Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

9 Iunie 2016
Vizualizari: 458
Comentează add

Parlamentul European a aprobat o propunere de rezoluţie care încurajează Comisia să prezinte o strategie spaţială cuprinzătoare, ambițioasă și orientată spre viitor.

Industria spaţială contribuie la obiectivele Strategiei UE 2020 Industria spaţială contribuie la obiectivele Strategiei UE 2020 - Conține audio

gabriela-tatarau

Parlamentul European a aprobat, miercuri, la Strassbourg, o propunere de rezoluţie care încurajează Comisia să prezinte o strategie spaţială cuprinzătoare, ambițioasă și orientată spre viitor, care să asigure poziția Europei de lider în domeniul tehnologiilor și serviciilor spațiale pe piețele mondiale.

Industria spaţială contribuie la obiectivele Strategiei Uniunii Europene 2020 de dezvoltare inteligentă, sustenabilă şi incluzivă.

Atrage progrese ştiinţifice şi impulsionează creşterea economică şi generarea de locuri de muncă în zone adiacente cum sunt telecomunicaţiile, navigaţia şi observarea Pământului.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Aceste sisteme şi servicii garantează independenţa şi securitatea Uniunii Europene, ajuntând în acelaşi timp la gestionarea provocărilor majore ale societăţii cum sunt schimbările climatice, sărăcirea resurselor, sănătatea şi îmbătrânirea populaţiei.

Este important să ştiţi care sunt cele trei programe incluse în politica spațială europeană.

Copernicus este programul de observare a Pământului, care monitorizează teritoriile, mediul marin, atmosfera, schimbările climatice, urgențele și securitatea civilă.

Galileo este sistemul global de navigație prin satelit al uniunii. Acest sistem va începe să opereze la sfârșitul anului 2016 și va putea fi folosit pentru a urmări traficul și transporturile, dar și pentru serviciile bazate pe localizare (smartphone-uri).

EGNOS este sistemul de augmentare cu ajutorul sateliților care îmbunătățește precizia GPS-ului de la zece metri la doi.

Colegul nostru de la Radio România Internaţional, Ştefan Baciu, a stat de vorbă la Strasbourg, cu raportorul european Marian-Jean Marinescu, din Comisia pentru industrie, cercetare și energie, care i-a explicat ce aşteptări are acest domeniu de activitate de la politica spaţială europeană:

„Aşteptăm în primul rând o politică financiară foarte clară, susţinerea actualelor programe, decizia privind sistemul de comunicare guvernamental, în ce direcţie se merge. Avem nevoie de acest sistem neapărat. Securizarea sistemelor actuale pentru a putea face faţă şi cerinţelor militare a sistemelor Galileo şi Copernicus şi, desigur, bani pentru cercetare pentru că aceşti sateliţi trebuie înlocuiţi după perioada de funcţionare, şi trebuie înlocuiţi cu produse moderne.”


Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeanaParlamentul EuropeanIndustria spaţialăcopernicusegnosgpsMarian-Jean Marinescugalileo

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live