Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Luni, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Grecu

28 Martie 2014
Vizualizari: 1458
Comentează add

Experţii OMS exclud un sabotaj în cazul alterării dozelor de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino şi spun că eşecul ţine mai degrabă de un management defectuos.

Institutul Cantacuzino "poate fabrica vaccin antigripal"

cristina-grecu

Raportul privind managementul de la Cantacuzino prezentat joi în şedinţa CSAT va fi trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării consideră că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea şi prevenirea deficienţelor constatate în activitatea Institutului Cantacuzino, unde întreaga producţie de vaccin antigripal de anul trecut a fost compromisă.

Experţii OMS, care tocmai au încheiat o anchetă, exclud un sabotaj şi spun că acest eşec ţine mai degrabă de un management defectuos.

Nu s-a făcut o curăţenie temeinică şi nu s-au respectat procedurile de producţie, dar normele de bună practică erau corespunzătoare - arată în raportul preliminar Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Management defectuos

Experţii acesteia au dat vina pe management.

De altfel, directoarea Institutului Cantacuzino a fost deja demisă, iar ministrul sănătăţii ameninţă şi cu alte sancţiuni.

"Sunt 400.000 de doze care nu au putut fi folosite. Din păcate, produc un prejudiciu, iar, din punctul meu de vedere, cred că toţi cei care au fost vinovaţi de aceste lucruri trebuie să răspundă", a declarat ministrul sănătăţii. 

Institutul Cantacuzino are o linie de producţie bună şi poate fabrica vaccin antigripal din toamnă, cu condiţia să fie rezolvate câteva probleme, a stabilit Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Institutul, care se numără printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.

În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.


Etichete vaccinproducţiegripăOMSanchetămanagement

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live