Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Industria, în centrul strategiei de creştere economică a UE

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, un document în favoarea relansării industriei europene, întrucât fără industrie nu poate exista prosperitate economică în Europa.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 23 Ianuarie 2014, 10:53

Comisia Europeană plasează industria în centrul strategiei de creştere economică a Uniunii.

Principalul obiectiv afirmat este inversarea declinului industrial şi realizarea, până în 2020, a cel puţin 20 % din PIB-ul comunitar din activităţi manufacturiere.

Mai mult, noul buget al Uniunii Europene trebuie să fie un motor esenţial pentru inovarea în domeniul industrial, dar şi pentru creşterea competitivităţii şi accesul la finanţare.

Evoluţia situaţiei industriei este preocupantă în special în două sectoare esenţiale: productivitate şi locurile de muncă.

Potrivit documentelor europene, productivitatea muncii la nivelul Uniunii s-a deteriorat în comparaţie cu cea înregistrată în Statele Unite, în timp ce şomajul este o realitate cotidiană pentru cel puţin 11 % din cetăţenii europeni, cu situaţii de-a dreptul dramatice în unele ţări, precum Grecia, Spania, Italia sau Portugalia.

Audio: Comisia Europeană plasează industria în centrul strategiei de creştere economică a UE.

Industria europeană este sectorul care a suferit cel mai mult după criza declanşată în 2008, pentru că a pierdut peste 3,8 milioane de locuri de muncă.

Comisarul pentru industrie şi antreprenoriat, Antonio Tajani, a subliniat că, în prezent, economia europeană are nevoie de o bază industrială solidă pentru a realiza obiectivele stabilite în Stategia Europa 2020.

În consecinţă, Comisia le cere ţărilor membre să integreze problemele de competitivitate industrială în ansamblul domeniilor de acţiune politică.

De asemenea, Comisia invită Consiliul şi Parlamentul să adopte propunerile făcute de comisari pentru domeniul energiei, transporturilor, reţelelor de comunicaţii şi să determine ţările membre să aplice legislaţia europeană în domeniul pieţei interne.

Documentul încurajează crearea unei Europe mai deschise către nevoile întreprinderilor, prin simplificarea cadrului legislativ, reducerea birocraţiei, o mai bună funcţionare a administraţiilor publice la nivel european, naţional, regional şi local.

Iniţiativa prezentată miercuri de comisarul Tajani privind sprijinirea reformelor în sectorul industrial şi competitivitatea va fi tema principală de pe agenda Summit-ului European, din martie, de la Bruxelles.

industrial #competitiveness has to be addressed to meet the 20% target of industry share in GDP for 2020 #EUindustryhttp://t.co/pqDegEpeTn

— Antonio Tajani (@AntonioTajaniEU) January 22, 2014