Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: NOAPTE BUNĂ, COPII! Marţi, 25 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

12 Martie 2018
Vizualizari: 684
Comentează add

Miniştrii apărării din statele membre ale "Iniţiativei Bucharest 9" se vor reuni săptămâna aceasta la Palatul Parlamentului.

"Iniţiativa Bucharest 9" la Palatul Parlamentului

florin-lepadatu

 

Miniştrii apărării din statele membre ale "Iniţiativei Bucharest 9" se vor reuni săptămâna aceasta la Palatul Parlamentului.

La reuniune vor participa miniştrii apărării din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia, dar şi oficiali ai NATO şi ai Departamentului American al Apărării.

Reporter, Radu Dobriţoiu: "Pe baza experienţei şi a expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, miniştrii apărării din cadrul "Iniţiativei B 9" se vor întâlni la Bucureşti, după două reuniuni la nivel de şefi de stat şi de guvern şi alte două întruniri la nivel de miniştri de externe.

Polonia şi România reprezintă motorul acestei iniţiative, din care mai fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria.

Anul trecut, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a lansat invitaţia omologului său polonez, Antoni Macierewicz, de a organiza la Bucureşti o reuniune de tipul B 9 în formatul miniştrilor apărării, în vederea coordonării pe problematicile comune statelor de pe flancul estic aliat.

La reuniunea care începe marţi la Palatul Parlamentului vor participa şi oficiali ai NATO, precum şi reprezentanţi ai Departamentului American al Apărării.

Potrivit unui comunicat primit de la Ministerul Apărării Naţionale, reuniunea se va desfăşura în perioada 12-14 martie.

Dezbaterile reprezintă o oportunitate pentru armonizarea poziţiilor naţionale ale statelor membre ale formatului B 9 pe subiectele ce se vor regăsi pe agenda summitului NATO din iulie 2018.

Subiectele vor viza consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare cu prioritate pe flancul estic în vederea obţinerii unei decizii politice pe acest subiect, în cadrul summitului Alianţei din acest an.

Potrivit declaraţiilor făcute la cea mai recentă întrunire a miniştrilor apărării din NATO desfăşurată la Bruxelles, ministrul Mihai Fifor va accentua importanţa pe care o au pentru securitatea Alianţei evoluţiile din Marea Neagră, regiune în care acţiunile militare ale Rusiei s-au intensificat.

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, ministrul apărării, Mihai Fifor, a subliniat dorinţa României ca evoluţiile din regiunea Mării Negre să reprezinte o temă distinctă în cadrul summitului NATO din acest an, care se va desfăşura la Bruxelles.

În timpul reuniunii celor nouă aliaţi NATO de pe flancul de est de la Bucureşti vor fi abordate şi teme referitoare la procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile şi ameninţările provenind din vecinătatea estică a Alianţei, precum şi modalităţile de consolidare a rezilienţei pe axa Marea Baltică - Marea Neagră - Marea Adriatică.

Vor fi analizate şi aspecte privind consolidarea interoperabilităţii forţelor aliate în formatul de cooperare B 9 cu Statele Unite, creşterea mobilităţii trupelor pe flancul estic, precum şi cele referitoare la o abordare comună în domeniul consolidării cooperării dintre NATO şi UE.

Prin vocea ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, România s-a oferit să găzduiască un comandament militar NATO de nivel de corp de armată, alături de cele două comandamente existente deja de nivel de brigadă la Craiova şi de nivel de divizie la Bucureşti.

Decizia va fi luată de aliaţi în cadrul summitului din luna iulie, de la Bruxelles."


Etichete NATO"Iniţiativa Bucharest 9"

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live