Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

11 Noiembrie 2021
Vizualizari: 357
Comentează add

Rata anuală a inflaţiei a ajuns luna trecută la aproape 8%.

Inflaţia continuă să crească peste previziuni

iulian-olescu

Foto Agerpres

Realizator: Constanţa Comănici - Inflaţia continuă să crească mult peste previziuni şi generează cele mai mari majorări de preţuri din ultimii 13 ani. Rata anuală a inflaţiei a ajuns luna trecută la aproape 8%. Cel mai mult s-au scumpit gazele naturale, iar creşterile de preţuri din energie şi combustibili au antrenat majorări, care nu se vor opri până la jumătatea anului viitor, susţin la unison BNR şi analiştii economici.

Reporterul RRA Iulian Olescu explică:
Reporter: Luna trecută comparativ cu cea anterioară cel mai mult s-au scumpit gazele naturale cu peste 21%, urmate de cartofi cu aproape 10%, de întreaga categorie de legume şi conserve de legume, de ouă şi zahăr cu majorări de peste 3%. Alte creşteri mai semnificative s-au înregistrat şi în cazul pâinii, produselor de morărit şi panificaţie, energiei termice şi uleiului comestibil. Singura categorie care a consemnat o reducere mai relevantă a tarifului a fost zona de transport aerian cu peste 16%. Creşterea accelerată a inflaţiei a fost cauzată de revenirea prea rapidă a economiilor după şocul creat anul trecut de pandemia COVID-19, care s-a reflectat într-un dezechilibru între cerere şi ofertă şi într-o criză a preţurilor produselor energetice, spunea analistul economic Dragoş Cabat, membru în Consilului Director al CFA România:

Dragoş Cabat: Odată ce am avut acest şoc al preţului la energie, care a crescut foarte rapid, acesta a fost să zicem aşa valul întâi de creştere a preţurilor. Vom începe de acum să avem efectele de val doi şi val trei, adică toate produsele industriale şi neindustriale la care energia intră ca şi componentă în structura de costuri se vor scumpi. Inflaţia va mai continua să crească probabilă până către 8,5 poate şi mai sus de atât, până la mijlocul anului viitor.

Reporter: Dragoş Cabat spune că deja nu mai putem vorbi numai de o inflaţie tranzitorie şi consideră că BNR şi băncile centrale în general ar trebui să ia măsuri mai hotărâte şi mai clare pentru limitarea creşterilor de preţuri de consum.


Etichete (ii)inflațiemajorarepreviziuni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live