Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

11 Aprilie 2019
Vizualizari: 375
Comentează add

Operatorii din energie atrag atenţia din nou că instabilitatea legislativă din România pune în pericol proiectele de reducere a costurilor pentru consumatorii casnici.

Instabilitatea legislativă "afectează domeniul energetic"

bogdan-isopescu

Foto: Arhivă.

Operatorii din energie atrag atenţia din nou că instabilitatea legislativă din România pune în pericol proiectele de reducere a costurilor pentru consumatorii casnici.

Unul dintre acestea este programul de instalare al contoarelor inteligente care ar fi trebuit să fie finalizat de anul trecut pentru a permite saltul către reţelele inteligente, cele care flexibilizează curba de consum şi oferă, prin urmare, costuri mai bune.

Reporterul RRA Bogdan Isopescu a urmărit subiectul: 

Decalajul dintre ţările europene şi noi era recunoscut, astăzi, nu dor de operatori, ci şi de reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Energie.

Marian Mânicuţă, director în cadrul ANR declara că ţara noastră înregistrează întărzieri din cauza modificărilor legislative succesive şi a analizelor prea îndelungate a acestui proiect naţional.

La aceaşi dezbatere, Iulian Iancu, preşedinte al Comitetului Român al Energiei şi lider al Comisiei parlamentare de industrii, declarart că în aceste momente tehnologia permite instalarea contoarelor, însă România trebuie să fie atentă şi la ce se întămplă pe piaţa europeană acolo unde s-a constatat că eficienţa acestui efort financiar este mult mai mic decat cel preconizat anterior.

Spre exemplu, afirmă el, de la o promisiune de eficientizare a consumului cu 10 procente, ţările nordice au constatat că eficienăţ reală este de doar1,5 procente. Un alt semn de întrebare este de ce din cele peste 200 de programe de interes comunitar, doar două au primit finanţare.

Iulian Iancu spune că instalarea contoarelor inteligente rămâne o prioritate însă trebuie operate anumite ajustări şi clarificări. 

Iulian Iancu: Avem o problemă, iată, de stanmdardizare, de recunoaştere a unor costuri, de încărcare a unor costuri. De aici reacţia Asociaţiei consumatorilor la nivel european care au spus: de acord cu programul Smart Grades-Smart Metering. Suntem într-u totul de acord, dar nu ne transferaţi nouă acest cost.  eporter: Indiferent de procentul eficientizării, industria energetică de la nivel mondial are nevoie pentru a îndeplini standardele de decarbonizare de acest gen de modernizare a reţelelor, reţele care să trimită sau să preia de la consumator exact cantitatea necesară de energie, energie care ar trebui să fie în mare parte energie din surse regenerabile".


Etichete Instabilitatea legislativădomeniul energeticoperatori de energieIulian Iancupreşedinte al Comitetului Român al EnergieiMarian Mânicuţădirector în cadrul ANRcontoare inteligente

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live