Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

18 Iulie 2011
Vizualizari: 2378
Comentează add

Un grup de tineri italieni, care se mobilizează prin intermediul reţelelor de socializare de pe internet , ies pe străzile din Napoli, din 10 în 10 zile, şi curăţă gunoaiele.

"Îngerii gunoaielor" încearcă să salveze Napoli de deşeuri

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: Elena Postelnicu.

Cu mături, făraşe şi mănuşi în mână strâng gunoaiele din Napoli, oraş care de mai bine de şase luni are pe străzi peste două mii trei sute de tone de deşeuri.

După zeci de proteste ale localnicilor, apeluri ale liderilor politici, incedii provocate de mormanele de gunoaie şi sute de promisiuni de rezolvare a situaţiei, rezultatul este acelaşi.

Doar în urmă cu patru zile, un transport de câteva sute de kilograme de deşeuri a plecat spre regiunile Toscana si Emiglia Romangna, din centrul Italiei.

Însă e ca şi cum nu s-ar fi schimbat nimic pe străzile din Napoli.

În acest context, un grup de tineri, sub iniţiativa "Fai da te" - "Fă de unul singur", obosiţi să tot aştepte să se facă curăţenie în oraşul lor au decis să dea ei o mână de ajutor.

"La Napoli cine vrea … face! Aceasta este ceea ce noi ne propunem să realizăm. Desigur este necesară participarea şi contribuţia tuturor!"

"Noi dăm înainte de toate un semnal pozitiv, un semnal asupra acţionării până la urmă, deoarece de multe ori se vorbeşte şi adesea se face puţin. Noi facem mai întâi şi abia după reflectăm!", este de părere una dintre voluntarele italience din oraşul de sub Vesuviu, Antonella D’Amore.

"Gata! Napoli îl curăţăm noi!"

A fost suficientă ideea unei studente, Emiliana Pellone, care pe internet, pe facebook mai exact, fixează ziua, locul şi ora la care începe acţiunea "CleaNap. Piazza pulita! (CleaNap.Piaţă curată!").

Titlul este compus din verbul în engleză "clean" - a curăţa şi Nap de la numele oraşului – Napoli.

"Această piaţă trebuie să fie curăţată, trebuie să devină cea mai curată din acest cartier", spune şi Andrea Dossena, un băieţel în vârstă de 10 ani. 

Pe facebook, în mai puţin de o lună, s-au înregsitrat 2800 de persoane care au aderat şi care au ieşit deja pe stradă în cadrul acestei iniţiative, persoane care au fost numite de localnicii "îngerii gunoaielor".

Aceştia sunt de la copiii, absolvenţi de facultăţi şi până la bunici.

Alte 6200 de persoane susţin această campanie şi intenţionează să participe.

"Gata! Napoli îl curăţăm noi! Trebuie să ne educăm să trăim în curăţenie. Să nu mai aruncăm alte gunoaie pe jos, că deja este foarte murdar", consideră şi Ivo Savio, un student în vârstă de 22 de ani.

Mesajul transmis de aceşti tineri este foarte important într-un oraş în care sunt încă pe străzi peste două mii trei sute de tone de deşeuri  nestrânse, unde în fiecare zi, pompierii intervin pentru a stinge incendiile.


Etichete NapoligunoaieîngeriincendiiItaliapompieri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live