Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

23 Mai 2020
Vizualizari: 3836
Comentează add

Conform reprezentanților FPPG, încetinirea economică se va prelungi în restul anului 2020 dar și în 2021 și va continua să afecteze cererea de combustibili.

Industria de petrol și gaze propune măsuri pentru relansarea economică

bogdan-isopescu

Foto: romgaz.ro

Federația Patronală de Petrol și gaze din România afirmă că pandemia COVID ar putea genera cea mai grea perioadă pe care industria de petrol și gaze a cunoscut-o în ultimii 100 de ani. 

Conform reprezentanților FPPG, încetinirea economică se va prelungi în restul anului 2020 dar și în 2021 și va continua să afecteze cererea de combustibili.

Pe de altă parte, scăderea prețului barilului la minime istorice este un alt element ce influențează negativ industria petrolului în special dar și economia în general.

Toate acestea se vor traduce, în final,  în venituri mai mici la bugetul de stat și posibile pierderi de locuri de muncă. Ca atare patronatele din petrol și gaze solicită autorităților române să ia câteva măsuri urgente pentru a opri declinul economic ce se prefigurează pentru următoarele luni.


Măsurile propuse:


Industria petrolului și gazelor naturale spune că are nevoie de măsuri urgente care vor avea efecte pozitive pe termen scurt, mediu și lung atât pentru redresarea sectorului cât și pentru economia românească în ansamblu. Și asta pentru că acest domeniu este unul din cei mai mari furnizori de locuri de muncă și venituri la bugetul de stat iar de el depind multe alte companii și sectoare economice.


Măsuri pe termen scurt


Reprezentanții Federației Patronatelor din Petrol și Gaze cer, pentru efecte pozitive pe termen scurt,  în primul rând modificarea Codului Muncii. Iar aici avem: modificarea unilaterală a programului de lucru, flexibilitate în stabilirea schimburilor, concediilor sau în privința muncii de noapte precum și dezvoltarea conceptului KURZARBEIT, cel referitor la scurtarea  timpului de lucru al angajaților în funcție de nevoile companiei.  Alte măsuri vizează liberalizarea pieței de gaze, eliminarea impozitării suplimentare dar și modificarea Legii Energiei, în speță abrogarea obligației de a încheia contracte pe piețele centralizate pentru 2020 și implementarea unui program de ofertare a gazelor de maximum 15 procente din producția anuală previzionată. În fine, digitalizarea industriei de petrol și gaze, a modului de raportare către autorități și declasificarea datelor și informațiilor petroliere, ar reduce birocrația.


Măsuri pe termen lung


În privința efectelor pozitive pe termen lung,  patronatele din petrol și gaze spun că ar trebui încurajate investițiile în producerea de energie din gaze naturale precum și proiectele de la Marea Neagră. Iar aici avem modificarea urgentă a Legii offshore și introducerea unor termeni fiscali competitivi pentru a putea începe aceste exploatări. O altă propunere este ca statul să acorde  sprijin fiscal pentru operatori și subvenții pentru populație, ajutor care va stimula consumul, fapt care se va traduce ulterior în creștere economică. În fine, autoritățile ar trebui să deblocheze proiectele din fonduri europene mai ales cele care presupun tehnologii noi și digitalizare în industrie. Iar aici un loc aparte ar trebui să-l ocupe tranziția către economia verde conform Pacrului European privind Mediul, Green Deal.


Pentru vizualizarea documentului integral al FPPG  click AICI
 


Etichete exclusiv onlinefppgindustria de petrol si gazemasuricoronavirus(RS)relansare economicakurzarbeitgreen deal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live