Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: JURNAL MILITAR Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

27 Ianuarie 2020
Vizualizari: 163
Comentează add

Îndemn la unitate împotriva antisemitismului

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

  Memorialul Yad Vashem. Foto: Arhiva.

La Ierusalim, mesajul Forumului Mondial al Holocaustului, desfășurat astăzi la Memorialul Yad Vashem sub auspiciile președintelui statului Israel, Reuven Rivlin, este un îndemn la unitate împotriva antisemitismului, cu angajamentul liderilor participanți de a nu mai permite negarea Holocaustului și nici repetarea acestei tragedii.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat onorat că a reprezentat astăzi România la forumul internațional de la Ierusalim. Într-un mesaj pe Facebook, șeful statului scrie: "Prin omagierea memoriei trecutului consolidăm angajamentul ferm al țării noastre în eforturile de combatere a antisemitismului, rasismului și discriminării. Avem datoria de a păstra vie memoria victimelor și de a apăra cu fermitate libertatea, democrația și drepturile omului".

Zeci de lideri politici din întreaga lume au participat la ceremoniile de la Ierusalim.
Corespondenţă din Ierusalim - Reporter: Dragoș Ciocîrlan

Vladimir Putin: Înainte de a veni la Ierusalim am consultat unele documente originale, rapoarte ale ofițerilor Armatei Roșii după eliberarea Oświęcimului. Trebuie să vă spun, stimați colegi, a citi aceste informări, aceste documente militare în care se arată în detaliu cum era organizat lagărul, cum funcționa mașina de exterminare cu sânge rece a oamenilor e foarte greu, e insuportabil. Multe dintre ele au fost scrise de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii a doua, a treia zi după eliberarea deținuților și redau șocul pe care l-au simțit soldații și ofițerii Armatei Roșii în urma celor văzute acolo, a mărturiilor care provocau durere, indignare și compasiune. Mareșalul Armatei Roșii Konev, care a condus atunci operațiunea militară de cucerire a regiunii industriale germane Silezia, dens populată, aplica tactica maximei salvări a populației pașnice, și când a primit raportul despre bestialităţile comise la  Oświęcim și-a interzis lui însuși chiar să vadă acest lagăr. Mai târziu, el a scris în memoriile sale că nu avea dreptul atunci să-și piardă tăria sufletească și să permită ca sentimentul drept al răzbunării să-l orbească în timpul operațiunilor militare și să provoace suferințe și victime suplimentare în rândul populației germane pașnice."

Reporter: La forumul mondial de la Ierusalim, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a propus un summit al marilor puteri învingătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial. El a declarat că uitarea trecutului, dezbinarea în fața amenințărilor pot avea urmări teribile. "Trebuie să avem curajul nu doar să spunem aceasta direct, ci și să facem totul pentru a apăra și păstra pacea".
În opinia lui Vladimir Putin, exemplul pot și trebuie să îl dea țările fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite, cele cinci puteri ce poartă o răspundere deosebită pentru salvgardarea civilizației. Putin a spus că a discutat cu unii colegi: "Din câte înțeleg, am văzut o reacție pozitivă în ceea ce privește posibilitatea de a organiza o întâlnire a șefilor de stat Rusia, China, Statele Unite, Franța și Marea Britanie, în orice țară, în orice punct de pe glob care le va conveni. Rusia e gata pentru o astfel de discuție serioasă."

Putin a apreciat că este importantă și simbolică organizarea unei asemenea întâlniri în 2020, când se aniversează 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și înființarea Organizației Națiunilor Unite. "Summitul statelor care au adus contribuția principală la zdrobirea agresorului, la crearea sistemului ordinii mondiale postbelice ar juca un rol uriaș în identificarea răspunsurilor colective la sfidările și amenințările contemporane și, desigur, ar demonstra fidelitatea noastră comună față de spiritul de alianță, idealurile și valorile superioare pentru care au luptat umăr la umăr predecesorii noştri, bunicii și tații noștri".

Ca de fiecare dată, premierul Benjamin Netanyahu, un excelent orator în ocazii speciale, cum este Forumul Mondial al Holocaustului de la Ierusalim:
Benjamin Netanyahu: Auschwitz și Ierusalim - un abis și un vârf. Auschwitz - exterminare, Ierusalim - renaștere. Auschwitz  - înrobire, Ierusalim - libertate. Auschwitz - moartea, Ierusalim - viață. Acum 75 de ani, poporul nostru, poporul evreu, a ieșit din cel mai mare lagăr ucigaș din istoria umanității. Supraviețuitorii nu uită nimic - neputința, suferința nesfârșită, flăcările și fumul. Dar și ei își amintesc o adâncă recunoștință ziua eliberării, intrarea Armatei Roșii în Auschwitz, imensa jertfă a aliaților, soldaților și popoarelor deopotrivă. Trebuie spus, pentru cele 6 milioane dintre oamenii noștri, din care un milion și jumătate copii, porțile iadului s-au spart prea târziu. Prin urmare, la temelia renașterii statului Israel este un imperativ principal: nu va exista niciodată un al doilea Holocaust. Aceasta este obligația mea supremă.

Reporter: Referindu-se la mesajul forumului, Netanyahu a subliniat că "never again" (niciodată) nu va fi un slogan gol, ci un apel etern la acțiune. "Cu acest apel la acțiune vom continua minunata noastră călătorie a renașterii poporului nostru, care a ieșit în Valea Oaselor Uscate. De la "oase" - /.../ în ebraică - la "independență" - /.../ în ebraică - și de la independenţă la putere. De la Auschwitz la Ierusalim, de la întuneric la lumină. În cuvintele Profetului Isaia, oamenii care au umblat în întuneric au văzut o lumină mare.

Premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut liderilor mondiali să se unească împotriva Iranului.

Vicepreședintele american Mike Pence, la ceremonia centrală a Forumului Mondial al Holocaustului de la Ierusalim, a spus că lumea nu poate decât să se minuneze de rezistența și credința poporului evreu, care la doar trei ani s-a ridicat din cenușă ca să reconstruiască statul evreilor.

Referindu se la Iran, vicepreședintele american a subliniat că trebuie să fie puternică și comunitatea internațională împotriva unui generator de antisemitism. "La Teheran este singurul guvern din lume care neagă Holocaustul, şi asta este politica de stat a republicii islamice. Aducerea aminte este o obligație solemnă împotriva uitării memoriei celor uciși" - a spus Mike Pence, care a promis că va fi alături de Israel împotriva Iranului.

 


Etichete Forumul Mondial al HolocaustuluiMemorialul Yad Vashem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live