Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

10 Noiembrie 2010
Vizualizari: 2498
Comentează add

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, preţurile au crescut cu 0,55% în octombrie. Scumpirea produselor alimentare a avut cel mai mare impact asupra evoluţiei inflaţiei.

Inflaţia anuală a ajuns la 7,9%, anunţă INS

sorin-solomon

Scumpirea produselor alimentare a dus la creşterea inflaţiei.

Preţurile de consum au crescut cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,88%, după ce au fost înregistrate scumpiri importante la unele alimente, reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentru servicii.

Inflaţia anuală din octombrie reprezintă un nou maxim al ultimilor doi ani.

În octombrie faţă de septembrie, creşterea inflaţiei a fost determinată în cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar şi de deprecierea uşoară a leului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de 0,67%. Avansul preţurilor la mărfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de 0,29%.

Potrivit cursurilor medii afişate de banca centrală, moneda naţională s-a depreciat luna trecută cu aproape 0,4% în raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro în septembrie la 4,2798 lei/euro în octombrie.

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar şi la ouă, care puteau fi cumpărate la preţuri cu 7% mai mari.
   
Uleiul comestibil s-a scumpit cu aproape 5% iar la făină preţurile au fost cu 2% mai mari.

În categoria serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%.

La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor a avut loc la energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest an de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010.

Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.


Etichete inflaţieBNRINSalimentebilete CFR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live