Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

24 Martie 2012
Vizualizari: 1862
Comentează add

Papa, un ataşat al tradiţiilor riguroase ale Bisericii în probleme de morală, trebuie să facă faţă în vizita din Mexic unor evoluţii care provoacă nelinişte, printre care avortul autorizat sau uniunile homosexuale recunoscute.

Influenţa bisericii catolice "pierde teren" în Mexic

bogdan-mihai

Papa Benedict al XVI-lea (stânga), alături de preşedintele Mexicului, Felipe Calderon. Foto: Reuters.

Papa Benedict al XVI-lea, care a fost primit călduros vineri seara la Leon, în centrul Mexicului, va dezvolta sâmbătă şi duminică priorităţile sale exprimate încă de la sosirea sa pe teritoriul mexican: dublul apel la libertate religioasă şi la apărarea "inegalabilei demnităţi a oricărei fiinţe umane", potrivit AFP.

Sâmbătă, Suveranul Pontif, în vârstă de 84 de ani, se va odihni după o călătorie de 14 ore cu avionul, călătorie suportată aparent bine.

Singura declaraţie prevăzută pentru sâmbătă după-amiază o va adresa copiilor mexicani în piaţa micului oraş Guanajuato, situat la 60 km de Leon, după o întâlnire cu preşedintele conservator Felipe Calderon.

Întreaga regiune, un bastion tradiţional catolic, s-a mobilizat pentru a-l întâmpina pe Papă, care a afirmat că a intrat în America Latină pe urmele predecesorului său, Ioan Paul al II-lea şi va acţiona în continuitatea sa.

Vorbind despre predecesorul său, care a vizitat de cinci ori Mexicul, Papa Benedict al XVI-lea a evocat o figură deosebit de populară în această ţară catolică.

Ca şi Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea ştie foarte bine că relaţiile dintre stat şi Biserică nu sunt uşoare în Mexic şi primele sale declaraţii au fost marcate de prudenţă.

Papa, care este ataşat tradiţiilor riguroase ale Bisericii în probleme de morală, trebuie să facă faţă unor evoluţii care provoacă nelinişte: avortul este autorizat în oraşul Ciudad de Mexico şi în 14 state mexicane.

Uniunile homosexuale sunt revendicate deseori ca un drept legitim. Aceste întrebări îi divizează pe mexicanii care trebuie să-l aleagă în luna iulie pe noul preşedinte al ţării.

Benedict al XVI-lea nu a vorbit direct despre aceste chestiuni, dar ele făceau parte din preocupările sale când a afirmat pe aeroportul din Silao că "nicio putere nu are dreptul să deprecieze inegalabila demnitate a oricărei fiinţe umane, creată de Dumnezeu".

În avion, Papa a revenit, de asemenea, asupra priorităţii Pontificatului său, noua evanghelizare care se adresează şi Mexicului, şi Americii Latine, unde numărul credincioşilor catolici scade în beneficiul grupurilor protestante.

În opinia Sfântului Părinte, unii dintre catolici şi-au pierdut ei înşişi viziunea clară despre Dumnezeu, de unde şi revendicarea ca tema referitoare la Dumnezeu să fie prezentă în societate: demnitatea fiinţei umane "se exprimă în mod deosebit în dreptul fundamental la libertate religioasă".

Catolicii mexicani aşteaptă o condamnare a traficului de droguri

Referitor la războiul împotriva traficului cu droguri, soldat cu 50.000 de morţi în decurs de cinci ani şi care a îndoliat numeroase familii mexicane, el ar urma să reprezinte o altă temă a călătoriei papale.

Mulţi dintre catolicii mexicani aşteaptă din partea Papei o condamnare directă şi energică. În opinia lui Benedict al XVI-lea, exprimată deja în avion, "catolicii au o mare responsabilitate pentru a demasca" minciunile acestei lumi criminale.

Papa s-ar putea să se confrunte la Leon, printre altele, cu critici referitoare la muşamalizarea scandalurilor de pedofilie de către Vatican.

Suveranul Pontif a fost pus de zeci de ani să reacţioneze la dezvăluirile referitoare la infracţiunile de pedofilie ale fondatorului Legionarilor lui Hristos, Marcial Maciel Degollado, mort în 2008.

Joseph Ratzinger, viitorul Papă Benedict al XVI-lea, era atunci în postul-cheie al Congregaţiei pentru doctrina credinţei în momentul în care se acumulau dovezile împotriva lui Macial.

Experţi ai Vaticanului estimează că Joseph Ratzinger vroia să-l înlăture pe Maciel, dar nu putea face nimic din cauza unor prelaţi care-l admirau pe preotul mexican, care era şeful unei congregaţii de succes.


Etichete Papa Benedict al XVI-leaMexicSuveran Pontif

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live