Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

22 Octombrie 2011
Vizualizari: 1496
Comentează add

Cadavrul fostului lider libian Muammar Gaddafi a fost expus într-o cameră frigorifică la periferia oraşului Misrata deşi potrivit tradiţiei islamice trupul ar fi trebuit deja îngropat.

Înhumarea lui Muammar Gaddafi a fost amânată Înhumarea lui Muammar Gaddafi a fost amânată - Conține video

bogdan-mihai

Muammar Gaddafi. Foto: arhivă Reuters.

Cadavrul colonelului libian Muammar Gaddafi, ucis joi la Sirte de rebeli, nu va fi supus unei autopsii, a anunţat sâmbătă consiliul militar al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), citat de AFP.

Anterior BBC anunţa în cursul dimineţii că fostul lider libian va fi transportat la Misrata special pentru o autopsie.

Medicul legist din Misrata se declarase pregătit să efectueze autopsia, despre care spunea că urma să dureze "câteva ore, poate chiar întreaga zi".

"Nu va avea loc nicio autopsie astăzi şi în nicio altă zi. Nimeni nu va deschide trupul lui Gaddafi", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al consiliului militar din Misrata, Fathi Bachagha.

BBC notează că înhumarea fostului lider libian a fost amânată, deşi au trecut două zile de la moartea acestuia, deoarece noile autorităţi libiene nu ştiu ce să facă cu cadavrul.

Acest lucru contravine tradiţiei islamice, care spune că decedatul trebuie îngropat în pământ în maxim 24 de ore de la producerea decesului.

Trupul a fost expus momentan într-o cameră frigorifică la periferia oraşului Misrata.

"Le-am zis să-l mai ţină câteva zile la frigider... pentru a ne asigura că toată lumea ştie că a murit", a declarat pentru Reuters ministrul petrolului, Ali Tarhouni.

Formând o coadă lungă de câteva sute de metri, sute de persoane s-au înghesuit pentru a vedea cadavrul lui Muammar Gaddafi.

Video: Libienii stau la coadă să vadă cadavrul fostului conducător Muammar Gaddafi. Sursă: Reuters.

Nici locul înhumării nu este clar, variantele fiind Misrata sau oraşul său natal Sirte, unde a şi fost capturat, împreună cu unul dintre fiii săi.

Însă, potrivit mai multor surse din cadrul Consiliului militar din Misrata, unde au fost duse cele două trupuri neînsufleţite, Muammar Gaddafi ar urma să fie înmormântat în zilele următoare, într-un loc secret, pentru a se evita orice pelerinaj la mormântul său.

"Şeful Consiliului Naţional de Tranziţie ne-a dat acest sfat atunci când a venit să vadă cadravul, vineri după-amiază", a explicat, sub protecţia anonimatului, un membru al consiliului militar.

"Această decizie este destinată pentru a evita ca, pe viitor, unuii susţinători ai lui Gaddafi să vină în pelerinaj la mormântul său", a precizat responsabilul.

Alegeri "în maxim opt luni"

Alegeri și o nouă Constituție
  • CNT declară duminică eliberarea teritoriului libian de sub regimul Gaddafi
  • Armamanetul de la civili urmează să fie recuperat
  • Alegerile vor fi organizate "în maxim opt luni"
  • Libienii vor alege un Consiliu Național
  • Consiliul va reforma Constituția
Libia ar trebui să organizeze în maximum 8 luni primele alegeri libere de după căderea regimului Gaddhafi - a estimat sâmbătă premierul interimar Mahmud Jibril, citat de Reuters.

El a adăugat că acest scrutin va desemna un Consiliu Naţional care va elabora noua Constituţie a ţării.

Mahmud Jibril a mai spus că după uciderea lui Gaddhafi, prioritară acum în Libia este recuperarea armamentului rămas la civili, restaurarea ordinii şi reconcilierea naţională.

Consiliul Naţional de Tranziţie - care a coordonat lupta anti-Gaddafi - intenţionează să declare duminică eliberarea întregului teritoriu libian de sub forţele vechiului regim.


Etichete Lumea arabăMuammar GaddafiLibiaConsiliul Naţional de Tranziţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live