucă: Este foarte emoţionant. Pentru noi, ca muzicieni, bucuria aceasta de a împărtăşi cu publicul nostru este ceva excepţional! Repertoriul a plecat de la Matisse, pentru că voiam să avem un fir care să ne conducă de la muzica clasică pe care o asculta cu mare plăcere Fauré, Claude Debussy, apoi ceilalţi care au creat jazz-ul. El picta de fapt pe muzică. A început cu muzică clasică şi a terminat cu marele standarde ale jazz-ului. Pe mine m-a inspirat foarte mult asta, că sunt un adept al tuturor muzicilor.

Peste 160 de persoane, membri ai comunităţii româneşti din Paris şi invitaţi francezi, care au prezentat la intrare permisul sanitar, au ascultat, au participat şi au aplaudat puternic pe cei 40 de corişti şi pe instrumentiştii care i-au acompaniat în Sala Bizantină a Ambasadei României din Paris.

"A fost o seară minunată, unde am avut plăcerea de a asculta muzică frumoasă şi ne-a împlinit cu multă, multă energie. Ne bucurăm".

"Gabriel Fauré, Claude Debussy şi /.../ totul în Sala Bizantină a Ambasadei Române de la Paris, un cocktail formidabil pentru un început de stagiune pe care mi-l doresc bogat, fructuos şi la fel de inspirat".

"A fost o seară dinamică. Acest amestec de clastic şi jazz ne-a cucerit. Am petrecut o seară foarte frumoasă", au spus cei prezenți.

Directoarea Institutului Cultural Român din Paris, Doina Marian, mulţumiţă de succesul serii şi de revenirea tuturor, artişti şi public, la evenimente culturale reale.

Doina Marian: Bucurie, mare bucurie. Ultimul eveniment pe care l-am organizat în Sala Bizantină a fost pe 6 martie 2020. Am crescut în mediul online. Am ajuns până la 43 de mii de abonaţi ai paginii noastre de Facebook, ceea ce ne situează pe primul loc între toate cele 50 de institute culturale străine de la Paris, dar contactul cu publicul rămâne esenţial.

Directoarea ICR Paris m-a asigurat că agendea viitoare de evenimente cu public este plină. Festivalul George Enescu se mută la Paris în prima parte a lui octombrie, cu concursul de canto. Urmează expoziţii de artă plastică, concerte, întâlniri cu personalităţi culturale române şi franceze.

În prezent situaţia sanitară din Franţa este încurajatoare, datorită vaccinării masive a populaţiei. Toţi sperăm să rămână aşa, pentru a ne bucuraţi de această toamnă culturală bogată.


Etichete ICR ParisstagiuneculturăCrescendoChristian Ciucă,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live