Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

6 August 2010
Vizualizari: 1324
Comentează add

Potrivit previziunilor, rata inflaţiei, care a scăzut până la 4,38% în luna iunie 2010 a acestui an, va avea o creştere ca urmare a măririi TVA, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Inflaţia "s-a menţinut în intervalul ţintit de BNR"

razvan-stancu

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, procesul inflaţionist a evoluat normal în trimestrul doi iar  ţintele de inflaţie ale BNR au fost confirmate, a spus acesta la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

"Rata inflaţiei s-a menţinut în intervalul ţintit de BNR, fiind de 4,4 - 4,5 la sută în trimestrul doi. Procesul inflaţionist a evoluat normal pe total", a spus Mugur Isărescu.

  

Potrivit previziunilor, rata inflaţiei, care a scăzut până la 4,38% în luna iunie 2010 a acestui an, va avea o creştere ca urmare a măririi TVA.

 

Proiecţiile indică pentru sfârşitul acestui an o rată anuală a inflaţiei de 7,8% , care va scădea spre sfârşitul anului viitor.

 

 "Pentru finele acestui an calculele indică o inflaţie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% în acest an, urmând să coboare ulterior. Spre sfârşitul anului 2011 inflaţia va intra în intervalul de variaţie, în jur de 3%, şi va rămâne în apropierea acestui nivel", a mai spus Mugur Isărescu.
  

Acesta este un scenariu bazat pe parametrii actuali şi în care efectele de runda a doua sunt modeste, a adăugat guvernatorul BNR.

 

Printre factorii negativi care au influenţat inflaţia s-au numărat preţurile administrate, care au fost majorate succesiv, fluctuaţia preţului petrolului şi unele presiuni în sensul deprecierii monedei naţionale.

 

Evoluţia inflaţiei a fost influenţată şi de factori pozitivi, cum ar fi deficitul de cerere şi reducerea costurilor cu forţa de muncă, a apreciat guvernatorul BNR.

 

Economia, tendinţe de redresare treptată dar întârziată

 

În privinţa evoluţiei economiei, Mugur Isărescu spune că există o tendinţă de redresare treptată, dar întârziată, întârzierea fiind determinată de decalajele şi deviaţiile faţă de programul economic convenit iniţial cu FMI şi Comisia Europeană.

 

Guvernatorul BNR afirmă că anunţurile anumitor membri ai executivului privind posibile creşteri ale salariilor în sectorul bugetar în 2011 sunt premature, chiar dacă sau, poate, în special pentru că astfel de măsuri ar putea fi luate numai în contextul în care ajustarea numărului de personal din sectorul public va fi mai severă.

 

Mugur Isărescu a mai apreciat că majorarea TVA va determina, într-o primă fază, o creştere de preţuri de circa 3%.


Etichete BNRMugur IsărescuinflaţieguvernatorTVApreviziuni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live