Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Inovarea, parte esenţială a Strategiei Europa 2020

CE a elaborat, pentru perioada 2014-2020, o strategie mai unitară de dezvoltare regională care prevede înlocuirea investiţiilor haotice în infrastructură cu sprijinirea IMM-urilor.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 09 Noiembrie 2013, 16:17

Statele membre trebuie să facă mai multe eforturi pentru a-şi valorifica potenţialul inovator în vederea creşterii economice – spune, din nou, comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.

Apelul de la Bruxelles vine în contextul în care abordarea Comisiei în domeniu pentru următorii ani s-a schimbat.

Comisia a elaborat, pentru perioada 2014-2020, o strategie mult mai unitară de dezvoltare regională, care prevede, printre altele, înlocuirea investiţiilor haotice în infrastructură cu sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, capabile, consideră experţii de la Bruxelles, să contribuie la reducerea şomajului record în Uniune.

Audio: Inovarea, parte esenţială a Strategiei Europa 2020.

Fiecare regiune are însă specificul ei – iar autorităţile locale şi regionale ar trebui, în această situaţie, să-şi identifice şi mobilizeze potenţialul inovator.

Conferinţa de vineri, intitulată sugestiv „Regiunile ca noi motoare de creștere prin specializare inteligentă”, a scos în evidenţă faptul că regiunile europene trebuie să-şi intensifice eforturile în domeniu.

"Este nevoie de identificarea, dezvoltarea și exploatarea atuurilor regionale, pentru a se putea realiza investiții mai inteligente și mai bine orientate, cu valoare adăugată mai mare și cu impact mai puternic. Acest lucru ne va permite să realizăm mai mult cu mai puține resurse și să activăm potențialul inovator al fiecărei regiuni din Europa", a spus comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn.

De altfel, inovarea este o parte esenţială a Strategiei Europa 2020.

Comisia Europeană invită statele membre să elaboreze strategiile de specializare inteligentă împreună cu sectorul privat, cercetători și comunitatea de inovare.

Dezbaterea de vineri, organizată de Direcția Generală Politică Regională și Urbană a Comisiei și de regiunea Flandra, la care a participat Johannes Hahn, este foarte importantă, deoarece a avut loc pe finalul discuţiilor privind politica de coeziune.

În următorul exerciţiu bugetar ar urma ca banii cheltuiţi pentru IMM-uri să se dubleze, cel puţin până la 140 de miliarde de euro.

70% din fonduri ar urma să meargă către 25% dintre regiunile Uniunii, adică spre cele mai sărace.