Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Vineri, 13 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

14 Iunie 2012
Vizualizari: 2707
Comentează add

Directorul Institutului Cultural Român susţine că prin trecerea ICR sub conducerea parlamentului s-au creat condiţiile pentru ca acesta să devină "necompetitiv, parohial, provincial".

Institutul Cultural Român "are soarta pecetluită" Institutul Cultural Român "are soarta pecetluită" - Conține audio

paul-poterasi

Directorul Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici. Foto: Agerpres.

Trecerea Institutului Cultural Român (ICR) din subordinea preşedinţiei în cea a Senatului, printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului, generează o serie de comentarii nefavorabile din partea reprezentanţilor ICR, dar şi a societăţii civile.

Executivul a argumentat că vrea să asigure transparenţa modului în care sunt cheltuite fondurile alocate institutului.

Criticii acestei decizii acuză însă "un derapaj de la democraţie" şi "o acţiune împotriva statului de drept".

Directorul Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a criticat ordonanţa guvernului şi a declarat că se teme că "soarta ICR este pecetluită".

"Nimeni nu a făcut vreo ingerinţă în ceea ce priveşte numirea de personal, dar şi în ceea ce priveşte programele derulate sau formulele culturale promovate.

Institutul Cultural Român
  • 19 filiale în întreaga lume
  • Consiliul de conducere al ICR este alcătuit din 21 de membri
  • În 2012 bugetul alocat este de 44 de milioane de lei, similar celui din 2011
  • Un milion de lei reprezintă venituri proprii
  • 81,5 la sută din buget este cheltuit pe activităţi culturale
  • Înfiinţat în anul 2003 prin reorganizarea Fundaţiei Culturale Române şi a Editurii Fundaţiei Culturale Române
"Sub actuala conducere, din 2005, institutul a dovedit că poate funcţiona ca o instituţie autonomă, fertilă, creativă şi cu succese în străinătate, având capacitatea să crească, cum a făcut-o, într-o manieră autonomă şi obiectivă, şi neutră", a declarat directorul Institutului Cultural Român.

Horia Roman Patapievici a mai afirmat că prin ordonanţa guvernului, ICR ar intra "în logica jocului politic".

"Noi (conducerea actuală a ICR) oricum plecam în ianuarie 2013, când ni se încheia cel de-al doilea mandat.

"Dar temerea noastră este că institutului i s-au creat condiţiile pentru a redeveni ceea ce instituţiile româneşti au fost în mod tradiţional: necompetitiv, parohial, provincial, incapabil să iasă din logica disputei sterile".

Directorul Institutului Cultural Român a respins ca fiind "o neruşinare" acuzaţia că institutul "ar fi făcut propagandă preşedintelui Traian Băsescu". 

Reacţia sa vine pe fondul unor critici din partea unor politicieni care l-au acuzat că este unul dintre "intelectualii lui Băsescu".

Până în 2010, Horia Roman Patapievici a fost editorialist la Evenimentul Zilei. În unele articole, el a adus argumente în favoarea politicilor administraţiei de atunci.

Ascultaţi aici o dezbatere legată de trecerea ICR în subordinea Senatului.

Structura actuală a conducerii ICR 

Horia Roman Patapievici a mai spus că peste două milioane de persoane au fost implicate anul trecut în diverse proiecte ale institutului.

Potrivit lui, 20% din bugetul anual de aproximativ 10 milioane de euro e alocat administraţiei, restul fiind investit în programe culturale.

Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român este alcătuit, potrivit siteului instituţiei, din preşedinte, un membru desemnat de preşedintele României - în prezent fostul ministru al educaţiei Daniel Funeriu, altul de premier - în prezent Gabriel Liiceanu, precum şi trei secretari de stat şi un reprezentant al Academiei Române.

Alături de aceştia mai fac parte din conducerea ICR şapte reprezentanţi ai asociaţiilor şi uniunilor de creaţie şi alte şapte persoane propuse de preşedintele ICR între care Valeriu Stoica, Sorin Ioniţă, Daniela Zeca Buzura, Paul Cornea, Dan Dediu.

Mai mulţi intelectuali şi analişti politici şi-au exprimat în presă dezacordul

Mai mulţi intelectuali şi analişti politici şi-au exprimat în presă dezacordul faţă de trecerea Institutului Cultural Român în subordinea parlamentului.

Într-un comentariu postat pe site-ul Vox Publica, directorul Centrului Român pentru Politici Europene, Cristian Ghinea, observă că guvernul Ponta este extrem de grăbit să facă schimbări, chiar şi în instituţii care au mecanisme de numire şi demitere independente şi, mai mult decât atât, fără o analiză a performanţei celor înlocuiţi în funcţie.

O altă reacţie a venit de la scriitorul Vasile Ernu, coordonator al platformei online Critic Atac.

Deşi a avut de multe ori aprecieri negative la adresa lui Horia Roman Patapievici din cauza susţinerii arătate de acesta preşedintelui Traian Băsescu, Vasile Ernu avertizează că decizia de subordonare a ICR parlamentului încalcă un principiu sănătos de funcţionare.

"Este un institut care funcţionează foarte bine, are o viziune, are programe foarte performante.

"Se face o nedreptate. Dar, în primul rând, trebuie să înţelegem. Nu e vorba de persoană, vorbim de instituţii şi de principii, dincolo de persoana domnului Patapievici", a declarat Vasile Ernu.

Horia Roman Patapievici a susţinut joi o conferinţă de presă la sediul ICR cu privire la ordonanţa de urgenţă a guvernului care prevede trecerea instituţiei care o conduce de sub autoritatea preşedinţiei sub autoritatea parlamentului.

Alături de Horia Roman Patapievici s-a aflat vicepreşedinta ICR Tania Radu. Mircea Mihăieş, celălalt vicepreşedinte, nu a fost prezent.

La conferinţă au fost prezenţi artişti şi oameni de cultură care au colaborat cu ICR de-a lungul timpului, printre care s-au numărat Cristi Puiu, Andrei Şerban, Alexandru şi Ada Solomon, Grigore Leşe, Dan Dediu, Mihai Mihalcea, Ada Milea, Voicu Rădescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Modreanu, Doina Jelea şi alţii.

Audio:
Emisiunea "Actualitatea în dezbatere" realizată de Dragoş Ghiţulete ce a avut ca temă soarta Institutului Cultural Român şi în care au fost invitaţi preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, scriitorul Cristian Teodorescu şi poetul Florin Iaru. Emisiunea a fost difuzată în data de 15.06.2012.


Etichete ICRInstitutul Cultural RomânHoria Roman PatapieviciTraian BăsescuGabriel LiiceanuDaniel FuneriuValeriu StoicaSorin IoniţăDaniela Zeca BuzuraPaul CorneaDan DediuCristian GhineaVasile ErnuTania RaduMircea MihăieşCristi PuiuAndrei ŞerbanAlexandru SolomonAda SolomonGrigore LeşeDan DediuMihai MihalceaAda MileaVoicu RădescuIrina Margareta NistorCristina ModreanuDoina Jelea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live