Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 17 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

28 Martie 2013
Vizualizari: 1460
Comentează add

Potrivit ministrului rus de finanţe, există încă foarte multe întrebări fără răspuns, inclusiv în ceea ce priveşte mărirea capitalului băncii şi modul de administrare.

Înfiinţarea băncii de dezvoltare a BRICS, amânată

alexandru-beleavski-moscova

Grupul BRICS este format din reprezentanţii statelor Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Foto: Reuters

Transformarea BRICS (format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud)  dintr-un club de dezbatere într-un centru real de influenţă globală, aşa cum vede viitorul acestui forum Rusia, pare să se amâne pe o perioadă nedefinită.

La Durban, liderul de la Kremlin a comparat cele cinci state membre ale BRICS cu cele cinci mari cele mai puternice animale din Africa - elefantul, leu, leopardul, bivolul şi rinocerul.

Ceea ce i-a determinat pe mulţi comentatori să remarce nu doar imensul potenţial comun, ci şi dificulăţile de a-şi pune de acord interesele, cele cinci ţări fiind extrem de diferite ca regim politic, profil economic şi priorităţi geopolitice.

Summitul a confirmat aceste dificulătăţi, cea mai importantă şi aşteptată dintre deciziile sale - înfiinţarea băncii de dezvoltare a BRICS cu un capital de mai multe zeci de miliarde de dolari  - fiind amânată din nou, cel puţin până la summitul viitor.

Pe fondul declaraţiilor optimiste care au precedat reuniunea, amânarea este un eşec.

La reuniunea celor cionci lideri, preşedintele Putin a declarat că Rusia susţine înfiinţarea Băncii de Dezvoltare care, în opinia sa trebuie să funcţioneze, pe baza principiilor economiei de piaţă şi să contribuie la dezvoltarea cooperării comerţului şi investiţiilor reciproce.

Amânarea înfiinţării băncii a nemulţumit Moscova, care într-un demers rar întâlnit la asemenea reuniuni, a inclus în declaraţia finală o opinie separată.

Lucrările pentru înfiinţarea băncii trebuie să continue

Dacă textul declaraţiei exprimă doar sprijinul pentru ideea înfiinţării băncii, în amendament Rusia subliniază că lucrările în această direcţie trebuie să continue în conformitate cu înţelegerea miniştrilor de finanţe ai celor cinci, în scopul convenirii principiilor condiţiilor şi parametrilor concreţi de soluţionare a acestei probleme.

Potrivit ministrului rus de finanţe în privinţa băncii de dezvoltare există încă foarte multe întrebări fără răspuns, inclusiv în ceea ce priveşte mărirea capitalului şi modul de administrare.

Rusia a propus o bancă de 10 miliarde de dolari, China de 50 de miliarde şi repartizarea voturilor în consiliul de dministraţie în funcţie de cota de participare, în timp ce Rusia şi alte câteva ţări insistă pentru o repartizare paritară a voturilor.

Viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a subliniat că decizia privind înfiinţarea unei asemenea bănci nu se poate lua peste noapte.

Totuşi, el a ţinut să aprecieze că nu este vorba de divergenţe între membrii BRICS, ci doar de a bordări deiferite ale ritmului de înfiinţarea a acestei instituţii.

Aportul de capital trebuie să fie substanţial şi suficient

Aportul de capital, a spus el trebuie să fie substanţial şi suficient pentru realizarea  proiectelor de infrastructrură, Serghei Riabkov apreciind că este prea devreme să se ia decizia privind înfiinţarea băncii deşi nimeni nu pune la îndoială necesitatea acesteia.

Experţii subliniază că potenţial, banca BBRICS ar putea deveni la un moment dat un concurent şi o alternativă a actualelor instituţii financiare bancare internaţionale, controlate de ţările occidentale şi în primul rând de Statele Unite.

Nu întâmplător, după primele informaţii despre consensul BRICS privind înfiinţarea băncii, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat American, Patrick Ventrell, a declarat că Statele Unite analizează cu atenţie problema, dar este binecunoscut faptul că Washingtonul susţine Banca Modială şi celelalte instituţii internaţionale de dezvoltare.

În opilnia sa, banca BRICS nu va putea submina rolul Băncii Mondiale.


Etichete bancădezvoltareBRICScapitalintereseacordRusiaVladimir Putineconomie de piaţăMoscova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live