Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Inegalităţiile salariale continuă să fie semnificative la nivelul UE

Eurostat: salariile din statele nordice ajung să fie şi de 5 ori mai mari decât echivalentele din sud.

Inegalităţiile salariale continuă să fie semnificative la nivelul UE

Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Decembrie 2016, 10:06

Inegalităţiile salariale continuă să fie semnificative la nivelul Uniunii Europene, unde salariile din statele nordice ajung să fie şi de 5 ori mai mari decât echivalentele din sud.

Sunt concluziile ultimului studiu EUROSTAT dat publicităţii la Bruxelles săptămâna aceasta.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Studiul se bazează pe rezultatele înregistrate în ultimii 4 ani.

Raportul dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii este minim în ţările scandinave şi în Belgia.

La polul opus se află Polonia, România şi Ciprul.

Peste tot în Europa, femeile şi tinerii sunt în cei care câştigă cel mai puţin. În Uniunea Europeană, Suedia are cele mai mici diferenţe între salarii.

Raportul salarii mari-salarii mici este de doar 2,1. Urmează Belgia, Finlanda şi Danemarca, cu o rată salarială de 2,4, apoi Franţa cu 2,7 şi Malta, cu 2,9. La polul opus se află Polonia, cu 4,7, apoi România - cu 4,6 - şi Ciprul, cu 4,5.

Diferenţele la nivelul salariului median sunt şi mai mari - arată studiul. Spre deosebire de salariul mediu pe economie - care nu reflectă în mod obiectiv nivelul veniturilor populaţiei unei ţări - salariul median este un indicator mult mai credibil.

Salariul median constituie acea sumă în raport cu care o jumătate de populaţie are venituri mai mari, iar cealaltă - venituri mai mici. În Danemarca, salariul median brut este de 25,50 de euro pe oră, în timp ce în Bulgaria este de numai 1,70 Euro, iar în România de 2 euro.

Raportat la puterea de cumpărare standard, danezii câştigă în medie 18,50 de euro pe oră, irlandezii 18,40, belgienii 15,40, germanii şi luxemburghezii câte 15 euro.

La polul sărăciei sunt bulgarii, care câştigă în medie 3,60 euro pe oră, apoi românii, cu 4 euro, letonienii cu 5 euro şi lituanienii cu 5,1 euro pe oră.

Cel mai bine plătiţi sunt cei din serviciile financiare şi de asigurări, apoi IT, comunicaţii, minerit şi industria extractivă.

Ultimele două sunt domeniile cel mai bine plătite în Marea Britanie, Olanda şi Danemarca. Cele mai mici câştiguri pe oră sunt în restaurante.

Pragul mediu al salariilor considerate mici este de 17,2 euro pe oră. 3,8% dintre belgieni, 5,3% dintre finlandezi, 8,6% dintre danezi au salarii mai mici de atât.

Peste un sfert din letonieni şi aproape un sfert din români şi polonezi câştigă mai puţin de 2,20 euro pe oră. Peste un sfert din germani câştigă sub 10,5 euro pe oră şi mai mult de 20% din britanici au salarii mai mici de 10 euro pe oră.