Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

11 Octombrie 2010
Vizualizari: 1252
Comentează add

În luna septembrie, potrivit datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 7,58 la sută la 7,77 la sută, un nou maxim al ultimilor doi ani.

Inflaţia anuală, "la un nou maxim al ultimilor doi ani"

paul-poterasi

Cartofii s-au scumpit în luna septembrie cu 7,42 la sută în comparaţie cu luna august. Foto: Agerpres.

Potrivit datelor furnizate luni de Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,56 la sută faţă de august, iar inflaţia anuală a urcat de la 7,58 la sută la 7,77 la sută, un nou maxim al ultimilor doi ani.

Această majorare vine pe fondul scumpirii semnificative a pâinii, legumelor, uleiului, ouălelor, transportului feroviar şi combustibililor.

Din datele furnizate de INS mai reiese că cel mai mult s-au scumpit în septembrie în comparaţie cu luna august cartofii - 7,42 la sută, ouăle şi uleiul alimentar - 5,89 la sută, respectiv 4,66 la sută, legumele şi conservele de legume - 3,67 la sută.

Reduceri ale preţului s-au înregistrat la fructe proaspete cu 3,67 la sută şi la conservele din fructe cu 1,96 la sută.

Aceste modificări au condus la o creştere a preţurilor de consum la produsele alimentare cu 0,82 la sută.

Tot din datele furnizate de Institutului Naţional de Statistică mai reiese faptul că produsele nealimentare s-au scumpit în septembrie, în medie, cu 0,34 la sută, cele mai mari creşteri de preţuri fiind înregistrate la combustibili cu 1,39 la sută şi la cărţi, ziare şi reviste cu 1,15 la sută.

În ceea ce priveşte tarifele înregistrate la servicii, datele arată că în luna septembrie s-a înregistrat o creştere de 0,62 la sută fată de luna precedentă.

Majorări semnificative s-au înregistrat la transportul feroviar - 2,93 la sută, apă, canal, salubritate - 1,89 la sută şi transportul urban - 1,19 la sută.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

Banca Naţională a României a majorat estimarea privind rata inflaţiei la finele acestui acest an, de la 3,7 la sută la 7,8 la sută, ca urmare a majorării TVA de la 19 la sută la 24 la sută începând din luna iulie.


Etichete INSinflaţiepreţtarifprodusalimenteservicii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live