Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Încurajarea dezvoltării şi inovării în domeniul digital

Încurajarea dezvoltării şi inovării în domeniul digital s-a aflat, timp de două zile, în atenţia celor prezenţi la Conferinţa „Open Inovation”, de la Amsterdam.

Încurajarea dezvoltării şi inovării în domeniul digital

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Mai 2016, 10:00

Încurajarea dezvoltării şi inovării în domeniul digital s-a aflat, timp de două zile, în atenţia celor prezenţi la Conferinţa „Open Inovation”, de la Amsterdam.

„Inovarea Deschisă”, aşa cum este explicată de cel care a promovat termenul, profesorul Henry Chesbrough, de la Universitatea Berkeley, California, presupune atât folosirea resurselor de cunoaştere interne, cât şi a celor externe, pentru a dezvolta mai rapid o tehnologie, care apoi să deschidă şi mai mult orizonturile unei pieţe.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Altfel spus, orice descoperire sau inovaţie trebuie împărtăşită cu ceilalţi.

Ajunsă la a 4-a ediţie, conferinţa a fost organizată anul acesta de Olanda, ţara care deţine, până la 1 iulie, preşedinţia semestrială a Uniunii, şi s-a desfăşurat sub sloganul „Viitorul este digital”.

Experţi, lideri politici naţionali, regionali şi locali, reprezentanţi ai mediului universitar şi de afaceri, cetăţeni interesaţi de problematică, în total 350 de persoane, au discutat despre tehnologiile informatice şi digitale, despre rolul lor în dezvoltarea societăţii şi a vieţii.

Conferinţa este parte a programului european „Orizont 2020”, cel mai mare din domeniul cercetării şi inovării, în valoare de 80 de miliarde de euro. Obiectivul său principal este realizarea unei creşteri economice inteligente, durabile şi favorabile participării cetăţenilor la dezvoltarea societăţii.

„Orizon 2020” elimină barierele din calea inovării, în toate domeniile, şi facilitează găsirea celor mai bune soluţii la provocările cu care se confruntă lumea modernă.

Plasată sub semnul succesului femeilor în afaceri, reuniunea de la Amsterdam a fost deschisă de însăşi regina Maxima a Olandei. „Femeile nu trebuie să se lase învinse de normele sociale şi de lipsa de încredere în ele însele” – le-a îndemnat suverana olandeză pe doamnele din business.

Spre deosebire de bărbaţi, femeile se află, de cele mai multe ori, în dificultate când vine vorba să-şi pornească o afacere. La nivelul Uniunii Europene, doar 10 la sută din întreprinderi sunt conduse de femei.

Ca şi în anii precedenţi, o expoziţie cu proiectele, platformele online şi ultimele evoluţii în materie de dezvoltare deschisă a putut fi vizitată pe timpul conferinţei. Iar premiile acordate, în mod tradiţional, la finalul manifestării, i-au recompensat pe cei din mediul universitar, societatea civilă, sectorul public sau privat, care s-au remarcat în inovarea modernă.