Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

3 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1533
Comentează add

Au apărut primele reacţii internaţionale după executarea, în Arabia Saudită, a 47 de persoane condamnate pentru terorism.

Îngrijorare la nivel internațional după execuțiile din Arabia Saudită

alex-olaru

Înaltul comisar european pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini. Foto: Arhivă.

Comunitatea internaţională se arată îngrijorată şi avertizează că executarea, în Arabia Saudită, a 47 de persoane condamnate pentru terorism, printre care şi un înalt cleric musulman şiit, ar putea avea consecinţe serioase. Departamentul de Stat american a făcut un apel la cooperare către liderii din regiune şi susţine că execuţiile ar putea exacerba tensiunile între secte. Îngrijorată se arată şi Uniunea Europeană, în vreme ce state precum Iranul ameninţă cu represalii.

În capitala iraniană Teheran, în această dimineaţă, zeci de protestatari au luat cu asalt ambasada saudită. Reuters relatează că poliţia a intervenit în forţă, că interiorul clădirii a fost vandalizat şi că ar fi fost provocate mai multe incendii. La scurt timp, Ministerul de Externe iranian a emis un comunicat preluat de presa locală şi a îndemnat la calm şi la respectarea statutului diplomatic al ambasadei saudite. Ieri, însă, Teheranul avertiza că Riadul va plăti un preţ mare pentru iresponsabilitate.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, spune, într-un comunicat citat de France Presse, că acest caz "trezeşte îngrijorări serioase în privinţa libertăţii de exprimare şi a drepturilor civile şi politice, ce ar trebui respectate inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului". O poziţie asemănătoare adoptă şi Departamentul de Stat american. Purtătorul de cuvânt John Kirby a solicitat guvernului saudit să protejeze drepturile omului, libertatea de exprimare şi să asigure proceduri judiciare transparente.

Proteste au fost, potrivit BBC şi în alte state din regiune, inclusiv în Irak, după executarea celor 47 de şiiţi, în frunte cu Nimr Bakr al-Nimr, un înalt cleric şi, totodată, un critic virulent al dinastiei sunnite la putere în Arabia Saudită. În 2011, în timpul Primăverii arabe, el a condus mişcarea de contestare din estul regatului, unde se concentrează minoritatea şiită. Nimr Bakr al-Nimr a fost condamnat la moarte în octombrie 2014, pentru terorism, complot şi nesupunere faţă de suveran.


Etichete executiearabia sauditareactiiteheranfederica mogherini

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live