Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 17 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

31 Mai 2012
Vizualizari: 2154
Comentează add

Din iunie medicii şi farmaciştii ar trebui să utilizeze reţete în format electronic însă mulţi dintre ei spun că nu au în dotare cititoare de carduri şi softurile necesare. Mai mult, lipsesc şi normele de aplicare a legii.

Infrastructura pentru reţeta electronică, "slab dezvoltată"

gina-poenaru-botosani

Foto: Arhivă Agerpres.

Începând cu luna iunie medicii ar trebui să le prescrie pacienţilor reţete electronice.
 
Dotate cu coduri de bare, reteţele vor putea fi verificate şi astfel se vor elimina posibilele fraude şi erori de prescripţie.
 
Teoretic procedura este una simplă şi va fi testată în paralel cu cea clasică, cu formulare tipizate, devenind obligatorie de la 1 iulie.
 
Numai că practica arată cu totul altceva.
 
Medicii nu au în dotare cititoare de carduri, nu au softurile de rigoare şi, lucrul cel mai important, lipsesc şi normele de aplicare a legii care prevăd introducerea reţetei electronice.
 
Aceştia spun că nu ştiu dacă investiţiile necesare vor fi suportate din buzunarul propriu, sau de către stat.
 
"Pentru pacient va fi un beneficiu real, însă pentru furnizorii de servicii medicale implică obligatoriu o infrastructură superioară celei pe care o avem acum, pentru farmacişti, deasemenea.
 
"Dar, luat per ansamblu, este un beneficiu pentru toată lumea" spune dr. Laurenţiu Barbacaru.
 
Reţeta electronic, dependentă de internet
 
Problemele nu se opresc aici, mai ales pentru medicii din mediul rural, care reprezintă o treime din medicii de familie din România.
 
Nu toţi dispun, în cătunele izolate, de conexiune optimă la internet cu bandă largă, sau oferit de telefonia mobilă.
 
"Aici internetul merge, dar nu prea bine, sunt întreruperi dese" spun localnicii din comuna Mihăileni, aflată aproape de graniţa cu Ucraina.
 
Pacienţii nu ştiu prea multe despre reţeta electronică, însă suin convinşi că măsura nu le va afecta relaţia cu autorităţile sanitare sau cu farmacişti.
 
"Nu am auzit, nu ştiu despre ce e vorba, însă nu cred că e o măsură rea. Da, ştiu şi consider că e mai bine aşa. Nu trebuie să mai porţi o grămadăa de hârtii dupa tine" spun pacienţii.
 
Cel mai greu va fi pentru medicii de familie care lucrează mai mult pe hârtii şi care nu au evidenţă electronică.
 
"Măsura privind introducerea reţetelor electronice de la 1 iunie, creează un disconfort pentru furnizorii de servicii medicale. Medicii trebuie să şi consulte, să completeze documente, să introducă în calculator, ori creşte timpul de aşteptare.
 
"La început vor fi disfuncţionalităţi, până se creează nişte deprinderi, abilităţi. Va fi foarte greu pentru cei care au folosit numai suportul de hârtie. Va fi o perioadă de acomodare cu stres, cu efort şi timp pierdut" spune dr. Doru Culiceanu, preşedintele Colegiului Medicilor Botoşani.
 
Reţete electronice, "mai uşoare pentru farmacişti"
 
Medicii dau asigurări, însă, că pe perioada experimentării acestei reţete electronice, pacienţii nu vor avea de suferit.
 
Numai că acolo unde nu există internet, timpul de aşteptare al pacienţilor creşte, pentru că medicul este obligat să transcrie reţetă tipizată într-un tabel electronic, pe care, ulterior, trebuie să îl transmită prin internet Casei de Asigurări de Sănătate, pentru decontarea serviciilor.
 
Farmaciştii susţin această măsură, care le facilitează activitatea şi elimina unele suspiciuni sau tentative de fraudă.
 
"Va fi mai uşor pentru farmacişti să elibereze aceste reţete electronice pentru că, odată intrată în sistem, reţeta nu va mai avea greşeli de redactare, pacientul nu va mai fi trimis din nou la medic, discuţiile între pacient şi farmacist referitare la întoarcerea la medic, la timpul pierdut în farmacie vor fi eliminate în avantajul consilierii pacienţilor privind modul de administrare a medicamentelor" susţine Cazacu Maricica, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Botoşani.
 
Totodată, pacientul nu va mai avea grijă acelui document de hârtie care se poate pierde sau poate suferi o serie de transformări, unele nu totdeauna corecte şi normale şi îşi va putea lua medicamentele fragmentat.
 
"Am discutat cu colegii farmacişti din judeţul Botoşani, iar părerile despre fragmentarea reţetei sunt împăţite: nu ştim ce beneficiu ar putea aduce unui pacient fragmentarea reţetei, în condiţiile în care unii nu pot aştepta 40 de ore până i se aduce medicamentul la farmacie, aşa cum prevede contractul cadru.
 
"Oamenii care au o afecţiune cronică au nevoie imediată, poate, de tratament, şi atunci nu pot aştepta, la fel şi cei care nu îşi permit să cumpere tratamentul integral.
 
"Ei pot apela la o altă farmacie la care găsec medicamentul respectiv, sau în altă zi în care dispun de bani.
 
"Eu, una, cred că este o măsură bună pentru pacient." a adăugat Cazacu Maricica, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Botoşani.
 
Din luna august, asiguraţii vor primi şi carduri naţionale de sănătate, urmând ca din 2013 sa fie implementat şi dosarul electronic al pacientului.

Etichete reţeteinternetpacienţifarmaciiprobleme

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live